Now Reading
Dulciurile la copii – când pofta devine dependență?

Dulciurile la copii – când pofta devine dependență?

dr-amalia-arhire
dulciurile-la-copii-când-pofta-devine-dependență

În ultimii ani țara noastră e pe pozițiile fruntașe la obezitate la copii, iar consumul de dulciuri e una din principalele cauze pentru creșterea în greutate. Cum știm care e porția de dulce și cât de des să consume cei mici dulciurile pentru ca pofta să nu se transforme în dependență? Cum să gestionezi pofta de dulce a copilului tău? Citește acest articol pentru a afla răspunsul la aceste întrebări.

Ce însemnă pofta de dulce?

Pofta reprezintă dorința de a mânca un anumit lucru, în acest caz, deserturi. Ea apare în hipocamp – o parte a creierului care e responsabilă de crearea de noi obiceiuri și de influențarea unor comportamente. Când mâncăm ceva dulce la nivelul hipocampului se vor activa un șir de legături între neuroni, care vor elibera substanțe chimice numite endorfine, care generează senzația de fericire, de plăcere și de mulțumire.

Pofta de dulce e normală la copii deoarece e legată de gustul dulceag al laptelui de mamă și de sentimentul de ocrotire și de dragoste al ei. Gustul de dulce e corelat chiar de efectul de scădere a durerii și al eliberării de endorfine a zahărului.

Până se termină creșterea, un copil sau un adolescent va fi atras în mod natural mai mult de dulce și de zahăr deoarece aceste alimente au un gust familiar și au multe calorii, atât de necesare creșterii. Un copil în creștere va avea mai des nevoie de dulce față de unul la care creșterea s-a terminat.

Însă în zilele noastre când dulciurile sunt mult mai disponibile și reclamele la dulciuri sunt frecvent prezente pe canalele media destinate copiilor, părinții reușesc din ce în ce mai greu să pună frână acestei pofte.

Care sunt cauzele poftei de dulce?

Cauzele poftei de dulce sunt, de obicei, o alimentație dezechilibrată, plină de zaharuri rafinate și alimente cu calorii goale, lipsită de vitamine și minerale, corelată cu o lipsă de energie din cauza acestor deficite.

Oboseala cronică poate și ea să fie o cauză a poftei de dulce, creierul alegând alimente pline de zahăr pentru a-și crește energia și pentru a oferi acea senzație de bucurie și mulțumire.

Puseele de creștere pot să fie și ele o cauză de poftă de dulce, dar și mișcarea intensă din cauza  epuizării rezervei musculare de glucoză, după un efort fizic intens.

Pofta de dulce apare mai ales după mesele bogate în grăsimi și alimente rafinate, ca făina albă, zahărul sau orezul alb, deoarece o creștere a glucozei în sânge va duce la o creștere a insulinei și o creștere a senzației de foame sau de poftă de dulce.

Nu în ultimul rând, pofta de dulce poate fi cauzată de emoții, nu de multe ori copiii sau adolescenții mâncând din cauză că sunt triști, speriați sau stresați.

Care e porția de dulce recomandată?

Conform Societății Europene de Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) zahărul și dulciurile sunt de evitat până în doi ani, iar apoi cantitatea de zaharuri adăugate să fie până în 5% din consumul caloric zilnic.

Cantitatea de zahăr pentru un copil între doi și 18 ani să fie de maximum 24 grame de zahăr pe zi – adică 30-35 grame de dulce, iar sucurile de orice fel la 250 ml săptămânal.

Cât de des și în ce cantitate dulciurile înseamnă dependență?

Din păcate, în cabinetul Kilostop Junior întâlnesc din ce în ce mai frecvent în cabinet copii care mănâncă dulce după fiecare masă, până la 150-200 grame pe zi și beau peste 500 ml de suc pe zi, uneori refuzând mâncarea pentru dulciuri.

Părinții cedează inițial celor mici deoarece le e greu să spună nu dulciurilor aflate în casă, în „sertarul cu dulciuri” după insistențele lor îndelungate, chiar de mai multe ori pe zi.

Din păcate e nevoie de doar zece zile ca cel mic să își formeze un nou obicei și va cere automat sau se va duce el la sertar fără să ceară voie, ba chiar va fura dulciuri și le va ascunde dacă părintele îl ceartă sau încearcă să limiteze cantitatea de dulce.

Cum să scapi copilul tău de pofta de dulce?

E important de ținut minte că adolescenții și copiii se vor ghida după gust până la 18 ani și nu vor face alegeri sănătoase de unii singuri până la 25 ani, iar părinții sunt responsabili de cum, cât și unde mănâncă un copil, măcar în primii ani de viață.

Dacă tu ești un exemplu pozitiv și vei controla cantitatea de dulce pe care o mănânci și desființezi sertarul cu dulciuri, copilul tău va accepta mai ușor schimbarea.

Încercați ca familie să mâncați mai multe fructe și legume și să gătiți împreună deserturi sănătoase. Cu cât scădeți cantitatea și frecvența dulciurilor, cu atât lucrurile vor fi mai ușor de gestionat!

Obiceiuri care te ajută să reduci nevoia de dulce a copilului tău:

  1. Setați împreună cu copilul niște limite, cu care adulții sunt confortabili, pornind de la ce se întâmplă acum. Dacă cel mic mănâncă zilnic de mai multe ori pe zi dulciuri, oferiți-i unul pe zi, iar dacă mănâncă mai rar, puteți să îi lăsați un dulce la câteva zile.
  2. Schimbați definiția desertului: un desert poate fi și o salată de fructe sau niște fructe în ciocolată, o înghețată fără zahăr sau o porție de brioșe cu fructe, gătite împreună!
  3. Eliminați consumul de alimente procesate – fast food, sosuri, mezeluri sau semipreparate.
  4. Asigurați-vă că cel mic doarme opt ore pe noapte pentru a-și încărca organismul cu energie.
  5. Asigurați-vă că cel mic bea apă. Deshidratarea poate cauza pofta de dulce.

Începeți cu lucruri mici, care pot fi menținute, schimbați ca familie atitudinea față de dulciuri, focusați-vă pe orice lucru pozitiv, orice victorie, oricât de mică și aveți răbdare deoarece schimbarea are nevoie de timp.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top