Bauturile in regimul de slabire
Nu ezit sa consum ceaiuri si tizane
Vorbesc de aceste bauturi la plural, fiindca una dintre caracteristicile lor este data de diversitatea gusturilor. Exista o multitudine de ceaiuri care va pot satisface gusturile, de la cele clasice sau ceaiul verde, pana la cele aromate cu vanilie, caramel sau extract de fructe. La fel, fie ca sunt traditionale sau comerciale, varietatea tizanelor poate sa impresioneze pe oricine ar dori sa le incerce pe toate.
Aceste bauturi sunt importante din mai multe puncte de vedere:
• al gustului: daca le apreciati, profitati de varietatea sortimentelor pentru a va diversifica placerile;
• al ceremonialului care se organizeaza pentru pregatirea si consumul lor: incalziti apa si apoi varsati-o intr-un ceainic peste pliculetul de ceai sau frunze (sau mai bine peste plantele de ceai, care sunt adesea mult mai gustoase). Dupa cateva minute de infuzie, savurati ceaiul sau tizana dintr-o ceasca draguta. In functie de gust, adaugati sau nu un strop de lapte sau cativa stropi de lamaie. Atat prepararea, cat si degustarea au in sine un efect linistitor. Poate fi adesea util in orele in care mancam mai mult din cauza stresului, a nervilor sau a plictisului, decat din cauza foamei, si asta se intampla, mai ales, la inceputul sau la sfarsitul serii;
• al avantajelor pentru sanatate: mult timp li s-au atribuit anumite calitati tizanelor, ca de exemplu inlesnirea tranzitului intestinal sau calmarea, seara. Iar acum s-a descoperit efectul curativ al ceaiului (bogat in tanin) pentru numeroase tipuri de cancer (de exemplu cel de prostata) sau pentru bolile cardiovasculare.
Ceaiul verde in special este bogat in tanin, dar nici ceaiului traditional (fermentat) nu-i lipseste: alegeti-va deci ceaiul dupa gust.
De asemenea, nu ezitati sa beti ceaiuri sau tizane oricand, la micul dejun, in timpul diminetii sau al dupa-amiezii, seara dupa cina, in timp ce cititi o carte buna sau va uitati la televizor. Dar pentru ca aceasta practica sa fie benefica greutatii, consumati aceste bauturi fara zahar1. Daca nu va place sa consumati ceai sau tizana fara zahar, aveti la indemana doua solutii:
• Prima este aceea de a schimba marca de ceai sau de tizana, incercand si alte produse, de exemplu cele la cutie sau vrac din magazinele specializate (care sunt adesea mult mai gustoase decat cele la plic); consumandu-le, iesiti din tiparele obisnuite. Este foarte posibil ca o aroma mai intensa sa va placa indeajuns de mult pentru a nu mai simti nevoia de dulce.
• A doua solutie ar fi sa folositi un indulcitor ca aspartamul sau zaharina.
Ceaiurile aromate vor incetini procesul de slabire, ca si bauturile carbogazoase. Sunt deci de evitat daca doriti sa slabiti sau sa va mentineti greutatea.
Pentru placere, spun da cafelei
Contrar unei idei preconcepute, sa bei cafea nu este un lucru incompatibil cu procesul de slabire. Cafeaua (fara zahar) nu ingrasa. E drept ca atunci cand bem cafea pancreasul secreta insulina, dar ea este compensata de o crestere a consumului de energie, care duce la arderea caloriilor de catre organism.
Daca nu va place cafeaua, nu trebuie sa va fortati sa o beti. Dar daca va place, nu va lipsiti de ea. Ca si in cazul ceaiului sau al tizanei, alegeti o cafea de calitate pentru a va bucura la maximum de ea si pentru a o bea fara zahar; daca aceasta varianta vi se pare prea dificila, beti cafeaua cu un indulcitor.
