Indispensabila lamaie
Ten luminos si maini albe
Sucul de lamaie favorizeaza digestia, dreneaza ficatul, lumineaza tenul in profunzime, dar si in exterior: o data pe saptamana, trece-ti o rondela de lamaie pe fata, apoi clateste cu apa rece. Vei vedea singura efectul. O data pe zi cel putin, freaca-ti mainile cu o jumatate de lamaie: vor deveni moi si albe, iar bijuteriile care le impodobesc isi vor recapata intreaga stralucire.
Sanatate si un tonus mai bun
Lamaia poate fi folosita sub forma de infuzie si nu numai in numeroase afectiuni atat intern cat si extern. Iata cateva intrebuintari ale lamaiei pe care poate nu le cunosti, dar cu siguranta iti vor fi utile:
– Uleiurile ei esentiale sunt utilizate ca agent anti-bacterial.
– Ajuta la curatarea sangelui.
– Are efect diuretic.
– Scade tensiunea arteriala.
– Are un efect pozitiv in lupta contra varicelor.
– Se foloseste pentru tratarea hemoroizilor.
– Este utilizata in cazul anumitor afectiuni renale (pietre la rinichi).
– Are efect tonic si revigorant.
– Controleaza aciditatea gastrica.
– Ajuta la tratarea obezitatii.
– Previne imbatranirea celulara datorita substantelor antioxidante pe care le contine.
Placerea sucului, magia cojii
Sucul de lamaie are calitatea de a putea accentua orice gust: el trezeste savorile pe care le insoteste fara sa o impuna, totodata, pe a lui. Astfel, in momentul servirii unei salate asezonate cu otet, stropeste-o cu cateva picaturi de lamaie: ea va parea mult mai racoritoare si parfumata. Pentru a „trezi” mancarurile, pune cateva picaturi de lamaie: se poate face acest lucru cu sosul unei fripturi, intr-un ghiveci de legume sau pe niste fragi proaspeti. De asemenea, coaja razuita a lamaii se va amesteca foarte bine cu siropul pentru prajituri, branzeturile, iaurturile sau clatitele.
Dorada cu lamaie murata
Pentru 3 sau 4 persoane.
Preparare: 10 minute.
Coacere: 45 minute.
- 1 dorada de 1 kg
- 1 legatura de marar
- 3 tomate
- 16 rondele de lamaie murate
- 4 legaturi de usturoi verde, cu frunze
- 1 lingurita de chimen macinat foarte marunt
- ulei de masline
- un prafde sare, piper
Cere vanzatorului de la pescarie sa curete solzii doradei si sa o eviscereze sau cumpar-o in aceasta forma. Clateste-o si sterge-o cu hartie absorbanta. Sareaz-o si pipereaz-o in interior si pe exterior.
Taie rosiile bucati si marunteste legatura de marar. Aprinde focul, cu termostatul la 6 (200°C).
Uleiaza o tava pe masura doradei. Intinde jumatate din cantitatea de rosii, de marar si de lamaie pe tava. Adauga firele de usturoi cu tot cu coaja. Pune dorada deasupra si inconjoar-o cu restul rosiilor, cu lamaia si mararul. Presara tot chimenul.
Pune tava la cuptor si las-o sa se coaca 45 de minute. Serveste dorada ca fileu, inconjurata de legume si de rondele de lamaie. Stropeste-o cu sucul care s-a format pe fundul tavii.
Degusta acest peste regal cu o garnitura de orez alb si de dovlecei sotati la tigaie, aromatizati cu un fir de usturoi, de curry si cu o mana de coriandru proaspat cules.
Editare de Irina Buda
Foto: dreamstime.com