Zahărul: plăcere sau adicţie?
Îţi propui să mănânci doar 3 bomboane și reușești să te oprești, sau te surprinzi terminând toată cutia? Te poţi bucura ocazional de o prăjitură care îţi face cu adevărat plăcere, sau intri în fiecare zi la cofetărie? Seara, te culci liniștită după ce ai văzut un episod din serialul preferat, sau aștepţi să adoarmă toată lumea pentru a te bucura de bomboanele ascunse în cămară?
Dacă te-ai regăsit în prima parte a fiecărei întrebări, felicitări!
Înseamnă că poţi să te bucuri de plăcerile dulci în mod echilibrat și să te oprești atunci când este cazul. Totuși, dacă te-ai identificat mai degrabă cu a doua parte a întrebărilor, există șanse să ai o relatie complicată cu zahărul.
Adicţia de zahăr poate fi subtilă și insidioasă, transformând plăcerea iniţială într-o nevoie constantă și dificil de controlat. Consumul excesiv de zahăr poate duce la dependenţă și poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii fizice și mentale. De la obezitate și diabet până la afecţiuni cardiovasculare și probleme metabolice, zahărul poate fi dăunător pentru organism în multe feluri.
Studiile au arătat că dependenţa de zahăr arată exact ca cea a altor substanţe adictive precum alcoolul cocaina și opiaceele și afectează sănătatea fizică, psihică și comportamentală. Se manifesta prin nevoia de a consuma cantităţi din ce în ce mai mari de zahăr pentru a obţine aceeași senzaţie sau același efect.
De asemenea, adicţia de zahăr se caracterizează prin negare, sevraj, obsesie, eforturi nereușite de a reduce consumul și continuarea consumului în ciuda consecinţelor fizice și emoţionale.
Îţi sună cunoscut? Puţin asemănător relaţiei tale cu zahărul? Indiferent dacă răspunsul tău este o șoaptă sau un ţipăt, ai dreptate. Zahărul îţi modifică creierul, sistemul nervos și sistemul endocrin, adică practic întregul tău corp.
Citește continuarea articolului în ediția dubla iunie – iulie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Consilier, coach de nutritie si comportament alimentar