Codul bunelor maniere la masa
18 sept. 2008
Painea
Este o obisnuinta mai ales in tarile europene, unde nu pare a lipsi de la vreun fel de mancare. Fie ca este feliata, sub forma de chifle, prajita, nu se va musca niciodata din bucata intreaga. Se va rupe cu mana cate o bucatica si astfel se va baga in gura. Nu se aduna firimiturile de pe masa, nu se fac cocoloase din paine si nu se aduna sosul din farfurie (sau din salata) cu painea. O alta regula spune sa nu mancam supa cu paine, dar nu este chiar atat de stricta.
Carnea: cum se mananca? |
Aperitivele formate din felii de carne nu se transforma automat in sandvisuri, asa cum obisnuim acasa, ci se servesc cu cutitul si cu furculita, acompaniate de celelalte elemente din farfurie. Daca salamul are „piele“, se va indeparta tot cu ajutorul tacamurilor, niciodata cu mana. |
Pestele e o piatra de incercare pentru toti. Exista tacamuri speciale pentru el, care vor fi folosite cand portionezi pestele, il dezosezi si te ajuti de ele la mancat. Pentru oase, vei folosi furculita, pe care o vei apropia de buze si pe care vei depune oasele (care vor ajunge pe marginea farfuriei). | Puiul nu se mananca niciodata cu mana! Desigur, e vorba despre situatiile in care vrei sa mananci cu stil, in care esti inconjurata de oameni care stiu aceasta regula. In mod normal, carnea va fi prezentata la masa portionata. In caz contrar, vei folosi pentru dezosare cutitul si furculita. |
Mici trucuri, mari defecte | Desi pare o problema de optiune personala, spalatul pe maini inaintea mesei e un semn de maniere civilizate. De asemenea, faptul ca nu te imbeti cand esti la o masa oficiala (ai voie doar cu prietenii apropiati!) si ca nu vorbesti cu gura plina sunt alte semne ca ai invatat sa te comporti. |
Cum stai pe scaun? Nu pare important, insa e mai confortabil si mai civilizat sa stai pe tot scaunul, cu spatele drept. Daca esti fumatoare, asteapta sa termine toti de mancat (chiar daca sunteti la terasa) si cere voie de la toti comesenii. Nu manca niciodata pana explodezi, ci cu masura. | Daca esti invitata la masa, nu comanda cele mai scumpe mancaruri din meniu, e un fapt de un prost gust evident. La o masa cu bufet suedez, serveste-te o singura data, nu te simti ca la tine acasa. De asemenea, daca se serveste mancarea pe platouri, nu le goli cu totul pe cele care-ti plac. |
Text: Valentina Vuxanovici
Foto: dreamstime.com.