Now Reading
Avem nevoie de carne?

Avem nevoie de carne?

Revista Psychologies

Sa gasim echilibrul
Omul este prin natura lui omnivor dar si un regim ovo-lacto-vegeratian este viabil. Dar acest regim este numai pentru persoanele care cunosc indeajuns valoarea nutritiva a alimentelor pentru a-si asigura o alimentatie echilibrata. Cu siguranta, un vegetarian nu poate manca fara sa calculeze. Trebuie sa asocieze corect cerealele si legumele astfel incat sa obtina aminoacizii esentiali, in timp ce proteinele din carnea rosie ii contin in intregime. In plus, trebuie sa se asigure de aportul de fier: procentul de absorbtie al fierului din vegetale este de cinci pana la zece ori mai mic decat al celui din carne.

Rezultatul unui studiu asupra sanatatii adventistilor-comunitate protestanta americana care practica vegetarianismul-este edificator: mai putine boli cardio-vasculare, diabet, hipertensiune arteriala, cancer de colon sau osteoporoza. Trebuie oare sa devenim vegetarieni? De fapt lucrurile sunt mult mai complexe: beneficiul alimentatiei vegetariene nu consta intr-atat in absenta carnii, cat in prezenta altor componente si intr-un mai bun echilibru alimentar.

Un vegetarian trebuie sa vegheze de doua ori mai lucid la ceea ce ingereaza. Dozarea, alegerea si varierea alimentelor este la fel de importanta si la cei ce refuza si la cei ce savureaza o friptura. Asadar, cu sau fara carne trebuie sa ne alimentam inteligent.

CHRISTINE DELMAR-HOHNEN
TRADUCERE SI ADAPTARE LUANA PESA

Omul este prin natura lui omnivor dar si un regim ovo-lacto-vegetarian este viabil

Cateva principii sanatoase

1. Carnea trebuie preparata dietetic (fierbere, abur, gratar) deoarece prin prajire in ulei se pierde mare parte din calitatea proteinelor si se inregistreaza un aport suplimentar de acizi grasi si colesterol, nocivi sanatatii.
2. Consumul excesiv de carne este nociv deoarece modifica parametrii biochimici ai organismului: creste acidul uric seric (apare hiperuricemia), creste colesterolul, creste riscul cancerului de colon. Carnea poate fi substituita cu succes cu alimente care contin proteine vegetale cum este soia sau animale (lactate degresate).
3. Pestele este o foarte buna sursa de proteine: iod (necesar unei bune functionari a glandei tiroide) si in special acizi grasi esentiali Omega 3. Mecanismul de actiune al acizilor grasi Omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi Omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Cantitati apreciabile de acizi grasi Omega 3 se gasesc in ton, somon, macrou si hering.

Lygia Alexandrescu
consultant nutritie

avem nevoie de carnede citit

Dieta si nutritie este o carte complexa, care cuprinde o perspectiva holistica (at¢t din punct de vedere oriental, c¢t si occidental) asupra unuia dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre: alimentatia.
Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2007

poze din arhiva Edipresse.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top