Bauturile in regimul de slabire
Indiferent de ritmul in care doriti sa slabiti, alegerea bauturilor este foarte importanta. Acelasi lucru e valabil si pentru etapa de mentinere. Sfaturile care urmeaza va vor ajuta pe parcursul acestui proces.
Este important sa consumati cel putin un litru si jumatate de lichide pe zi pentru a va curata organismul si a avea o senzatie mai mare de satietate. Daca doriti, puteti sa beti mai mult. De fapt, puteti bea cat doriti, dar nu mai putin de un litru si jumatate zilnic. Dupa preferinte, puteti consuma lichide la masa sau intre mese, nu are nici o importanta.
Contrar unei idei preconcepute, daca bem la masa nu ne incetinim procesul de slabire, ci, din contra, ne potolim foamea, iar daca suntem nervosi ne calmam, fara sa fie nevoie ca pentru aceasta sa mancam. La restaurant, de exemplu, asteptand antreul sau intre doua feluri de mancare, ar fi de preferat pentru silueta sa beti un pahar (sau mai multe) de apa minerala, decat sa consumati paine.
Apa din belsug
Apa este singura bautura indispensabila. Fie ca e vorba de apa de la robinet sau de apa minerala, ea trebuie sa fie bautura de baza la masa, ceea ce nu va impiedica, dupa cum vom vedea, sa consumati vin la masa.
Apele minerale sunt putin sarate si prezenta sarii poate conduce la retentia apei in organism, daca sunteti predispusi la aceasta, si la incetinirea procesului de slabire; in aceasta situatie, ar trebui sa limitati consumul la un litru si jumatate pe zi, cu exceptia apelor minerale Perrier, Salvetat si Vitteloise, care nu sunt mai sarate decat apele minerale plate.
Evit bauturile carbogazoase si sucurile de fructe
Va recomandam sa evitati bauturile carbogazoase si toate bauturile dulci, fie ca sunt carbogazoase sau plate; sucul continut de aceste bauturi nu potoleste de fapt setea, el ne face sa ne ingrasam cu usurinta si, uneori, este repede asimilat: se perturba astfel functionarea pancreasului si secretia de insulina (vezi pp. 110-111), ceea ce duce la o slabire mai lenta.
Sucurile de fructe prezinta acelasi inconvenient ca si bauturile carbogazoase: consumate sub forma lichida, glucidele lor (fructoza) potolesc mai greu setea si ingreuneaza procesul de slabire. Aceasta caracteristica e valabila pentru toate sucurile de fructe din comert, fie ca sunt sau nu 100% naturale, dar si pentru sucurile de fructe preparate acasa. Daca vreti sa slabiti, ganditi-va ca fructele sunt facute pentru a fi mancate si nu pentru a fi baute.
Bauturile de care trebuie sa va feriti:
- Bauturi carbogazoase ce contin cola
- Bauturi fara acid, din fructe (20% pulpa)
- Bauturi aromatice din ceai
Daca nu va recomandam bauturile carbogazoase dulci sau sucurile de fructe, nu inseamna ca nu puteti consuma nici o bautura care are gust. Alegandu-le bine, va veti face din aceste bauturi niste aliati, fiindca ele va vor produce placere fara a dauna regimului de slabire. Sa vedem despre ce e vorba in paginile urmatoare.
Nu consum bauturi dietetice in exces
Contrar surorilor mai mari, foarte dulci, mentionate mai sus, bauturile dietetice contin mai putine calorii datorita inlocuirii zaharului cu indulcitori sau un amestec de indulcitori. Acesti indulcitori nu au practic deloc calorii, ceea ce, aparent, ii face inofensivi pentru alterarea greutatii.
Bauturile dietetice prezinta totusi trei dezavantaje minore comparativ cu cele ale bauturilor carbogazoase dulci, dar ele exista totusi:
• provoaca o usoara secretie de insulina a pancreasului, ceea ce este daunator, mai ales intr-un regim de slabire;
• mentin sau accentueaza dependenta de zahar;
• afecteaza mecanismul natural al gustului: atunci cand le consum am inainte sau in timpul unei mese, ele accentueaza atractia pentru alimentele grase si foarte sarate sau dulci, de exemplu cipsurile, cartofii prajiti, biscuitii, si reduc apetitul pentru alimente propice curei de slabire, de exemplu fructele, legumele sau alimentele mai putin grase ce contin amidon.
Daca nu puteti renunta la bauturile carbogazoase dulci, va sfatuiesc sa le inlocuiti cu bauturi dietetice, dar fara sa exagerati; multumiti-va cu un pahar pe zi sau doua-trei cu ocazia unei petreceri. Dar trebuie sa stiti sa apreciati atat apa, cat si bauturile care au un alt gust decat cel dulce.
Imi plac apele minerale aromatizate
Apele aromatizate sunt apele minerale in care s-au adaugat extrase de plante (in special menta, lamaie sau portocala), dar fara zahar. Aportul caloric al acestor bauturi este aproape nesemnificativ si consumul lor nu va ingrasa. Daca va plac, le puteti consuma, dar numai intre mese, nu in timpul lor: atat din motive gastronomice, cat si nutritionale, va sfatuim sa beti apa de la robinet.
Nu va incredeti in produsele asemanatoare cu aceste ape aromatizate, care sunt dulci, ca de exemplu apele cu aroma de piersica sau ceai: desi au o concentratie mai redusa, ele prezinta dezavantajul de a va furniza zahar in forma lichida.