Excesele alimentare
Sarbatorile presupun un adevarat ritual in care mancarea ocupa locul central, nu doar pentru placerea gustului, ci si ca mijloc de socializare. Reuniunile de familie sau intalnirile cu prietenii se petrec in jurul delicioaselor bucate, iar fara moderatie simpla degustare se poate transforma, cu usurinta, in exces.
Efecte
Daca pentru o persoana tanara si sanatoasa excesele alimentare de Sarbatori se vor manifesta sub forma unei stari de satietate, oboseala si somnolenta dupa masa, la cei in varsta sau cu anumite afectiuni riscul agravarii unor boli cronice este foarte mare.
Pe langa caloriile ingerate in exces, lipsa efortului fizic, consumul de alcool si tutun streseaza organismul si il supun unui efort suplimentar.
Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate, aparent minore daca ne gandim la cresterea semnificativa a riscului producerii unui atac de cord sau a unei crize biliare.
Dupa post
Mai ales daca ai tinut post, gusta cate putin din toate preparatele, fara sa exagerezi. Mancarea traditionala romaneasca este, de regula, grasa, iar dupa o lunga perioada de post excesul de carne si grasimi iti poate supraincarca organismul.
Pentru a preveni problemele digestive, consuma carne slaba, indepartand grasimea inainte de a o gati, nu abuza de alcool si mananca foarte multe legume si fructe.
Strategii de evitare a exceselor alimentare
Privarea de preparatele preferate ne face si mai vulnerabili in fata excesului alimentar; de aceea, sa mancam din tot, dar cu moderatie, este un compromis confortabil pentru psihic si organism, ce implica doar putin autocontrol.
Daca totusi placerile culinare castiga in lupta cu vointa, iti poti pregati organismul reducand aportul zilnic de calorii cu trei-cinci zile inainte de masa copioasa sau crescand treptat efortul fizic pe care il depui in mod normal.
Evita sa bei cocteiluri, vin dulce, sucuri acidulate ori sucuri din fructe amestecate, intrucat, alaturi de mancare, acestea adauga un exces caloric important.
Alcoolul pe stomacul gol creste semnificativ apetitul alimentar, de aceea o gustare bogata in proteine (nuci, alune, branza, somon etc.) reduce rata de absorbtie a alcoolului. Aperitivul din legume proaspete bogate in fibre sustine digestia si induce rapid senzatia de satietate, prevenind abuzul alimentar.
Ce sa mancam in sezonul rece
Iarna, necesarul de nutrienti creste, intrucat sistemul de termoreglare a organismului face un efort in plus pentru a mentine temperatura optima a corpului, de 37 de grade.
Insa daca nu stai in frig mai mult de doua ore zilnic, organismul nu va arde lipidele aduse suplimentar – prin urmare, nici cantitatea de hrana nu trebuie sa creasca.
Dorinta de a manca mai mult o stopam usor prin stimularea procesului de termoreglare – mai simplu spus, sa purtam haine cat mai groase, care sa ne acopere si extremitatile.
Un sistem imunitar puternic, atat de greu incercat de vremea rece, are nevoie de multa vitamina C (citrice, in special grepfrut, kiwi, ardei gras, ardei iute, cimbru, patrunjel, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, verdeturi, rosii, coacaze negre), vitamina A (oua, lapte, ton, ficat, boia de ardei, ardei rosu, cartofi dulci, morcovi, legume cu frunze inchise la culoare, dovleac, salata verde, caise uscate, unt), precum si de minerale, pe care le poti lua din fructe de mare, scoici, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui, ovaz, nuci, ghimbir, peste, carne, oua.
Nici lactatele (sursa bogata de proteine si calciu) sau probioticele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie, fie ca preferi iaurturile sau alte surse probiotice, precum usturoiul, cu efecte antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice sau de crestere a imunitatii.
Merele au un continut ridicat de antioxidanti si vitamine; foarte bune sunt si perele, iar pe langa fructele autohtone nu sunt de neglijat nici fructele exotice, precum rodiile, fructul pasiunii, papaia sau mango.
