Mancam (numai) de foame?
Foamea afectiva: impulsul de a manca
La foamea simturilor se adauga si cea a inimii. Asociem amintiri din copilarie cu anumite alimente sau bucate si le mancam nu neaparat datorita gustului lor, ci mai mult pentru a simti bunastarea, dragostea, caldura care ne inconjurau atunci. Se produce astfel un transfer asupra hranei, care nu mai are nicio legatura cu foamea.
Este acelasi caz ca atunci cand mananci pentru a insela plictiseala, singuratatea, anxietatea, pentru a raspunde la vreo forma de stres, pentru a sufoca mania. A te „umple” este un mijloc de a scurt-circuita un gand dezagreabil, de a depasi o criza emotionala, de a diminua o suferinta. In cazul bulimiei, mancarea este un antidepresiv de moment auto-administrat. Incapabili de a-si trai emotiile, bulimicii isi taie senzatiile, si in primul rand foamea.
Dieta iubirii
Faptul ca te indragostesti te indeparteaza uneori de placerile de la masa si de impulsurile alimentare. Fiinta pe care o iubesti este de acum cea care te hraneste. Devenita de acum unicul obiectiv al dorintelor tale, ea ocupa in intregime mintea ta, mergand pana la a face sa dispara apetitul si foamea afectiva. Indragostitul isi da seama ca hrana terestra inseamna foarte putin comparativ cu hrana sufletului. Cu atat mai mult cu cat aceasta stare il face sa secrete endorfine.
„Dispozitia data de pasiune este o stare patologica asemanatoare toxicomaniei”, sustine psihiatrul Bernard Waysfeld intr-o disertatie pe aceasta tema. „Alegi un obiect de care devii dependent. Iei o parte pentru tot.” Nu esti, deci, castigat daca devii bulimic nu de mancare, ci de un reprezentant al sexului opus!
5 etape pentru a manca in functie de foame
Cum sa iti reglezi diversele tipuri de foame? Simtindu-le nascandu-se in tine, identificandu-le si lasandu-le sa se potoleasca treptat.
– Descopera-ti foamea. Cu scopul de a-ti gasi senzatia de foame fiziologica, ar fi necesar sa sari peste o masa, chiar peste doua. Sa nu respecti regula „este ora mesei”, va trezi animalul din tine. Recunoaste si accepta aceasta foame care-ti inclesteaza abdomenul.
– Adapteaza-ti alimentatia. Pentru a simti foamea la ora urmatoarei mese, nu rontai nimic. La masa, cantitatile ingurgitate vor trebui in mod sigur sa fie in scadere. Pentru aceasta, invata sa nu termini ce ai in farfurie pentru ca trebuie, sa eviti bufetul suedez – care impinge la consum mare sau felurile de mancare ce iti stabilesc apetitul.
– Constientizeaza continutul farfuriei tale. Concentrandu-te pe senzatia de foame, de placere, de satietate, trebuie sa mananci fara a face altceva. Acorda-ti cateva minute inainte de fiecare masa pentru a te elibera de stres, respirand adanc.
– Cum sa ai doar placere. Hrana trebuie in mod imperativ sa-ti potoleasca simturile. Dezvaluie-ti toate savorile care se gasesc in mancarea ta, bucura-te de placerea vizuala, olfactiva si gustativa pe care ti-o reda. Pentru ca placerea sa nu se sfarseasca prin rusine sau culpabilitate, incearca sa mananci din toate (cartofi prajiti, ciocolata sau paine) fara restrictii, dar in cantitati rezonabile.
– Simte satietatea. Mecanismul satietatii se exercita consumand fiecare aliment, satietatea fiind globala. Concentreaza-te pe senzatiile tale. Dupa un anumit timp, chiar felurile tale de mancare preferate isi pierd gustul lor bun, semn ca esti pregatit sa treci la un alt fel.
de citit: |
Editare de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images; shutterstock.com