Now Reading
Ceaiul verde, gardianul sanatatii

Ceaiul verde, gardianul sanatatii

Revista Psychologies

Ceai verde


Desi nu poate inlocui tratamentul prescris de medic, in unele cazuri, ceaiul verde poate sa completeze efectele acestuia. In orice caz, poate preveni multe afectiuni, de la arterioscleroza si micoze, pana la cancer.

Virtutile terapeutice ale ceaiului verde se afla in plin proces de cercetare si demonstrare. Specialistii din laboratoarele de produse naturiste sunt atat de convinsi de eficienta lui incat, pentru dozare exacta si pentru comoditate in administrare, ofera chiar capsule de ceai verde.

Inima, aparatul circulator si ceaiul verde

Daca vasele sanguine se strimteaza prin depuneri de colesterol si calciu, apare pericolul ca, la un moment dat, undeva sa se produca un blocaj cauzat de un trombus, un cheag de sange. Sangele nu mai poate circula prin acel vas si astfel, o zona a corpului nu mai este irigata, fiind privata de oxigenul necesar functionarii. Daca este vorba de creier sau de inima sau plaman, urmarile sunt dintre cele mai grave: avem de-a face cu un infarct, un atac cerebral sau o embolie.

EGCG (galatul de epigalocatechina), flavonidele, saponidele si vitaminele pe care le contine ceaiul verde previn depunerile de pe peretii vaselor de sange, fluidizeaza sangele si reduc riscurile asociate. O dieta bogata in ceai verde este utila in caz de hipertensiune arteriala, nivel ridicat al colesterolului, angina pectorala si insuficienta cardiaca.

Problema este ca arterioscleroza nu prezinta simptome deranjate decat atunci cand este intr-un stadiu avansat. De aceea, profilaxia este foarte importanta.

Se stie ca stresul este un mare dusman al sanatatii. De aceea, in perioadele stresante de la serviciu, se recomanda scurte pauze de ceai, 10-15 minute in care sa ne detasam de tot ce exercita presiune asupra noastra. Pentru inatarirea efectului calmant, se opareste o lingurita de roinita uscata in 150 ml de apa, se lasa 10 minute, apoi se amesteca cu ceaiul verde.

Pentru intarirea miocardului si imbunatatirea irigarii sale, se recomanda o infuzie de frunze din paducel – o lingurita la 200 ml de apa – care, dupa 20 de minute, se amesteca cu ceaiul verde.

Impotriva infectiilor

Cant vorbim despre infectie, vorbim despre un agent patogen care poate fi virus, bacterie sau ciuperca. Iar cand vorbim despre agent patogen, ne gandim imediat la sistemul imunitar, la lupta de autoaparare a organismului.

Slabiciunea sistemului imunitaar se manifesta prin raceli repetate, permanente, bronsita cronica, micoze persistente. Cauzele pot fi diverse. Printre ele, avitaminozele si radicalii liberi. Acestia din urma, aparuti ca urmare a incidentei unor factori nocivi – radiatii, toxine etc. – sau chiar din hrana, intervin in reactiile chimice din lupta impotriva agentilor patogeni si distrug celulele defensive ale corpului, in special globulele albe.

Vitamina C este eroul luptei impotriva radicalilor libeli iar ceaiul verde este bogat in aceasta vitamina. In plus, flavonele continute in ceaiul verde preiau alte functii ale vitaminei C, economisind potentialul acesteia de a neutraliza radicalii liberi.

De aceea, ceaiul verde este util in cazurile de deficienta a sistemului imunitar, infectii gripale sau inflamatii intestinale. Rolul sau este unul antibiotic si antiinflamator.

In tratarea bolilor cauzate de raceala, este util ca ceaiul verde sa fie sustinut de un supliment de vitamina C administrata ca atare, sau sub forma lamaiei in ceai. Se beau zilnic doua-trei cani mari, de 250 ml, in care s-a pus zeama de o jumatate de lamaie. Pentru ca principiile active din ceaiul verde sa nu fie distruse de temperatura, infuzia trebuie preparata cu apa incalzita la 70-80 grade: nu trebuie ca apa sa dea in fiert.

Pentru ca vitamina C din zeama de lamaie si substantele active din mierea de albine sa-si pastreze proprietatile, este bine ca acestea sa fie adaugate cand ceaiul s-a racit la 40 de grade.

Nu se bea ceai fierbinte in nicio imprejurare! Este traumatizant pentru cavitatea bucala, laringe, esogag si stomac, marind sensibilitatea la agentii patogeni.

Daca nu am racit inca, dar stim ca de fiecare data racim in sezonul rece, este bine sa bem, preventiv, ceai verde, chiar si fara adaos de vitamina C.

Eliminarea mucozitatilor din caile respiratorii este inlesnita daca se opareste o lingurita de radacina de patrunjel uscata si, dupa 10 minute, se adauga ceai verde. In acelasi scop, trebuie sa avem grija ca aerul respirat, mai ales in timpul somnului, sa fie umidificat prin asezarea unui vas cu apa pe sursa de incalzire a camerei.

Ceaiul verde concentrat amestecat cu zeama de lamaie este indicat pentru gargara in caz de faringita. Pentru o dezinfectie usoara a cavitatii bucale si pentru prevenirea mirosului neplacut al respiratiei este util sa clatim gura si apoi sa bem ceai verde, eventual in amestec cu menta.

Pentru infectii acute ale gatului si ale cavitatii bucale, ceaiul verde se amesteca fie cu arnica, fie cu salvie. Infuzia mixta obtinuta se foloseste pentru gargara si clatirea gurii.

Micozele, care se manifesta ca pete pe piele, rosii, solzoase si datatoare de mancarimi, se pot trata si ele cu ajutorul ceaiului verde. Substantele tanante din ceaiul verde intaresc rezistenta pielii iar saponidele distrug celulele ciupercilor.

Pentru uz extern impotriva micozelor se foloseste un amestec de ceai verde cu salvie, in raport de 2:1. Intr-un litru de apa se oparesc 3 linguri de frunze (2 de ceai verde si 1 de salvie), si se lasa pana cand coboara la o temperatura suportabila. Se pun comprese sau se introduce in baia de ceai mana, piciorul sau, daca se poate, partea afectata. Dupa 10 minte, suprafata se sterge si, eventual, se pudreaza usor cu pudra de talc sau cu o pudra antiseptica.

Pentru calmarea arsurilor solare sunt de ajutor compresele reci cu ceai verde. Substantele tanante mentin apa in piele, calmeaza usturimea si previn inflamatia. Vitamina C impreuna cu flovonele distrug radicalii liberi care s-au format sub actiunea radiatiilor solare si care pot dauna pe termen lung pielii. O compresa calmanta poate fi pregatita amestecand ceai verde cu putina branza de vaci sau iaurt. Se lasa un timp la rece, apoi se aplica pe piele. Se indeparteaza atunci cand s-a racit. Nu se refoloseste. Se repeta operatia cu o alta cantitate de asemenea preparat. Pentru sporirea capacitatii dezinfectante si hidratante, ceaiul poate sa contina si musetel.

Pentru a calma mancarimea produsa de intepatura unui tantar – sau a altei insecte – se aplica frunze de ceai verde oparite si putin racite.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top