Gateste fara foc!
Aceste ustensile sunt foarte utile si performante insa e adevarat ca investitia initiala este mare, chiar daca ea se amortizeaza in timp daca luam in calcul rezistenta si eficienta lor si precum si calitatea produselor obtinute cu ajutorul lor.
Pentru inceput ne putem insa descurca cu ce avem deja in bucatarie. Daca robotul sau blenderul este mai putin performant sau mai mic ca dimensiune vom introduce ingredientele pe rand sau in cantitati mai mici, maruntindu-le manual inainte iar nucile si semintele le vom hidrata inainte pentru a fi macinate mai usor.
In locul deshidratorului se poate folosi un cuptor cu termostat, la temperatura minima pentru mai multe ore cu usa intredeschisa. Pe timp de iarna deshidratorul poate fi inlocuit cu succes de calorifer.
Germinatorul poate fi facut artizanal (cartea “Germenii mancarea miraculoasa” de Steve Meyerowitz ofera multe solutii in acest sens).
Unde se gasesc aceste ingrediente? Exista numai in magazine specializate sau si in supermarketuri?
Minunatia mancarurilor sta in calitatea ingredientelor si in mirodeniile folosite. Surse de ingrediente sunt Casa Rawz, magazinele specializate in comercializarea produselor bio (Pukka, Leacul, Naturalia, Kilife etc), plafarele, magazinele arabesti, magazine online de specialitate, pietele locale si chiar si in supermarket-uri.
Personal prefer magazinele specializate pentru ca aici gasesc mai multe produse intr-un singur loc, inclusive fructe si legume bio.
Ce contine alimentatia fara foc? Lactate? Carne?
Daca legumele nu sunt fierte, cum suntem siguri ca am scapat de substantele nocive pe care ele le pot contine? (pesticide, etc)
Este foarte important sa cunoastem sursa fructelor si legumelor pe care le consumam, de cate ori este posibil sa le consumam pe cele cu certificare bio-organica, sau pe cele locale pentru care stim cu siguranta ca nu s-au folosit substante periculoase (cunoastem producatorul si avem incredere in el).
In rest nu cred ca se poate vorbi de legume si fructe sigure din acest punct de vedere insa o alimentatie fara acestea ar insemna o alimentatie dezechilibrata.Din aceasta cauza, nu cred ca este o solutie sa renuntam la consumul de fructe si legume.
In cazul in care nu consumam fructe si legume certificate bio,sau nu cunoastem sursa lor, pentru a evita cat mai mult pesticidele, acestea se pot spala foarte bine cu solutii speciale ce se gasesc in plafare sau in magazinele cu profil bio sau care se pot prepara in casa pe baza de otet, lamaie, bicarbonat de sodiu.
Se pulverizeaza pe fructe sau legume, se lasa sa actioneze cateva minute apoi se clatesc. Ca o masura de siguranta in plus,dupa spalare se curata coaja sau se indeparteaza frunzele din exterior.
Da-ne cateva retete uzuale (una de mancare, una de ceva dulce) pt cititorii psychologies.ro
Retetele prezentate mai jos au fost preluate de pe site-urile mentionate, incercate si degustate de mai multe ori si adaptate in functie de proviziile disponibile:
Pasta de avocado
Timp de preparare: 10 min
Ingrediente:
– 2 buc. avocado bine copt
– 2 linguri zeama de lamaie
– 1 fir usturoi verde taiat marunt
– 1 fir ceapa verde taiata marunt
– sare de mare dupa gust
* avocado este bine copt daca atunci cand il apasam cu degetul pastreaza semnul apasarii.In caz contrar se poate pastra intr-o punga de hartie, la temperatura camerei, timp de cateva zile pentru a se coace
Mod de preparare:
Se curata avocado de coaja si se mixeaza in robot impreuna cu sarea si zeama de lamaie pana rezulta o crema.
Se pune acesta crema intr-un recipient unde se va amesteca cu ceapa si usturoiul maruntite, pana la inglobare.
Se pune crema la frigider pentru cateva ore pentru ca aromele sa se intrepatrunda.
Se poate servi ca aperitiv pe crackers sau pe pat de rosii (felii groase de rosii) acompaniat de salata de verdeturi.
Pasta de masline
Timp de preparare: 10 min
Ingrediente:
– 250 g masline kalamata fara samburi
– 250 g caju hidratat 4 ore
– zeama de la ½ lamaie
– 2 linguri de ulei de masline presat la rece
– sare de mare dupa gust (optional)
Mod de preparare:
Toate ingredientele se pun in robot si se mixeaza pana se obtine o pasta omogena.
Tort de ciocolata cu capsuni ( 6 portii)
Timp de preparare: 20 min.
Ingrediente:
-750 g migdale crude
-240 g cacao bio
-un varf de lingurita sare de mare
-350g curmale fara samburi, maruntite
-2 linguri miere
-1 avocado mediu bine copt
-250 g capsuni
-fulgi de nuca de cocos pentru ornat (optional)
*Migdalele si curmalele se lasa la muiat aprox. 4 ore inainte pentru a nu suprasolicita robotul.
Mod de preparare:
Blatul
Migdalele, sarea si 150 g cacao se pun in robot si se mixeaza pana migdalele sunt maruntite. Se adauga 250 g curmale si se mixeaza in continuare.
Compozitia rezultata ar trebui sa fie lipicioasa si sa se adune atunci se modeleaza. Daca e prea faramicioasa, se mai adauga curmale, una cate una, pana cand se obtine textura dorita.
Compozitia obtinuta se imparte in doua si se tine la frigider pana se prepara crema.
Daca robotul e prea mic, sau nu este foarte performant (<800W) se mixeaza ingredientele pe rand si se inglobeaza apoi manual intr-un alt recipient mai mare.
Crema de ciocolata
Restul de curmale si mierea se pun in robot si se mixeaza pana rezulta o pasta. Se adauga avocado taiat cubulete impreuna cu restul de cacao si se mixeaza pana rezulta o crema omogena.
Mod de asamblare
* Am folosit un vas de sticla cu fund plat si rotund pe care l-am tapetat cu hartie de copt pentru o mai usoara manevrare.
1. Se pune in forma de tort o parte din aluat (1/2). Se uniformizeaza.
2. Se acopera acest blat cu ½ din crema de ciocolata.
3. Se pune deasupra cremei un strat de felii de capsuni.
4. Peste capsuni se aseaza cealalta parte de blat.
5. Se rastoarna tortul pe o farfurie.
6. Se orneaza cu restul de crema de ciocolata si capsuni.
7.Se da la rece pentru cateva ore inainte de servire pentru a se intrepatrunde aromele.
Rezista in frigider maxim 2 zile.
*in loc de cacao se poate folosi praf de roscove (carob) mult mai indicat pentru copii