Tot ce trebuie sa stii despre Omega-3
Riscurile supradozajului
Efectul acizilor Omega-3 asupra sangelui este asemanator cu cel al aspirinei: il fluidizeaza. Excesul va determina, deci, scaderea capacitatii organismului de a face fata unei eventuale hemoragii (riscul e mediu la dozele uzuale). Iata de ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu depasim 8g pe zi.
Totusi, suntem destul de departe de aceasta cifra! Exista insa o singura interdictie legata de interactiunea cu alte medicamente: acizii Omega-3 sporesc efectul anticoagulantelor. Persoanele care sunt sub tratament cu astfel de pastile trebuie sa discute cu medicul lor inainte de a lua suplimente cu Omega-3.
Dar Omega-6?
Este inutila o discutie despre Omega-3 fara a lua in calcul Omega-6.
Acizi grasi polinesaturati, Omega-6 se intalnesc in uleiul de floarea-soarelui, in arahide si in carne. Iar enzimele care ii permit organismului sa sintetizeze Omega-3 sunt aceleasi si in cazul Omega-6.
Asadar, un exces de Omega-6 impiedica asimilarea de Omega-3, chiar daca ultimul este adus in cantitati suficiente din alimentatie. Pe de alta parte, acest exces favorizeaza fenomenele inflamatoare si reactiile alergice. Atentie: cantitatile indicate nu sunt totul! Trebuie, de asemenea, ca raportul dintre Omega-3 si Omega-6 sa fie echilibrat. Regula este sa consumi de cinci ori mai multe Omega-6 decat Omega-3.
Actualmente, dieta moderna duce la ingerarea cu de la 15 pana la 20 de ori mai mult! Asadar, este important sa cresti aportul de Omega-3 pentru a profita de virtutile lui, dar, in egala masura, nu trebuie sa uiti sa reduci aportul de Omega-6.
Patru intrebari pentru experti
David Servan-Schreiber, psihiatru si doctor in stiinte si Dominique Lanzmann, Institut National de la Santé et de la Recherche Medicale, Paris
In Franta s-au facut studii asupra beneficiilor acizilor Omega-3 si Omega-6. Iata parerile a doi specialisti.
Psychologies: Cum iti dai seama daca ai o carenta de Omega-3?
Dominique Lanzmann: Trebuie sa iti faci o analiza de dozaj chiar daca esti foarte tanar.
David Servan-Schreiber: Recurgi la toate schimbarile nutritionale necesare, si apoi fii atent la evolutia echilibrului emotional pe parcursul urmatoarelor trei luni.
O schimbare alimentara e suficienta pentru a stopa carentele?
D.L.: Da, dupa mine, este suficient.
D.S.-S.: Da, o schimbare alimentara ceva mai drastica poate schimba echilibrul Omega-3/ Omega-6 si poate avea un rol preventiv considerabil. In privinta efectului curativ, ramane de cercetat…
Exista cazuri in care sunt recomandate suplimentele?
D.L.: N-am cunoscut inca astfel de situatii. Poate doar in randul celor care mananca zi de zi toate mesele la restaurant. Meniul unui restaurant nu este de obicei conceput pentru a ne acoperi nevoile nutritionale, ci pentru a ne satisface papilele gustative. Sunt si exceptii,
desigur…
D.S.-S.: Suplimentele sunt recomandate si pentru orice dezechilibru emotional: lipsa de energie, deprimare, iritabilitate…
Exista pericole daca iei prea multe suplimente de Omega-3?
D.L.: Un studiu recent readuce in atentie beneficiile la nivel cardio-vascular ale gelulelor cu ulei de peste. Intr-adevar, pot genera o „peroxidare“ (combaterea formarii radicalilor liberi, niste agenti chimici care accelereaza imbatranirea celulelor), fata de care trebuie sa te aperi.
D.S.-S.: In caz de „suprasaturare“ cu Omega 3 si 6, eu recomand cresterea alimentelor care contin antiradicali liberi: legume, fructe, ceai verde sau administrarea de suplimente de vitamine in cantitati importante: vitamina C, E, seleniu. Daca nu, riscul de oxidare exista cu adevarat.
Adaptare de Luana Pesa
Foto: GULIVER/Stockbyte, Photographer’s Choice