Ce sunt superalimentele? 4 exemple și beneficiile lor
Probabil că ai auzit cel puțin o dată termenul de „superaliment”. După cum le sugerează denumirea, superalimentele sunt alimentele care aduc diferite beneficii pentru sănătate. Bineînțeles, efectele sunt posibile atunci când ele sunt consumate regulat, fiind incluse într-o alimentație echilibrată și variată.
Există multe superalimente pe care le poți integra în dieta ta. Cele mai multe sunt din categoria fructelor, legumelor și oleaginoaselor. Iată 4 exemple de superalimente și beneficiile lor pentru sănătate.
1. Afine
Afinele sunt o sursă importantă de fitonutrienți cu acțiune antioxidantă, care previn deteriorarea celulelor de către radicalii liberi. Acțiunea radicalilor liberi se asociază cu apariția bolilor și cu îmbătrânirea. Cele mai abundente fitochimicale din afine sunt antocianii și proantocianidinele. Pe seama acestora sunt puse beneficiile pe care acest aliment le are pentru sănătate.
Așa cum prezintă Wilhelmina Kalt et al. în studiul „Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins”, consumul frecvent de afine se asociază cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 și deces. De asemenea, același studiu arată că afinele pot îmbunătăți managementul greutății și microbiota intestinală, dar și că ar avea efecte protective asupra sistemului nervos.
2. Varză Kale
Varza Kale este unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă, fiind o sursă excelentă de minerale, vitamine și antioxidanți. Conține cantități mari de vitamina C, vitamina K, carotenoizi, quercetină, sulforafan și clorofilă.
Datorită acestor compuși, varza kale are proprietăți puternice antioxidante, având potențial în prevenția cancerului. De asemenea, poate îmbunătăți profilul lipidic (scade colesterolul LDL și crește colesterolul HDL), scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare. Prin conținutul de luteină și zeaxantină, varza kale susține funcția vizuală și ar putea contribui la prevenirea cataractei și degenerescenței maculare (Kris Gunnars, „10 Health Benefits of Kale”).
3. Coacăze negre
Culoarea coacăzelor negre este dată de conținutul ridicat de antocianine. În plus, acestea conțin o cantitate mare de vitamina C, potasiu și acid gamma-linoleic (Omega-6).
Consumul regulat de coacăze negre ar îmbunătăți activitatea sistemului imunitar, scăzând riscul de infecții. Datorită proprietăților antiinflamatorii, coacăzele negre ar putea fi benefice în cazul persoanelor care suferă de artrită. Acest aliment ar scădea și riscul de cancer și boli cardiovasculare, datorită antocianilor. De asemenea, se pare că aceste fructe ar putea încetini progresia glaucomului („Health Benefits of Black Currant”).
4. Turmeric
Turmericul este un condiment foarte întrebuințat în bucătăria asiatică, pe care îl poți găsi printre superalimentele de la Obio. Acesta conține un antioxidant puternic, și anume curcuminul. Turmericul se adaugă în cantități mici în preparate, iar pentru a-i crește biodisponibilitatea, acesta trebuie consumat împreună cu piperul negru.
Studiul „Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health”, realizat de Susan Hewlings și Douglas Kalman, prezintă efectele benefice ale acestui compus pentru sănătate. Conform acestui studiu, curcuminul din turmeric ajută la controlul afecțiunilor inflamatorii, sindromului metabolic și artritei, dar poate preveni și numeroase alte boli cronice. În cazul sportivilor, curcuminul scade inflamația și stresul oxidativ induse de efortul fizic, susține recuperarea post-antrenament și crește performanța.
Așadar, urmează o alimentație variată și sănătoasă pe termen lung și nu uita să incluzi cât mai multe superalimente în meniul zilnic.
Referințe:
- Kalt, Wilhelmina, et al. „Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins.” Advances in Nutrition, 22 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7442370/, 10.1093/advances/nmz065.
- Gunnars, Kris. „10 Health Benefits of Kale.” Healthline, Healthline Media, 29 June 2018, www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale#TOC_TITLE_HDR_2. Accessed 20 Apr. 2022.
- WebMD Editorial Contributors. „Health Benefits of Black Currant.” WebMD, WebMD, 24 Aug. 2020, www.webmd.com/diet/health-benefits-black-currant. Accessed 20 Apr. 2022.
- Hewlings, Susan, and Douglas Kalman. „Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health.” Foods, vol. 6, no. 10, 22 Oct. 2017, p. 92, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/#:~:text=Research%20suggests%20that%20curcumin%20can,subsequent%20performance%20in%20active%20people., 10.3390/foods6100092.