Sa nu mai inghitim pesticide
Scoate primele frunze
Sunt cele care intra in contact cu mediul cel mai mult. Este vorba de legume precum varza, andive, salata… De altfel, apropo de ultima, e mai bine sa eviti laptuca si sa alegi celelalte varietati – mai putin tratate si aparute in functie de sezon.
Bea cu discernamant
Apa de la robinet este, in Romania, de multa vreme suspecta. Este supravegheata si va fi declarata improprie consumului, daca in compozitia ei exista, de exemplu, prea multi nitrati. Este recomandat, totusi, pentru femeile insarcinate si pentru copii in regiunile foarte exploatate agricol, sa pastrezi apa de izvor in sticle.
Care sunt efectele asupra sanatatii tale?
Contaminarea mediului inconjurator justifica nelinistile, chiar daca specialistii sustin beneficiile aduse de fructe si legume sanatatii, acestea ramanand superioare fata de riscurile legate de consumul pesticidelor. Reziduurile, nefiind biodegradabile, se gasesc in tesutul nostru adipos, in creier, in sange, in laptele matern si chiar in placenta…
La persoanele expuse (agricultori, copii, persoane in varsta, femei insarcinate), riscurile de a dezvolta probleme respiratorii, leucemii, tumori pe creier, infertilitate sau scadere brusca a greutatii sunt demonstrate. Astfel de probleme nu-i pot fi imputate unui singur pesticid, ci a ceea ce specialistii numesc „efectul cocktail“, adica unui amestec de produse chimice.
Experienta daneza deschide drumul
In 1985, in Danemarca, guvernul a initiat un program de actiune asupra „pesticidelor” cu obiective concrete de reducere. De douazeci de ani, agricultorii le-au diminuat la jumatate folosinta. Rezultatul: legumele lor sunt de sase ori mai putin contaminate decat acelea pe care le importa, rata pesticidelor din apa a fost micsorata la jumatate, iar producatorii nu au avut nicio pierdere economica semnificativa.
Foto: dreamstime.com; shutterstock.com