Mancarea nu este dusmanul nostru
Persoanelor cu probleme de greutate li se tot repeta sa manance mai putin, mai sanatos si sa faca mai multa miscare.
Unele au facut acest lucru si au vazut unde se poate ajunge: la agravarea situatiei. Pentru cazurile de obezitate, alimentatia este responsabila numai in proportie de 5 la 8%.
Aceasta realitate biologica explica de ce in 90% dintre cazuri regimurile alimentare, oricare ar fi ele, se soldeaza cu esec la un interval de trei ani.
In niciun caz nu poate exista un tratament universal contra kilogramelor in plus, intrucat nu vorbim de o pedeapsa sau de o fatalitate comuna gurmanzilor, ci de un simptom al unui corp si de un psihic care nu functioneaza bine.
Este inutil sa dam vina numai pe mancare, ci sa avem in vedere si blocajele emotionale si metabolice responsabile pentru luarea in greutate.
Pentru a vedea rezultate, acestea trebuie identificate, apoi inlaturate.
Kilogramele emotionale
Kilogramele in plus sunt de diverse tipuri. Unele dintre ele sunt „kilo-reactii“ a caror cauza, mai ales daca este recenta, e relativ usor de identificat: decesul cuiva drag, o despartire, o schimbare dificila de serviciu…
Altele sunt legate de emotii mai vechi, care adesea, merg pana in copilarie si sunt mult mai complicat de identificat. Cu atat mai mult, cu cat apetitul alimentar are un scop exact: emotiile nu trebuie sa iasa la suprafata.
Ultima categorie se inrudeste mai mult cu un fel de raspuns la stres si este de ordinul reflexului. Dificultatea survine atunci cand stresul devine cronic, intrucat raspunsul alimentar urmeaza acelasi drum. De aici si persistenta kilogramelor in plus, orice am face.
Kilogramele emotionale sunt, evident, foarte dificil de pierdut. Mai intai, pentru ca insasi constructia primelor emotii s-a facut in stadiul initial al dezvoltarii noastre. Nou-nascutul mananca si isi stabileste primele relatii cu lumea din jur.
Altfel spus, a manca pentru a ne simti bine sau mai bine este un reflex profund ancorat in noi. Cateodata, se intampla sa apara ca o modalitate de a umple un gol, o rana, o lipsa si, inconstient, ne ridica moralul.
De aceea este atat de dificil de inlaturat. Pentru a elimina blocajele responsabile de luarea in greutate sau de neputinta de a scapa de ele, este necesara o munca de intoarcere la sursa emotionala.
Dar pentru unii dintre noi, aceasta constientizare este insuficienta si, inconstient, se apeleaza la vointa pentru a ramane supraponderali. Chiar vrem cu adevarat sa slabim sau suntem victimele greutatii aparentelor?
In mod clar, kilogramele in plus ne incomodeaza, ne-ar placea sa ne trezim slabi – si totusi, anumite persoane sunt atasate de ele, atat la propriu, cat si la figurat.