Now Reading
Codul bunelor maniere la masa

Codul bunelor maniere la masa

Revista Psychologies

Painea

Este o obisnuinta mai ales in tarile europene, unde nu pare a lipsi de la vreun fel de mancare. Fie ca este feliata, sub forma de chifle, prajita, nu se va musca niciodata din bucata intreaga. Se va rupe cu mana cate o bucatica si astfel se va baga in gura. Nu se aduna firimiturile de pe masa, nu se fac cocoloase din paine si nu se aduna sosul din farfurie (sau din salata) cu painea. O alta regula spune sa nu mancam supa cu paine, dar nu este chiar atat de stricta.

Carnea:
cum se mananca?
Aperitivele formate din felii de carne nu se transforma automat in sandvisuri, asa cum obisnuim acasa, ci se servesc cu cutitul si cu furculita, acompaniate de ce­le­lalte elemente din farfurie. Da­ca salamul are „piele“, se va in­de­parta tot cu ajutorul tacamu­rilor, niciodata cu mana.
Pestele e o piatra de incercare pentru toti. Exista tacamuri speciale pentru el, care vor fi folo­site cand portionezi pes­tele, il dezo­sezi si te ajuti de ele la mancat. Pentru oase, vei folosi furcu­lita, pe care o vei apropia de bu­ze si pe care vei depune oasele (care vor ajunge pe marginea farfuriei). Puiul nu se mananca niciodata cu mana! Desigur, e vorba des­pre situatiile in care vrei sa ma­nanci cu stil, in care esti incon­ju­rata de oameni care stiu aceas­ta regula. In mod normal, carnea va fi prezentata la masa portio­na­ta. In caz contrar, vei folosi pen­tru dezosare cutitul si furculita.
Mici trucuri, mari defecte Desi pare o problema de optiune personala, spalatul pe maini inaintea mesei e un semn de ma­niere civili­zate. De asemenea, faptul ca nu te imbeti cand esti la o masa oficiala (ai voie doar cu prie­tenii apropiati!) si ca nu vor­besti cu gura plina sunt alte sem­ne ca ai invatat sa te comporti.
Cum stai pe scaun? Nu pare im­portant, insa e mai confortabil si mai civilizat sa stai pe tot scau­nul, cu spatele drept. Daca esti fumatoare, as­teapta sa termine toti de mancat (chiar daca sunteti la terasa) si cere voie de la toti comesenii. Nu manca niciodata pana explodezi, ci cu masura. Daca esti invitata la masa, nu co­manda cele mai scumpe man­ca­ruri din meniu, e un fapt de un prost gust evident. La o masa cu bufet suedez, serves­te-te o singura data, nu te simti ca la tine aca­sa. De ase­me­nea, daca se ser­veste mancarea pe platouri, nu le goli cu totul pe cele care-ti plac.

Text: Valentina Vuxanovici
Foto: dreamstime.com.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top