Ca sa previi raceala si gripa, ridichile si catina sunt extrem de eficiente: ridichea alba este bogata in fibre si fier, ridichea neagra, cu gustul sau distinct, usor iute, are un continut semnificativ de vitamina C, in timp ce catina, vaccinul antigripal natural, are de zece ori mai multa vitamina C decat citricele.
Cum ajutam digestia
Indiferent in ce cantitate le mancam, preparatele de Sarbatori sunt variate si satioase, de aceea un adjuvant pentru digestie, pe baza de plante, este mai mult decat binevenit.
Incearca o infuzie de menta, macese, hibiscus, coaja de mar si un strop de scortisoara fie peste ceai, fie peste laptele cald.
Scopul nu este doar aroma festiva, ci si scaderea colesterolului, trigliceridelor, a tensiunii arteriale, normalizarea nivelului de zahar din sange, toate proprietatile parfumatului condiment, foarte bogat in antioxidanti.
Carnea de porc: pro sau contra?
Produsele traditionale romanesti sunt destul de grele pentru organism, iar prin prajire inrautatim si mai mult lucrurile. De aceea, e bine sa preparam carnea la cuptor, la gratar, la aburi sau prin fierbere.
Carnea grasa de porc are un continut caloric ridicat, insa carnea slaba este o sursa buna de proteine, fier, zinc, vitamina D, vitamina B1 (cea mai mare concentratie dintre toate tipurile de carne), are o cantitate de grasimi bune, nesaturate, superioara celor saturate, si un continut crescut de acid linoleic, implicat in combaterea cancerului si afectiunilor cardiovasculare.
Din nou, aceste beneficii sunt valabile pentru carnea slaba de porc, carnea grasa si preparatele din carne de porc cu o concentratie crescuta de slanina fiind pe lista neagra a alimentelor.
Excesul de carne de porc este nociv pentru persoanele bolnave de guta, cu afectiuni renale, iar carnea consumata in absenta unor surse bune de calciu poate avea efecte negative asupra mineralizarii corecte a tesuturilor dure din organism.
Intrucat carnea este un aliment constipant, aportul adecvat de fibre vegetale este obligatoriu pentru un tranzit intestinal normal – si aici nu vorbim de cartofii cu care obisnuim sa mancam, in general, friptura.
Muraturile sunt benefice pentru organismul nostru
Muraturile sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si substante active in functie de modul in care au fost preparate. Recomand muraturile facute in casa, fara conservanti, si nu pe cele din comert, care mai pot contine si coloranti sau alti aditivi.
Muraturile pastreaza o mare parte din proprietatile fructelor sau legumelor crude, avand, in plus, o cantitate de vitamine sau substante rezultate din fermentare, in functie de cum au fost preparate.
De aceea, muraturile nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia zilnica in sezonul rece ori sa fie consumate macar la doua zile.
Prajiturile, cozonacii…
Sarea si zaharul prezente in dulciuri reprezinta factori mari de risc pentru diabetul zaharat, obezitate, hipertensiune arteriala, colesterol mare, pancreatite si kilograme in plus.
Inlocuieste dulciurile sau produsele de patiserie cu cele facute in casa, indulcite numai cu fructe, bea compoturi, sucuri naturale. Reguli valabile nu doar pentru adulti, ci si pentru cei mici.
Trusa de prim ajutor
In preajma Sarbatorilor, cele mai intalnite tulburari sunt de natura digestiva. Astfel, este indicat sa avem in casa medicamente care calmeaza arsurile gastrice si refluxul gastro-esofagian, un protector hepatic, un calmant biliar, ceaiuri pentru vezica biliara, ceaiuri care combat constipatia si regleaza tranzitul intestinal, pastile care trateaza starile de greata.
Durerile de cap sunt, si ele, destul de frecvente, avand la baza consumul de alimente grase si alcool, excesul de tutun, trecerea brusca de la un ritm alert la o perioada linistita, cu multe ore de somn. In farmacii exista o multime de analgezice, dar poti apela fara probleme la o alternativa naturista.
Autor: dr. Elena Capcelea, medic gastroenterolog la Clinica Laurus Medical, str. Mihai Eminescu, nr. 100, Bucuresti, e-mail [email protected]