Cafeaua accelereaza ritmul cardiac; pentru multi dintre voi, acest fenomen nu este deranjant. Totusi, daca sunteti hipertensivi sau aveti tulburari de ritm cardiac, nu trebuie sa abuzati. Multumiti-va cu doua-trei cafele pe zi sau, ca o alta solutie, alegeti cafeaua decofeinizata. Acelasi sfat e valabil si pentru cei care nu pot dormi din cauza cafelei.
Sucul de rosii si cel de lamaie au putine calorii
Spre deosebire de alte sucuri din fructe, sucul de rosii si cel de lamaie au putine calorii. Ele pot constitui deci o bautura placuta pentru cei care, la ora aperitivului sau in timpul zilei, vor sa bea si altceva decat apa. In plus, fiecare dintre ele are calitati nutritive.
• La fel ca si rosiile proaspete sau cele calite, sucul de rosii are un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare, de care sunt relativ protejati consumatorii de rosii. Dupa gust, nu ezitati sa condimentati cu sos Tabasco (cateva picaturi de sos cu piper), dar nu exagerati cu sarea de masa.
• Sucul de lamaie este bogat in vitamina C, dar, spre deosebire de cel din portocale sau grepfrut, furnizeaza foarte putina fructoza. Pentru a-i compensa aciditatea, puteti sa-l diluati cu apa. La nevoie, folositi indulcitori, dar evitati zaharul.
Bauturile alcoolice
Bogat in calorii (7 pe gram, aproape de doua ori mai mult decat proteinele si glucidele si la fel de mult ca lipidele), alcoolul nu se transforma totusi in grasimi in corp: el este aproape in intregime ars de catre celulele noastre. Cu toate acestea, alcoolul face mai dificila arderea grasimilor de catre organism, ceea ce incetineste procesul de slabire. Acest fenomen este mai evident cand mancam gras: repetarea meselor grase si in acelasi timp bine stropite cu alcool este o sursa de necontestat pentru cresterea in greutate.
In schimb, va fi posibil sa beti zilnic mici cantitati de alcool fara sa va afectati sanatatea sau sa puneti in pericol procesul de slabire.
Putin vin
In comparatie cu celelalte bauturi alcoolice, vinul prezinta avantajul de a contine taninuri ce au un efect de protectie, presupus sau chiar demonstrat in anumite cazuri, impotriva unor boli precum cele cardiovasculare sau a maladiei Alzheimer. Aceasta calitate este apanajul vinurilor rosii, mai bogate in taninuri decat cele albe. In plus, ele sunt putin sau deloc dulci, deoarece fermentatia transforma zaharurile din struguri in alcool; aceasta se intampla mai ales in cazul vinurilor rosii decat al celor albe, care sunt adesea mai dulci.
Veti beneficia de aceste avantaje daca beti zilnic cantitati mici de vin (unul sau doua pahare pentru femei, doua sau trei pentru barbati, un pahar avand aproximativ 12 cl). In schimb, un consum mai mare atrage riscuri importante pentru sanatate.
Daca nu obisnuiti sa beti vin, nu va simtiti obligati sa o faceti: fructele si legumele pe care le veti consuma in cantitati importante in regimurile propuse sunt si ele foarte bogate in taninuri, la fel ca si ceaiul. Pe de alta parte, o persoana care nu a baut niciodata alcool si incepe sa bea prezinta intotdeauna riscul, chiar daca scazut, de a consuma, incet-incet, cantitati cat mai mari, pentru ca apoi sa devina dependenta de alcool, adica sa nu mai poata renunta.
Vinul si scaderea in greutate
Pe scurt, va dau urmatoarele sfaturi:
– daca nu sunteti obisnuiti sa beti, nu beti;
– daca va place, consumati unu-doua pahare pe zi (un pahar fiind echivalent cu 12 cl), eventual trei pentru barbati: aceasta nu va va impiedica sa slabiti.
