Now Reading
Cerealele: citeste bine eticheta!

Cerealele: citeste bine eticheta!

Revista Psychologies

cereale, nutritie, John Kellogg, echilibru dietetic
Simplu si rapid de preparat, cerealele sunt „reginele“ micului dejun. Dar v-ati intrebat daca stiti intr-adevar ce mancati? Umplute, trase in ciocolata sau prajite, compozitia lor este foarte diferita. Iata cateva sfaturi pentru a le consuma corect.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, in Statele Unite, numeroase voci pledau pentru o alimentatie sanatoasa. Una dintre cele mai celebre, doctorul John Kellogg, pretindea ca sanatatea nu poate fi sustinuta decat printr-un echilibru dietetic perfect, fara zahar, grasimi, carne sau alcool. Si atunci a inventat biscuitii care raspundeau acestor criterii. Asa au aparut cerealele pentru micul dejun. Iar de atunci si pana in prezent, au tot evoluat…

Prea dulci?

Rafinate, prajite, mixate, expandate, amestecate sau umplute… Semintele de cereale sunt transformate si rafinate. Li se adauga zahar, malt, sare si diferite alte elemente care faciliteaza digestia, dar care au in acelasi timp si inconveniente. Inainte de toate, ele transforma glucidele lente in glucide rapide. Ceea ce inseamna ca zaharul pe care il contin trece mai re­pede in sange, ceea ce face ca la scurt timp dupa micul dejun sa apara senzatia de foame.

O alta problema este ca, pentru a-i atrage pe tineri, mari amatori de dulciuri, fabricantii acestora adauga cateodata zaharoza intr-un produs care contine deja zahar. Asadar, anumite marci afiseaza procente de glucide de 30-40%, ceea ce obisnuieste copiii cu gustul foarte dulce, care favorizeaza diverse probleme de sanatate, intre care se numara si cariile. In plus, cerealele pentru copii sunt aproape sistematic imbogatite cu fier. Or, acest element, adevarat activator al radicalilor liberi din corp, nu ar trebui consumat in exces.

Prea grase?

Pe langa rezervele deja exprimate, exista pareri care sustin ca cerealele contin prea multa grasime. Alte pareri spun ca, dimpotriva, sunt prea slabe fata de necesitatile zilnice. Si daca toata lumea are dreptate? Aportul de lipide este foarte variat de la o marca la alta.

Cele mai bogate in grasimi ar fi cele umplute cu ciocolata si cele crocante. Trebuie sa stii sa le alegi pe cele mai rezonabile, cu procent redus de lipide. Pentru asta, este suficient sa citesti cu atentie eticheta si sa stii ca un procent de lipide peste 10% este mult prea mare… Daca te intrebi ce fel de grasimi contin, avand in vedere ca cerealele, la origine, sunt sarace in lipide (cu exceptia o­va­zu­lui, care contine in mod natural 6% lipide), ei bine, pe eticheta se afla – de cele mai multe ori – uleiuri saturate, discutabile din punct de vedere al aportului nutritional pentru om. Vestea buna este ca cei din industria de gen incearca sa le inlocuiasca prin uleiuri bogate in acizi Omega-3, mai bune pentru sanatate, dar si mai scumpe.

Gustoase si practice

Totusi, este inutil sa intentam un proces cerealelor consumate la micul dejun. Obiceiul de a le consuma este deja inradacinat in obiceiurile noastre, astfel incat ar fi mai bine sa incercam sa le consumam cat mai corect posibil.

Parintii stiu foarte bine ca este dificil sa-i convingi pe cei mici sa manance dimineata. Iar daca cerealele au un merit, este acela ca-i face pe copii sa plece la scoala cu burtica plina. Gustoase si practice, ele salveaza mereu situatia atunci cand dulapul din bucatarie nu ofera alternativa. Dar acesta nu este singurul lor atu.

Aport de proteine deloc de neglijat. Dupa recomandarile nutritionistilor, se presupune ca micul dejun al copiiilor ar trebui sa contina intre 5 si 7 grame de proteine. Un bol cu cereale a­mes­­­­­­tecate cu 125 ml de lapte este suficient pentru cei mici. Dar, atentie: aceasta cantitate este prea mica pentru un adolescent sau pentru un a­dult. Ei ar trebui sa adauge la micul dejun un ou sau o felie de jambon.

Un adevarat plus de calciu. In general, copiii au lipsa de calciu. Pentru a preveni aceasta deficienta, anumite cereale sunt imbogatite cu calciu. La acesta se va adauga si calciul din lapte. Pentru un nivel satisfacator insa, la prima masa a zilei se mai poate adauga si un iaurt.

Un aport caloric necesar dimineata. Daca un copil are nevoie de un mic dejun copios si de un aport caloric minim pentru atentia sa si performantele sale intelectuale, acelasi aport este excesiv intr-un alt moment al zilei. Asadar, trebuie evitat consumul de cereale sau de batoane cu cereale in cursul zilei.

Mizeaza pe diversitate. Cum exista mai multe marci de cereale cu aport de zahar, gra­simi, fibre si proteine diferite, solutia ideala este sa le alternezi. Copilul tau adora cerealele umplute sau pe cele trase in ciocolata? Are voie sa manance, insa numai o data pe saptamana. Alta data alege cereale pe baza de orz sau secara. Fiind produse adesea din faina integrala, ele sunt bogate in fibre si sunt foarte satioase.

In plus, gandeste-te sa le alternezi cu produse proaspete si al caror proces de asimilare este mai lent: paine integrala, biscuiti cu ovaz, prajituri cu orez. Un astfel de mic dejun pe baza de cereale va fi complet printr-un aport de calciu, apa si fructe.

In orice caz, nu uita ca e mult mai bine sa incepi ziua cu un mic dejun pe gustul tau decat cu burta goala.

Luana Pesa
Foto: dreamstime.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top