Sa nu mai inghitim pesticide
Sunt peste tot in jurul tau. In apa pe care o bei, in alimentele pe care le consumi, si chiar in ploaie si ceata. Cum sa limitezi consumul? Iata ce ne sfatuiesc specialistii nostri.
Pesticidele? Sunt produsele chimice al caror denumiri se termina in „cid“ si care au ca misiune sa omoare vietuitoarele considerate nedorite dintr-un motiv sau altul.
Insecticidele elimina, precum indica numele lor, insectele; fungicidele, ciupercile; ierbicidele, ierburile „rele“… Din ce in ce mai mult folosite in agricultura, acestea se regasesc in farfuria ta si sunt suspectate ca au o actiune nociva asupra sanatatii.
Se doreste ca utilizarea pesticidelor sa scada la jumatate in urmatorii zece ani. Dar pana atunci ce e de facut?
Mananca bio
Este cea mai simpla si mai radicala solutie, dar si cea mai costisitoare. Un studiu al Agentiei Franceze de Securitate Sanitara a Alimentelor admite ca „modul de productie biologic, interzicand recursul la produsele fitosanitare de sinteza (numele tehnic al pesticidelor), diminueaza riscurile asociate cu aceste produse pentru sanatatea oamenilor.“ Un studiu facut la copii arata ca trecerea la o alimentatie bio elimina rapid reziduurile din organismul acestora.
Daca nu ai posibilitatea de a-ti schimba total modul de alimentatie, incearca sa privilegiezi fructele si legumele organice. Posesorii unei gradini de zarzavaturi isi pot cultiva produsele dupa metode naturale.
Selectioneaza
In medie, fructele contin mai multe reziduuri pesticide decat legumele. Cele mai impregnate sunt: piersicile, capsunele, merele, laptucile, rosiile. Urmeaza ardeii si strugurii… Legumele radacinoase sunt mai bine protejate (cu exceptia cartofilor, foarte poluati), ca si cele care au pastai, de exemplu, mazarea.
Tine cont de anotimp
Produsele proaspete si de sezon contin, in general, mai putini aditivi si conservanti chimici decat produsele care parcurg distante lungi sau sunt cultivate in alt sezon.
Ultimele sunt produse pe un an intreg dupa un procedeu numit „in afara solului“, care le trateaza mai mult decat abuziv.
Citeste de unde provin
Alimentele importate pot fi tratate cu pesticide. Fructele, capsunele din Spania, inundate de fungicide si de pesticide sunt mai ales printre cele care trebuie evitate. Cat despre produsele cultivate in afara Uniunii Europene, ratele de reziduuri pesticide pot fi superioare normei impuse de UE.
Spala alimentele
Este un minim necesar, insuficient deoarece produsele fitosanitare penetreaza cel putin o parte a produsului. Un studiu realizat in 2002 de catre Institutul de Sociologie al centrului National de Stiinte Sociale si Umane si Centrul de cooperare Internationala de cercetare agronomica pentru dezvoltare (Cirad), din Vietnam, a aratat ca spalarea si inmuierea permit eliminarea de la 30% la 50% a pesticidelor, otetul si sarea actionand contra bacteriilor.
Este inutil, totusi, sa speli alimentele timp indelungat, deoarece astfel se pierd multe vitamine si minerale. Doua minute de inmuiere sunt suficiente. Se poate adauga un varf de bicarbonat de sodiu, de sare, de otet, cu conditia sa fie clatite bine in apa.
Curata fructele si legumele
Curatarea lor este un lucru indispensabil atunci cand ele nu sunt bio. O mare parte din nutrienti se gasesc in coaja. Studiile realizate pe fructe si legume, in vederea demonstrarii beneficiilor lor asupra sanatatii, se realizeaza pe alimente curatate, aratand ca si pulpa este bogata in vitamine.
Este indicat, de asemenea, sa perii dovleceii, vinetele si castravetii. Merele (care nu sunt bio) fac exceptie: nu numai ca sunt pline de pesticide, ci sunt „ceruite“ cu morfolina, un aditiv aratat cu degetul de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Este amintita si lamaia din sucuri si infuzii, doar daca fructul nu este bio si spalat inainte.