O CHESTIUNE DE STIL DE VIATA: Ceai sau cafea
Destindere si calm pe de o parte, tensiune si excitare de cealalta parte: cea iul si cafeaua au imagini opuse. Oare merita aceste doua licori faima pe care o au?
Infuzie de serenitate
Frecventand un centru budist din Londra, Cristian A. a redescoperit ceaiul: „Imediat cum ajungi, maestrul iti ofera un bol. Este un ritual de primire care iti permite sa te asezi si sa faci o separare clara intre ritmul trepidant al vietii exterioare si extrema concentrare ceruta de meditatie. De altfel, ceremonia ceaiului, in pura sa traditie cu pudra de ceai matcha, este una dintre caile de acces catre zen”. Alte temple ale serenitatii, buticurile specializate in ceaiuri vrac, conserva adevarate gradini cu arome minunate: darjeeling, oolong, ceylan, sakura…
Ceaiurile, ca si vinurile, au plantatiile lor. Unele, gyo curo de exemplu („perla de roua”), au niste preturi exorbitante (de la 106,71 la 121,96 Euro/100 grame!). Dincolo de frunze, sunt visul, poezia, calmul, rafinamentul pe care le degustam… „Ador sa-mi beau ceaiul intr-o ceainarie fina, marturiseste Nicoleta. Imi place sa-mi acord timp sa descopar o aroma noua, un amestec inedit. Ceasca, ceainicul, gestul… Pentru mine, acest ritual este o sursa de buna dispozitie.”
Impotriva destinderii
Stresat de un referat urgent, intrerupt de telefoane, solicitat de sef pentru un alt dosar… Mihai nu stie ce sa faca mai intai: „Ca sa rezist, sa ma pot concentra, ma alimentez cu cafea. Rezultatul: sunt adesea prost dispus”. Filtrul de cafea a ajuns la fel de important ca faxul, calculatorul sau imprimanta, si face parte din peisajul fiecarui loc de munca. Nu exista companie care sa nu aiba automatul ei de cafea. Iata un mod de viata impotriva destinderii.
Nici in cafenele nu e mai relaxant: conversatie, muzica de fond, du-te-vino continuu, fum de tigara, zgomotul espressorului. „In timpul liceului si al facultatii, petreceam cu prietenii ore intregi in barul din coltul strazii, povesteste Ana. Discutiile erau cateodata aprinse, iar numarul de cafele baute nu contribuia deloc la calmarea spiritelor!” Sa nu fi fost niciodata liniste in cafenea?
Amatorii de ceai: Adeptii unei vieti sanatoase
Bautura specific feminina, ceaiul este in general preferat de femei, desi din ce in ce mai multi barbati (aproximativ 35%) incep sa-i prinda gustul. Tinerii neinitiati se lasa sedusi de sortimentele fructate inainte de a descoperi varietati mai subtile. Admiratia pentru ceai – al carui consum s-a dublat in ultimii cinsprezece ani – a fost urmata de o oferta din ce in ce mai variata si de aparitia unor magazine specializate. Asociat cu ideea de viata sanatoasa si linistita, ceaiul ii atrage in mod natural pe cei care isi doresc sa se simta intr-o forma tot mai buna. Cei mai mari consumatori de ceai se afla printre cei care mananca sanatos si diversificat (alimentatie bogata in fructe, legume, supe, lactate si peste).
Aceasta atentie la modul de viata le asigura acoperirea tuturor nevoilor nutritionale. O adevarata „convertita”, Camelia marturiseste ca ea a inceput sa bea ceai cand s-a lasat de fumat. „Eram obosita, stresata, ma imbolnaveam des. Cand am lasat tigarile, m-am intors automat catre o viata mai sanatoasa. Era imposibil sa mai continui sa beau cafea: in mintea mea, aceasta bautura era mult prea legata de tigara. Dintr-o data, am inceput sa beau ceai. Incet, incet am descoperit un univers gustativ, o adevarata comoara care contribuie acum la echilibrul meu.”