Crusin
pentru tranzit intestinal
– Parti utilizate: scoarta uscata
– Proprietati: laxative si purgative
– Indicatii: crusinul regleaza probleme de constipatie trecatoare. Fierbe 15 minute o lingura pentru cafea de scoarta in 15 cl de apa, lasa la macerat pentru sase ore. Bea lichidul decantat inainte de culcare. A nu se utiliza decat in caz de nevoie.
– Aroma: prezenta si amara |
Cimbrisor
pentru raceala
– Parti utilizate: florile, frunzele
– Proprietati: stimulant si antiseptic
– Indicatii: antibacterian, este folosit pentru afectiunile provocate de frig. In apropierea iernii faceti o cura de trei saptamani de infuzie cu cimbrisor: 15 grame la un litru de apa fierbinte. O cana sau doua pe zi.
– Aroma: foarte aromatizat si destul de tare |
Angelina
pentru a te relaxa
– Parti utilizate: frunze, tulpina, radacina si seminte
– Proprietati: tonifica, stimulant, antispasmodic
– Indicatii: radacinile constituie
un remediu excelent contra stresului. In infuzie, 40 de grame de radacina la litru de apa. O cana dupa fiecare masa.
– Aroma: dulce si agreabila |
Catifeluta salbatica
pentru infrumusetare
– Parti utilizate: toata planta
– Proprietati: depurativa si decongenstionanta
– Indicatii: este prietena pielii. Este prescrisa (uneori impreuna cu brusturele) pentru tratarea acneei, eczemelor si mancarimilor. In infuzie (zece minute), 60 de grame de flori la un litru de apa fierbinte. Trei cani pe zi intre mese.
– Aroma: dulce si inflorata |
Musetel
pentru calmare
– Parti utilizate: florile
– Proprietati: antispasmodic, anti-inflamator si sedativ
– Indicatii: este recomandata in cazul migrenelor, digestiei dificile si nervozitatii (5-10 flori la cana). Este folosit de asemenea ca tonifiant pentru piele: in infuzie (o jumatate de ora), 50 de grame de flori la un litru de apa, lasati sa se raceasca.
– Aroma: amarui |
Vita rosie
pentru circulatie
– Parti utilizate: frunzele
– Proprietati: tonifica venele, regleaza circulatia sangelui
– Indicatii: este planta ideala
pentru probleme de circulatie, cuperoza, varice sau menstruatie dureroasa.
In infuzie (zece minute), un polonic la cana de apa. Intre doua si patru cani pe zi
intre mese.
– Aroma: neutra. |