Idei (false?) la moda
3. Somonul de crescatorie, periculos pentru sanatate
In ianuarie 2004, revista americana Science publica un studiu ce denunta indicele excesiv de dioxina (substanta chimica foarte toxica) din somonul de crescatorie.
Evenimentul a determinat scaderea consumului intr-un mod alarmant, desi erau bine cunoscute calitatile nutritionale ale acestui peste, si prezenta acestui poluant nu era o surpriza. Iar cantitatea de dioxina exista in limita valorilor de siguranta acceptate de Uniunea Europeana.
Pe baza datelor recente, acest lucru se traduce astfel: o persoana de 70 de kilograme ar putea consuma fara riscuri pana la patru sute de grame de somon pe saptamana. Totusi, somonul salbatic ramane cel mai bun pentru sanatate, pentru ca echilibrul intre Omega-3 si Omega-6 este considerat mai potrivit pentru echilibrul nostru alimentar. „Somonul salbatic contine minerale si oligoelemente dezvoltate natural. Este mai sanatos datorita lipsei stimulatorilor de crestere”, spune Mihaela Bilic.
4. Fructele si legumele scad riscul de cancer
Timp de opt ani, pentru un studiu efectuat in Franta, pe mai mult de 13.000 de barbati si femei au inghitit: unii un placebo, ceilalti o capsula continand un amestec de beta caroten, vitaminele C si E, zinc si seleniu. La barbatii care au luat suplimentul alimentar, riscul aparitiei cancerului a scazut cu 31%, iar mortalitatea, cu 37%. Nu s-a inregistrat insa niciun beneficiu pentru femei, care au o alimentatie mai sanatoasa.
„In realitate, studiul a demonstrat ca suplimentele antioxidante sunt eficiente si diminueaza riscul aparitiei cancerului in cazul persoanelor care au o alimentatie dezechilibrata“, spune profesorul Blumberg, directorul laboratorului care se ocupa cu studiul antioxidantilor la Universitatea Tufts din Boston. „Este adevarat ca izoflavonoidele din fructe si legume scad riscul aparitiei bolilor. Dar aceasta teorie nu functioneaza singura. Pentru a fi sanatosi trebuie sa facem mult mai mult pentru corpul nostru. O alimentatie bazata pe fructe si legume nu functioneaza ca terapie, ci ca un adaos pentru o sanatate mai buna.”
Adaptare de Luana Pesa
FOTO: GULIVER/Photographer’s choice, dreamstime.com