Evit berea
Produsa din ingrediente de calitate (orz, hamei etc.), berea este o bautura bogata in vitamina B si mai putin alcoolizata decat vinul. Desi intr-o pondere mai mica decat vinul, berea are si ea un rol protector pentru inima, prin actiunea sa la nivelul colesterolului. Cu toate astea, va recomand sa o evitati daca doriti sa slabiti: de fapt, cu exceptia continutului in alcool, ea este relativ bogata in zahar, iar aceasta combinatie nu este favorabila unei arderi rapide a grasimilor.
Pentru celelalte bauturi alcoolice, fac alegerea corecta
La aperitiv, este tentant sa servesti altceva decat apa sau un pahar cu vin.
• Daca doriti, puteti inlocui unul din cele doua pahare de vin pe care vi le propun zilnic cu:
– un pahar de sampanie (bruta, deoarece contine mai putin zahar);
– un deget (pe orizontala, si nu unul pe verticala!) de alcool mai tare si neindulcit (pastis, votca, rom, whisky sau gin, de exemplu).
• Daca va place sa nascociti cocteiluri, aveti grija sa evitati asocierea zaharului cu alcoolul: feriti-va de combinatiile votca-portocala, whisky-cola sau gin tonic, decat doar in cazul cand bautura carbogazoasa este dietetica; veti putea bea, de exemplu, o Coca-Cola dietetica cu un deget de whisky sau Schweppes dietetic cu un deget de gin.
• Vinurile cu fermentatia oprita prin adaos de alcool, de exemplu vinul de Porto, sunt deopotriva bogate in alcool si zahar; ar fi mai bine sa renuntati la ele.
Zilele de sarbatoare
Daca nu obisnuiti sa consumati bauturi alcoolice in zilele obisnuite, ci mai degraba cu ocazia momentelor speciale, cu prietenii sau familia, va puteti limita consumul de alcool la doua-trei ocazii pe saptamana. In acest caz, veti bea, de exemplu, un pahar de sampanie sau unul de whisky ca aperitiv si apoi trei-patru pahare de vin la masa, evitand apoi orice bautura alcoolica timp de trei zile.
Cum sa beti pentru a putea slabi (si a va optimiza sanatatea)
Bauturi | Cantitati | Momente propice |
Apa de la robinet sau la sticla, plata sau carbogazoasa | In functie de cat va este de sete (dar, pe cat posibil, macar un litru pe zi) | In timpul meselor si intre mese |
Bauturi carbogazoase si bauturi dulci, suc de fructe, fructe stoarse | De evitat, pentru silueta: cu cat mai putin, cu atat mai bine | |
Bauturi dietetice | Nu depasiti un pahar pe zi | Intre mese |
Ape aromate | In functie de cat va este de sete | Intre mese |
Ceaiuri si tizane | In functie de cat va este de sete si de preferinte, dar fara zahar | La micul dejun, in cursul diminetii, la ora ceaiului sau dupa cina |
Cafea | In functie de preferinte, dar fara zahar | La micul dejun, la sfarsitul mesei, intre mese |
Suc de rosii, de lamaie | In functie de preferinte, unul sau doua pahare pe zi | La ora aperitivului, in cursul diminetii sau al dupa-amiezii |
Vin, sampanie bruta | Nu depasiti doua pahare pe zi (25 cl per total | In timpul meselor sau la ora aperitivului |
Bere, cidru | De evitat | |
Votca, whisky, gin, pastis | Nu depasiti un deget pe zi (reduceti in paralel si cantitatea de vin | La ora aperitivului; nu le combinati cu bauturi carbogazoase dulci sau cu suc de fructe |
Vin de Porto sau alte vinuri cu fermentatia oprita prin adaos de alcool | De evitat |
Mai multe despre regimurile de slabire aflati din cartea
Retete si sfaturi practice pentru slabitde Jaques Fricker Editura Polirom |
Foto: dreamstiem.com