O CHESTIUNE DE STIL DE VIATA: Ceai sau cafea
Un elixir de sanatate
Atuul „sanatate” al ceaiului consta in marea sa bogatie de antioxidanti, de substante care ne protejeaza de boli cardiovasculare, de anumite tipuri de cancer sau de imbatranire in general. In prezent, incercam sa intelegem cum asimileaza corpul nostru antioxidanti si asupra caror mecanisme actioneaza ei. In prevenirea bolilor cardiovasculare cercetarile sunt ceva mai avansate. Dupa un studiu olandez, marii consumatori de flavonoizi au cu 60 % mai putine sanse sa dezvolte o maladie coronariana.
Flavonoizii sunt antioxidanti hidrosolubili, prezenti in mod natural in fructe, legume, ceai, vin; reduc incidenta anumitor boli cardiovasculare, incidenta cancerului si a afectiunilor degenerative legate de imbatranire. In plus, se pare ca asocierea ceaiului cu o alimentatie bogata in fructe si legume optimizeaza efectele profilactice. Printre alte beneficii ale ceaiului, se citeaza adesea actiunea sa drenanta. E adevarat, ceaiul – si mai ales ceaiul verde – este diuretic. O particularitate care ii permite sa lupte impotriva retentiei de apa… dar nu contra kilogramelor in plus!
Arta ceaiului
Recomandabila este apa filtrata sau plata, pura si cu gust neutru, pe care sa o fierbi la o temperatura 90°C maximum.
Ceaiurile vrac sunt cele mai bune, deoarece frunzele, care conserva in ele parfumul, nu sunt nici rupte, nici transformate in pudra. Pentru un ceai rapid, alege pliculetele care respecta frunza de ceai si care nu contin numai pudra.
Pentru ca ceaiul sa elibereze toate aromele, ideal este sa folosesti un ceainic cu filtru. Il poti pune in ceainic, il lasi 2-3 minute, apoi il treci in alt ceainic, filtrand frunzele. Intr-o strecuratoare, ceaiul nu are timp sa-si desavarseasca aroma.
O ceasca de ceai (170 ml) contine intre 20 si 70 mg de teina (substanta organica sub forma de cristale, cu gust amarui, extrasa din ceai si intrebuintata mai ales in medicina). Cu cat timpul de infuzie este mai lung, cu atat ceaiul este mai tare si, paradoxal, mai putin excitant. Astfel se obtine si taninul (substanta organica de origine vegetala, sub forma de praf cu gust astringent, intrebuintata in medicina, la fabricarea colorantilor si la tabacirea pieilor), care dizolva o parte din teina.