Now Reading
Alimentația corectă a persoanelor cu diabet

Alimentația corectă a persoanelor cu diabet

Revista Psychologies

Diabetul este o afecțiune care influențează modul în care organismul gestionează glucoza din sânge, impunând astfel adoptarea unor măsuri dietetice stricte și bine planificate. Pe lângă mișcare și controlul permanent al glicemiei, este necesară și o alimentație echilibrată, pentru menținerea nivelurilor optime de zahăr în sânge și pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung.

Rândurile care urmează se adresează atât persoanelor recent diagnosticate, cât și celor care doresc să își optimizeze regimul alimentar, pentru o gestionare eficientă a diabetului.

Alimente recomandate

Gestionarea diabetului zaharat prin alimentație se face, pe de o parte, prin alegerea corectă a tipurilor de alimente consumate, iar pe de alta, a modului în care acestea sunt preparate. Iată câteva dintre alimentele permise persoanelor cu diabet:

  • Legume neamidonoase: spanac, varză kale, broccoli, conopidă, ardei gras, castraveți, roșii, ciuperci, fasole verde;
  • Proteine de calitate: carnea de vită, puiul, curcanul, peștele. Poți încerca chiar retete cu carne de porc, de preferință slabă, atâta vreme cât nu este gătită prin prăjire;
  • Leguminoase: fasolea, năutul și lintea oferă proteine vegetale și fibre, contribuind la senzația de sațietate și stabilizare a glicemiei;
  • Ouă: sunt o sursă bună de proteine, vitamine și minerale și pot fi integrate ușor în diverse mese;
  • Grăsimi sănătoase: avocado, nuci românești, nuci pecan, migdale, semințe, ulei de măsline extravirgin, ulei de rapiță;
  • Carbohidrați cu indice glicemic scăzut: cereale integrale, cum ar fi quinoa, orz și ovăz integral;
  • Fructe cu conținut scăzut de zahăr: fructele de pădure (afine, mure, zmeură), mere, portocale, clementine, grepfrut;
  • Legume amidonoase: deși cartofii și porumbul trebuie consumate cu moderație, morcovii și dovleacul sunt alegeri mai bune, datorită conținutului lor ridicat de fibre și vitamine;
  • Lactate cu conținut redus de grăsimi: iaurt grecesc, lapte și brânză cu conținut redus de grăsimi și fără adaos de zahăr.

Pe lângă alegerea alimentelor corecte, o persoană cu diabet va trebui să respecte și principiile de bază în alimentația de zi cu zi: consumul de porții moderate, evitarea meselor bogate în carbohidrați simpli și zaharuri și menținerea unei hidratări adecvate prin consumul de apă și ceaiuri neîndulcite.

Alimente care trebuie evitate

Pentru menținerea unei stări optime de sănătate, fiecare persoană cu diabet trebuie să cunoască alimentele contraindicate. Iată o listă detaliată:

  • Zahăr și produse zaharoase – băuturile îndulcite, sucurile carbogazoase și energizantele conțin cantități mari de zahăr adăugat, care pot duce rapid la creșteri semnificative ale glicemiei;
  • Dulciuri și deserturi – produsele de patiserie, prăjiturile, bomboanele, înghețata, siropurile, mierea;
  • Carbohidrați rafinați – pâine albă, paste, orez, cerealele dulci pentru micul dejun. Alternativa ar fi consumul de paste integrale și orez brun sau sălbatic;
  • Grăsimi nesănătoase – margarină, produse de patiserie preambalate, gustări, mâncare tip fast-food, slănina, untul, brânza cu conținut ridicat de grăsimi;
  • Alimente procesate – gustări sărate și ambalate, chipsurile, covrigeii, burgerii, cartofii prăjiți și pizza cu mezeluri;
  • Fructe confiate și sucuri de fructe;
  • Băuturi alcoolice dulci – cocktailuri, lichioruri, vinuri pentru desert.

Alimente care trebuie consumate cu moderație

Dacă sunt introduse în mod cumpătat în dietă, unele alimente pot ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos și plăcut, oferind diversitate și satisfacție în dietă. Iată câteva dintre acestea:

  • Fructe cu conținut ridicat de zahăr – banane, mango, struguri, pepene verde, ananas;
  • Produse lactate integrale – lapte și iaurt cu conținut ridicat de grăsimi, brie, cheddar, cașcaval și alte brânzeturi grase;
  • Grăsimi și uleiuri – unt, ulei de cocos, ulei de palmier;
  • Legume cu amidon – cartofi albi, mov, roșii, dulci;
  • Dulciuri și deserturi – prăjituri cu îndulcitori din stevie, ciocolată neagră, minim 70% cacao;
  • Produse făinoase – cuscus, tăiței, bulgur, griș, doar în limita a 50 g, cântărite fierte;
  • Băuturi alcoolice – vin și bere, doar ocazional și în cantități mici, cocktailuri fără zahăr, siropuri sau sucuri de fructe.

Gestionarea diabetului nu înseamnă eliminarea completă a tuturor alimentelor preferate, ci găsirea unui echilibru și consumarea ocazională a unor alimente în cantități moderate. Dacă acestea sunt însoțite de alimente bogate în fibre și proteine, glicemia poate rămâne la un nivel stabil, iar consultarea cu un specialist în nutriție poate asigura o abordare personalizată și eficientă a dietei.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top