Vanilia, un parfum de milioane
Mai apreciata decat fragii si ciocolata, poate fi numita, fara exagerare, regina aromelor. Imbogateste deserturile ca nimic altceva, si se foloseste si la feluri sarate, in care isi arata savoarea, profunzimea si misterul.
Fructul unei liane uriase din familia orhideelor, vanilia este originara din America tropicala. La masa lui Montezuma, ea parfuma „bautura zeilor“, obtinuta din ciocolata si miere. Adusa in zona Oceanului Indian, vanilia si-a pastrat secretul savorii pana in jurul secolului al XIX-lea: fructele ei nu isi degaja aroma decat dupa ce fermenteaza, ascunse sub solul fertil al padurii. Adusa in Europa de catre spanioli, vanilia a cunoscut un imens succes la curtea Regelui Soare si a inceput sa fie utilizata ca aroma culinara si ca parfum de toaleta.
Esenta intr-o samanta
La obtinerea parfumului de vanilie, ingredientele indispensabile sunt rabdarea si minutiozitatea. Odata culese, pastaile sunt triate, incalzite si puse la fermentat in cutii capitonate cu lana, pentru o tenta brun-stralucitoare. Ulterior, sunt uscate la soare, apoi sunt lasate sa se odihneasca la umbra, in cutii, timp de noua luni. Buchetul sau complex este ascuns in pastai si in interiorul nenumaratelor graunte negre. Pentru a-si elibera parfumul, semintele ar trebui taiate pe lungime.
Ambasadoarea insulelor
Se cunosc cam o suta zece specii de vanilie, insa numai trei dintre acestea sunt cultivate pentru aroma lor exceptionala.
Vanilla fragrans sau „vanilia-bourbon“, cum i se mai spune (Bourbon fiind vechiul nume al Insulelor Reunion), este cea mai utilizata. Pastaile sale sunt lungi si fine. Martinica si Guadelupa sunt locurile de unde provine Vanilla Pompona, cu pastai late si scurte, foarte indragita de parfumieri – in egala masura, delicioasa si in patiserie. Vanilla Tahitiensis isi are regatul in inima Polineziei, in Tahiti si Moorea.
Deliciu la masa
Presara un pic de vanilie intr-o cana cu lapte, intr-o supa de praz sau peste dovleceii gratinati, cu smantana. Sau amesteca smantana cu seminte de pin rumenite si cu un praf de vanilie, apoi varsa acest sos peste niste tagliatele usor trecute prin unt, rade parmezan si garniseste cu busuioc. Adauga o nota sublima folosind un pic de vanilie cand prepari mancare de varza sau conopida, mousse de praz, piure de telina, legume gratinate, galuste, sau chiar mamaliga.
Prepara un ulei magic: incalzeste putin o jumatate de litru de ulei neutru (din seminte de struguri, de porumb sau de masline, foarte dulce) si amesteca cu miezul de la trei pastai de vanilie. Toarna uleiul intr-o sticla inchisa la culoare, adauga pastaile, lasa sa se raceasca si acopera. Foloseste uleiul pentru a asezona o salata de fructe de mare sau de pui cu ananas.
Iata o reteta in care vanilia da un plus de savoare carnii de vitel: http://www.psychologies.ro/Minte-si-corp/Retete-culinare/Carne/Vitel-cu-vanilie.html?a=4861/604934