Now Reading
5 preparate de tip „comfort food” cu accente tomnatice

5 preparate de tip „comfort food” cu accente tomnatice

alexandra-tudor
5-preparate-de-tip-comfort-food-cu-accente-tomnatice

Toamna este, fără îndoială, cea mai bună perioadă a anului pentru a aduce în atenția noastră conceptul de comfort food. Fie că este vorba despre ușurința de preparare sau de versatilitatea sa nesfârșită (sau puțin din cele două), salatele calde, pastele și supele sunt întotdeauna o modalitate minunată de a ne obișnui cu sezonul rece. Pentru puțină inspirație și pentru a pune în mișcare rotițele culinare, am adunat rețetele noastre preferate cu accente de toamnă:

Salată de paste de cu dovleac

Ingrediente salată:

  • 1 dovleac mic, tăiat în bucăți de 2,5 cm (maxim 1 kg)
  • 1 pară mare coaptă, curățată de coajă, tăiată cubulețe
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • 350g paste uscate
  • 1 ceapă roșie mică, tăiată cubulețe
  • 3 linguri pătrunjel tocat mărunt
  • 50g semințe de dovleac, ușor prăjite
  • 3-4 pumni frunze de rucola

Ingrediente dressing:

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri oțet de mere
  • 1 ½ linguriță muștar
  • 2 lingurițe sirop de arțar
  • 1 cățel mic de usturoi, tocat
  • 1/4 linguriță scorțișoară
  • 1 praf de piper cayenne
  • 1 linguriță sare de mare grunjoasă, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Preparare:

Preîncălziți cuptorul la 200°C (180°C cu ventilator) și tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Transferați dovleacul și perele tăiate cubulețe în tava de copt pregătită. Legumele se ung cu ulei de măsline și se condimentează cu sare, apoi se rumenesc în cuptorul preîncălzit timp de 35 de minute, amestecând ușor la jumătate, până când legumele se înmoaie. Între timp, pastele se fierb într-o oală mare cu apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți și clătiți sub apă rece (acest lucru oprește gătitul și elimină excesul de amidon). Scuturați excesul de apă și transferați-le într-un castron mare. Într-un castron separat, amestecați toate ingredientele pentru dressing (ulei, oțet, muștar, sirop de arțar, usturoi, condimente). Adăugați semințele tăiate într-o tigaie mică la foc mediu și prăjiți timp de 5-6 minute, amestecând frecvent pentru a preveni arderea. Când pastele au fiert, se scurg și se adaugă într-un bol, apoi se adaugă pătrunjelul, legumele, dressingul și nucile prăjite și se amestecă pentru a se combina toate aromele.

Penne alla vodka

Ingrediente (2 porții):

  • 200g paste tip penne Antonio diVaio
  • 100g bacon/ pancetta
  • 1 cățel de usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • 200ml suc roșii
  • 80-100ml smântână pentru gătit
  • 1 jumătate linguriță oregano uscat
  • 1 vârf cuțit sare
  • piper proaspăt măcinat
  • 40ml vodka
  • 1 lingură parmezan ras

Preparare:

Călim baconul în 3 linguri ulei. Lângă acesta adăugăm un cățel de usturoi tăiat în jumătate ce va fi scos după 30 secunde, el lăsând doar aroma. Când baconul este călit, turnăm vodka. Putem flamba sau lăsăm să fiarbă la foc mediu-mare până se evaporă lichidul. Punem pastele la fiert în 2 litri de apă cu sare ce clocotește la foc mediu-mare. Le fierbem timp de 7 minute. Au nevoie de 8 minute pentru gătire completă, dar vor mai fierbe alături de sos timp de 1 minut, astfel încât la final să avem paste al dente, perfecte ca textură și gust. Baconul și uleiul aromat vor fi inundate de sucul de roșii. Asezonăm cu foarte puțină sare (baconul este destul de sărat), oregano și piper, lăsăm să dea în câteva clocote, apoi adăugăm smântâna și amestecăm. Scurgem pastele (păstrăm puțină apă în care au fiert) și le punem peste sos. Adăugăm o lingură parmezan ras fin și 1 polonic din zeama în care au fiert pastele.

Tagliatelle cu dovleac copt

Ingrediente (2 porții):

  • o lingură ulei de măsline
  • o lingură unt
  • o ceapă albă mică, tocată fin
  • un cățel de usturoi trecut prin presă
  • 200g dovleac copt
  • 100ml lapte sau smântănă dulce
  • condimente după gust: sare, piper, nucșoară, scorțișoară
  • 50g parmesan dat pe răzătoare
  • 200g tagliatelle din grâu dur Băneasă

Preparare:

Într-o tigaie încăpătoare, punem uleiul de măsline și untul. Călim ceapa și usturoiul până când ceapa devine translucidă. Apoi, dăm prin blender miezul de dovleac copt, laptele sau smântână dulce, ceapa și usturoiul călite, condimentele. Punem piure-ul obținut înapoi în tigaie și îl lăsăm să dea câteva clocote. Fierbem tagliatellele în 2 litri de apă clocotită, în care adăugăm puțină sare. Punem tagliatellele fierte al dente peste sosul de dovleac copt și amestecăm foarte bine. La final, adăugăm parmesanul dat pe răzătoare și amestecăm. Potrivim la gust de sare și piper. Dacă sosul este prea gros, adăugăm puțină apă din care au fiert pastele.

Supă de toamnă cu zarzavat și fidea fără ouă

Ingrediente: 

  • 200g fidea fără ouă
  • 500g zarzavat pentru supă/ ciorbă tocat sau ras
  • 1 litru apă
  • 1 ceapă mare
  • 1 jumătate păstârnac
  • 3 linguri fasole verde congelată
  • 1 jumătate dovlecel mic, tocat cuburi
  • 2 linguri ulei
  • 1 cățel usturoi
  • sare și piper

Preparare:

Călim în ulei, ceapa tocată mărunt, apoi adăugăm păstârnacul tăiat rondele și zarzavatul și continuăm să călim. Adăugăm apa și un cățel de usturoi și lăsăm să fiarbă 10 minute, apoi punem dovlecelul și fasolea verde și lăsăm pe foc până se fierb și acestea. Dacă nu folosim zarzavat pus la borcane cu verdeață, vom adăuga pătrunjel verde după ce oprim focul. Când supa este gata, punem la fiert în apă cu sare cuiburi de fidea doar câte porții mâncăm în acel moment (socotim câte un cuib pentru fiecare bol de supă). Fierbem 2 minute, apoi le scurgem și punem fideaua în castroane.

Tăiței cu nucă și zahăr

Ingrediente (2 porții):

  • 200g tăiței cu 8 ouă Băneasa
  • 100g miez de nucă
  • 50g unt
  • 50g zahăr tos
  • un praf de scorțișoară

Preparare:

Punem 2 litri de apă la fiert. Când apa fierbe, adăugăm puțină sare și 200g tăieței. Fierbem tăiețeii după instrucțiunile de pe ambalaj. În cazul tăițeilor cu 8 ouă, timpul de fierbere recomandat este de 5 minute. Cât timp fierb tăițeii, rumenim puțin miezul de nucă într-o tigaie, apoi îl măcinăm grosier. Dacă doriți o textură mai fină, treceți miezul de nucă prin mașină sau blender. Când tăițeii sunt fierți, îi scurgem din apă, fără a-i limpezi sub jet de apă rece. Într-o tigaie încăpătoare topim untul. Peste unt adăugăm tăițeii fierbinți, zahărul, nuca și scorțișoara. Amestecăm foarte bine.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top