Vinuri nobile pentru Masa de Craciun
Masa de Craciun este probabil cel mai mare eveniment din an pentru multe familii. Pregatirea mesei pentru toti membrii familiei, din care unul este vegetarian, unul prefera carnea la gratar bine facuta, altul doreste carnea mai putin bine facuta, poate fi un cosmar; dar alegerea si degustarea vinului potrivit este o adevarata placere!
Un asemenea eveniment implica vinuri nobile, speciale. Va recomandam cateva trucuri cand alegeti vinul pentru masa de Craciun:
- Asociati corpolenta vinului cu cea a mancarii. Vinurile corpolente se asociaza foarte bine cu mancarea grasa.
- Asociati intensitatea aromelor celor doua – exemplu aroma intensa a Sauvignon Blanc-ului cu asparagus – si de asemenea luati in calcul caracterul fructuos al vinului – gustul de capsuni ale Pinot Noir se asociaza foarte bine cu rata servita cu un sos delicios de fructe.
- Asociati aciditatea vinului si a mancarii – vinurile cu aciditate ridicata se asociaza foarte bine cu mancarea grasa, asa cum sucul de lamaie taie grasimea somonului afumat.
- Evitati sa asociati mancarurile sarate cu vin.
- Textura mancarii trebuie asociata cu structura vinului – cu cat vinul este mai taninos, cu atat mancarea poate fi mai grasa.
- Intotdeauna serviti un vin mai dulce decat mancarea. Dulceata vinului potenteaza gustul mancarii. Puteti descoperi adevarata savoare a vinului.
Iata mai jos cateva recomandari de asociere a vinului Cramei Basilescu cu masa de Craciun:
Idei de aperitiv
Cu atat de multe optioni din care sa alegi, este o provocare sa decizi ce rezultat vrei sa obtii cu aperitivul tau. Aperitivul trebuie sa fie cu aciditate ridicata pentru a-ti “lasa gura apa”.
Mai jos gasesti optiuni de asociere culinara cu vinurile Cramei Basilescu– potrivite oricarui gust:
- Feteasca Alba – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse. Este un vin floral şi fructuos, care prin aroma sa aminteste de mirosul vitei de vie perlata de roua.
Proaspat si echilibrat, gustul este caracterizat de amploare si expresivitate, adaugandu-se nuantele de vanilie şi migdale ce provin din fermentare si batonaj in baricuri.
Are un postgust persistent si pastreaza in el prospetimea strugurilor din care provine, ceea ce ii confera o finete deosebita.
- Sauvignon Blanc – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse – Este un vin proaspat, racoros cu aromele tipice de strugure, cu gust floral si exotic, usor crocant daca este servit la temperatura potrivita.
Aciditatea revigoranta sustine explozia de arome fructoase si exotice, care se mentin elegant si in postgust.
- Riesling Italian – Eclipse – este un vin fin şi complex in acelasi timp, cu un miros pronuntat de grapefruit la care se adauga un parfum fin de caise şi piersici coapte.
Gustativ te surprinde cu arome de fructe coapte, uşor crispy, flori de vara, cu un atac un pic dulceag, doar cat sa potenteze decent buchetul.
- Golem alb – o idee fantastica daca ai buget. Te impresioneaza prin complexitatea sa aromatica cu nuanţe de flori de camp, trandafir, soc si tei, armonizate cu parfum de fructe, preponderent pere, grapefruit si ceva urme de fructe exotice.
Gustul este proaspat, echilibrat, Chardonnay-ul aduce partea aromata si citrica, iar Feteasca Alba contribuie cu eleganta si vinuozitate. Postgustul se incheie cu fruct dulce amarui, usor fumee .
- Roze – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse – o idee indrazneata. Sunt vinuri echilibrate, cu o aciditate placuta si răcoritoare. Aroma este compusa din note elegante de vanilie, scortisoara si piper negru, datorata faptului ca o parte din el a fost maturat in baric.
Idei pentru Felul principal – Main courses
Vinurile pe care alegi sa le servesti la felul principal se bazeaza pe felurile de mancare deservite. Iti recomandam mai jos cateva vinuri nobile pentru friptura de Craciun.
Vinuri rosii, cu personalitate – daca meniul de Craciun contine friptura traditionala cu garnituri diversificate, atunci alege un vin rosu cu personalitate:
- Golem rosu– Este vinul de creatie al Cramei Basilescu. Amprenta aromatica este data de parfumuri de fructe de padure, ciocolata şi cacao, cu note de prune uscate caracteristice vinului de Feteasca Neagra.
Apoi iese in evidenta partea minerala si vegetala a vinului, in care Cabernetul si Merlotul aduc condimentul ierbaceu, de tabac, piper negru, scortisoara si cuisoare.
Gustul este al unui vin puternic, care explodeaza in diverse arome, completand paleta aromatica cu mure si coacaze imbinate placut cu vanilie si cafea dulce.
- Feteasca Neagra – Ingeri din Micul Paris sau Eclipse. Este vinul de referinta al Cramei Basilescu. Aroma intensa si persistenta ne aminteste de gustul prunelor uscate din copilarie, completata cu nuante de piper si condiment extrase din lemnul baricului de stejar.
- Merlot – Eclipse. Este un vin rosu, demisec, sofisticat dar corpulent, cu aroma de zmeura proaspata si visine, maturat la baric de stejar, ce-i ofera o nota de ciocolata neagra si vanilie, usor condimentata.
- Pinot Noir sau Burgund Mare – Eclipse – vinuri rosii seci, de exceptie, cu personalitate
Idei pentru desert
Desertul este poate cel mai asteptat moment al mesei de Craciun. De aceea, trebuie sa-l binecuvantam cu un vin nobil precum:
- Busuioaca de Bohotin – vin desert sau Eclipse. Adevarata Busuioaca de Bohotin este la fel de rara precum chihlimbarul, a carui culoare o imprumuta treptat odata cu trecerea timpului.
Este un vin puternic, revigorant, aromat cu busuioc imbracat in faguri de miere si dulceata de fructe confiate.
- Tamaioasa Romaneasca – Eclipse. Este un vin demidulce care isi pastreaza cu discretie parfumul specific, dezvaluindu-se celor rabdatori. Tenta de mosc şi vanilie, alaturi de cea de citrice recreaza in minte tabloul unui cocktail de citrice.
Formeaza-ti propria regula – incearca orice vin alb sau rosu, chiar roze si rasfata-ti simturile si gusturile alaturi de cei dragi.
Este momentul sa evadezi din tipare! Degusta vinurile Cramei Basilescu si bucura-te de magia Craciunului!