Dieta South Beach pentru sanatatea inimii
Dieta South Beach nu inseamna doar kilograme in minus, inseamna si ani de viata in plus. Nu inseamna numai regim alimentar, inseamna si miscare.
Acesta este, in linii generale, mesajul pe care ni-l transmite dr. Arthur Agatston, creatorul acestei diete, in lucrarea sa Programul South Beach pentru sanatatea inimii, publicata in limba romana de editura Curtea Veche, 2008.
Principiile dietei South Beach
Vestea buna este ca aceasta dieta nu ne cere sa ne infometam. Nici sa mancam mereu aceleasi mancaruri fade, pana nu le mai suportam. Este important sa respectam trei principii nu foarte restrictive si care sunt, intr-un sens mai larg, principii consacrate ale unei alimentatii sanatoase:
1. Consumul de grasimi benefice. Acestea se gasesc in uleiul canola (de rapita), uleiul de arahide, de insi de nuci, in avocado, nuci si peste. Putem lua un supliment alimentar de acizi grasi omega-3, sub forma uleiului de peste.
2. Consumul de carbohidrati benefici. Ii gasim in fructe, legume, cereale integrale, cunoscute ca fiind bogate in fibre si substante nutritive.
3. Consumul de proteine slabe. Altfel spus, oua, lactate degresate, nuci, seminte, leguminoase, carne de pui, peste, fructe de mare si carne rosie slaba.
De asemenea, autorul ne recomanda portii normale, pe care sa le mancam incet, pentru a le savura si pentru a mentine controlul asupra nivelului de zahar din sange, in sensul sesizarii momentului cand acesta a ajuns la normal si nedepasirii acestui nivel.
Fazele dietei South Beach
Ceea ce particularizeaza aceasta dieta este structurarea ei pe trei faze.
Faza intai, cea mai scurta si cea mai restrictiva este menita sa aduca pacientului controlul asupra apetitului sau, sa detoxifieze organismul si – de ce nu? – sa dea un start incurajator demersului. Este orientata catre nevoile persoanelor supraponderale, a celor care sufera de prediabet, care prezinta riscul unui atac de cord sau cerebral.
In aceasta prima faza, vom elimina complet pastele fainoase, orezul si panea. De asemenea, vom renunta la zahar, inclusiv la cel continut in fructe. Vom consuma, in schimb, proteine slabe (peste, carne de pui), fibre (legume), lactate degresate si grasimi nesaturate (ulei de masline, ulei de rapita).
Sunt indicate cinci mese pe zi (trei mese principale si doua gustari intre ele). Iata, orientativ, din ce ar putea si din cat ar trebui sa se compuna acestea:
Micul dejun:
Gustarea de dimineata:
Pranzul:
|
Gustarea de dupaamiaza:
Cina:
|
Vom respecta acest regim alimentar timp de doua saptamani, timp in care ar trebui sa se vada ceva rezultate.