Aproape 9.500 de liceeni au învățat să aleagă gustarea potrivită, să citească etichetele alimentelor și să controleze mărimea porțiilor
În cadrul celei de-a treia ediție a programului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, 9.420 de liceeni din clasele X-XI din București și județele Iași, Cluj și Mureș alături de 418 de cadre didactice, directori de școli și inspectori școlari au învățat să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase.
Programul este derulat de Asociația Sută la Sută Românesc, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Inspectoratele Școlare Județene Iași, Cluj și Mureș, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și este susținut de compania Mondelēz International.
În cadrul programului, elevii, alături de diriginți și directorii liceelor, au participat la workshop-uri pe teme de nutriție, organizare, planificare și comunicare, susținute de o echipă de specialiști. Elevii au învățat să aleagă gustarea potrivită, conștient, să citească etichetele alimentelor și să controleze mărimea porțiilor. De asemenea nutriționistul a adus în atenția participanților, faptul că o nutriție corectă ajută la prevenirea bolilor, îmbunătățește calitatea vieții și joacă un rol extrem de important în combaterea bolilor cronice precum obezitatea, anorexia sau alte boli grave.
„Prin programul «Gustă cu atenție. Bucură-te de moment», elevii au descoperit cât de multe informații esențiale le oferă eticheta despre un produs: compoziție, rețetă, lista de ingrediente a acestuia. Dacă la prima ediție 1-2 tineri ne-au spus că obișnuiau să citească eticheta, azi-mai mult de jumătate din cei prezenți spun «Da, citesc eticheta». Este un progres semnificativ care demonstrează încă o dată importanța promovării unei alimentații sănătoase și a educației tinerilor în spiritul acestor obiceiuri benefice pentru sănătatea lor. ANPC rămâne un susținător activ al educării tinerei generații în spiritul dezvoltării unor obiceiuri alimentare sănătoase”, a declarat Horia Constantinescu, Președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, în cadrul Mondelēz International a declarat: „Cu fiecare ediție, programul s-a extins și se bucură din ce în ce mai mult succes în rândul liceenilor. Cred în puterea programelor care transformă, iar «Gustă cu atenție. Bucură-te de moment» este conceput astfel încât să schimbe percepții și obiceiuri. Pentru a avea un impact pozitiv, le explicăm adolescenților cum să își îmbunătățească obiceiurile legate de mâncat, făcând legătura dintre mediu și obiceiuri, dintre mâncatul conștient și activitatea fizică și sănătatea mintală, pentru un stil de viață sănătos”.
Lidia Feher, project lead și inițiator al programului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” consideră că „tinerii sunt atât viitorul, dar și responsabilitatea noastră. Prin acest program, ne dorim ca adolescenții să fie mai informați, să aibă acces la educația pentru nutriție devenind astfel factori de schimbare în familii și în societate”.
În cadrul primelor două ediții, derulate în perioada 2020–2022, 5.688 de elevi alături de 199 de cadre didactice din 30 de licee din București și județele Sibiu, Alba și Brașov au participat la workshop-uri și la întâlniri online și au aflat despre mâncatul conștient și obiceiul de a lua gustări mai sănătoase.
Echipa proiectului, care are un dialog informal și deschis cu elevii de liceu, este formată din Lidia Feher, project lead cu experiență în proiecte de educație și sociale, Lidia Bădilă, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, Mondelēz International și mentor în domeniul Mindful snacking, Florentina Baloș-Cioropină, ambasadorul proiectului din partea Asociației Sută la Sută Românesc, comisari ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, master în Nutriție și Siguranță Alimentară și consilier Metabolic Balance, Mădălina Preda, Professional Organizer, Time Management and Productivity Specialist, Speaker, Iulia Avădănii, psiholog, dezvoltare personală pentru tineri, Cornel Mihalache, Formator, Larisa Rusu, Nutriționist, Anca Ghinea, creator, Cosmin Natanticu și Jean Gavril, guest stars.
Despre Asociația Sută la Sută Românesc
Asociația Sută la Sută Românesc sprijină valorile și cultura românească și recunoaște rolul tinerilor în acea societate complet dezirabilă. Asociația Sută la Sută Românesc are convingerea că este important ca tinerii să fie expuși în mod consecvent la conținut educațional de înaltă calitate, conturat cu grijă și respect față de tânăra generație, considerând în același timp că această convingere creează responsabilitate și angajament. În acest context, își propune să dezvolte și să creeze proiecte relevante pentru tânăra generație.
Pentru mai multe despre proiect și despre întreaga echipă de implementare accesați: