Now Reading
O CHESTIUNE DE STIL DE VIATA: Ceai sau cafea

O CHESTIUNE DE STIL DE VIATA: Ceai sau cafea

Revista Psychologies

ceai sau cafea AMATORII de cafea
Cafeaua este, dupa apa, cea mai consumata bautura. Cand suna ceasul, cu narile frematand, trei sferturi dintre amatori adora sa-i simta gustul. „Imposibil sa ma trezesc fara ceasca mea de cafea”, spune Alina, 30 de ani. Iar cafeaua nu numai ca deschide micul dejun, dar mai incheie si pranzul. Cu cat masa a fost mai copioasa si mai savuroasa, cu atat micuta ceasca neagra se dovedeste indispensabila. „Dupa un pranz bun, nu pot sa ma lipsesc sub nici o forma de o ceasca de espresso“, povesteste Ana, 36 de ani. „Ma ajuta la digestie si, in plus, imi permite sa continui conversatia inceputa”.

Bodgan, 32 de ani, insista de asemenea, pe componenta conviviala: „Cafeaua prelungeste masa, atmosfera festiva.” Cu siguranta, aceasta bautura este asociata cu placerea. De altfel, cei mai mari consumatori de cafea sunt cei care adora in egala masura sa manance si care au printre preferintele culinare mancaruri cu sos, branzeturi, vin si desert. Fata de recomandarile actuale care sustin o ali­men­tatie bazata pe legume si fructe si mai putin bogata in grasimi saturate, acest fel de a manca, traditional, a devenit incorect din punct de vedere nutri­tional. In plus, sedentarismul si fumatul sunt intalnite frecvent la dependentii de cafea… Iata asadar tot atatea „obiceiuri rele” care explica reputatia acestei bauturi.


Putin si bun

In doze mici, cafeaua da o stare de bine, insa, de la sase cesti pe zi in sus aceasta poate cauza palpitatii si anxietate. Numeroase studii stiintifice s-au concentrat asupra eventualelor efecte nocive ale cafelei, mai ales in cazul maladiilor cardiovasculare si al cancerului. Unele au ajuns la concluzia ca ar avea un efect negativ, fara sa tina cont de modul de viata al subiectilor. Luandu-se in considerare sedentarismul, fumatul si dezechilibrul alimentar al acestor persoane, nu a putut fi stabilita nici o relatie cauza-efect.

Astazi studiile arata ca, dimpotriva, cafeina ar putea avea un efect protector, mai ales contra cancerului pulmonar. Asociata cu alte substante, ea ar putea in egala masura sa vindece migrenele. In plus, cercetatorii americani au constatat ca un consum moderat de cafea previne aparitia bolii Parkinson. Asadar… o cescuta de cafea aromata face bine.

Arta cafelei

  • Pentru a mentine aroma cafelei, pastreaz-o intr-o cutie inchisa ermetic.
  • Daca folosesti un filtru de cafea electric, ia unul de metal. Cele de hartie modifica gustul cafelei, mai ales din cauza adezivului pe care il contin. Curata filtrul de fiecare data si foloseste apa filtrata sau plata.
  • Din punct de vedere calitativ, espresso este cea mai buna tehnica de a degusta o cafea buna. Presiunea si rapiditatea infuziei permit obtinerea unei arome extraordinare.
  • Concentratia de cofeina depinde de cafea (Arabica este mai putin excitanta ca Robusta) si de modul de preparare (o ceasca de cafea de 170 ml contine intre 40 si 115 mg de cofeina, in timp ce un espresso are 60 mg cofeina).

Hélene HURET
Traducere si adaptare
Luana Pesa

poze din arhiva Edipresse.

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top