Now Reading
Opt măsuri pentru a-ți reduce la minim grijile financiare

Opt măsuri pentru a-ți reduce la minim grijile financiare

Avatar photo

Atunci când sunt întrebată despre cele mai mari motive de îngrijorare,  vorbesc de obicei despre bani. Îmi fac griji că nu îmi pot plăti creditele, împrumuturile pentru mașină, ipotecile și împrumuturile personale. Alții își fac griji din când în când că nu sunt în stare să plătească chiria, facturile medicale sau că nu își pot permite nici măcar necesitățile de bază.

Aceste griji sunt exacerbate când condițiile economice sunt proaste, când companiile își concediază angajații sau reduc orele de lucru. Dar îngrijorarea nu rezolvă niciodată nimic. Există cazuri în care oamenii sunt atât de copleșiți de datorii, încât numai măsurile drastice, precum falimentul, reprezintă singurele soluții. Majoritatea dintre noi caută să evite asemenea situații.

Experții în managementul financiar oferă următoarele opt  sfaturi pentru a-  ți ține sub control obiceiurile de a cheltui, astfel încât să eviți  datoriile dezastruoase:

1. Să îți  analizezi tiparul  de cheltuieli

Unde se duc banii? Începe cu o listă de cheltuieli fixe, precum chiria sau rata pentru locuință, cheltuielile pentru mașină sau alte împrumuturi, facturile de utilități și alte asemenea. Adaugă cheltuielile variabile: cât cheltuiești pentru produse alimentare, pentru curățenie și îmbrăcăminte, cheltuielile gospodărești etc. Notează-ți dacă aceste cheltuieli sunt achitate cu bani gheață sau prin carduri de credit. Dacă ții această evidență timp de două sau trei luni, poți  avea o idee de ansamblu asupra cheltuielilor tale.

2. Pregătește un buget

Ideea de buget te sperie . Îți  este frică de faptul că nu vei  face decât să adauge un stres în plus, pentru că vei  sta cu grija că trebuie să te ții de el. Bugetul are rol îndrumător. Îl stabilești  pentru a te ajuta să nu depășești anumite limite. Un buget bine realizat îți va permite să nu îți  depășești venitul și îți arată unde tinzi să cheltuiești  prea mult, astfel încât să faci  ajustările necesare. Dacă îți dai  seama că ai depășit bugetul stabilit pentru îmbrăcăminte, nu mai cumperi  acea rochie sau acel costum pe care am pus ochii. Poți aștepta până luna viitoare. Înveți  în ce sectoare îți poți  reduce cheltuielile astfel încât să nu resimți un disconfort prea mare, de pildă să mănânci mai rar în oraș sau să înlocuiești hainele de firmă cu unele mai puțin costisitoare.

3. Folosește cardurile de credit în mod înțelept

Ele sunt foarte convenabile pentru cumpărături și este tentant să achiziționezi mai mult decât îți poți permite atunci când e nevoie să ai  efectiv în buzunar banii în acel moment. Dacă nu ai  bani sau nu te aștepți  să ai  bani până la data scadentă a facturii, nu ar trebui să cumperi  nimic. Bineînțeles, există și lucruri de care chiar ai nevoie sau care sunt prea scumpe pentru a le plăti imediat, dar care merită cheltuiala pe termen lung, iar atunci folosirea cardului de credit este o soluție. Un substitut bun pentru cardul de credit îl reprezintă cardul de debit.

Toate plățile sunt înregistrate de bancă imediat. Este un mod convenabil de a plăti pentru lucruri fără să ai bani gheață asupra ta și fără a acumula datorii.

4. Achită datoriile de pe cardurile de credit

Ratele dobânzii pentru cardurile de credit pot fi extrem de ridicate. Dacă plătești doar suma minimă în fiecare lună, dobânda poate ajunge la proporții masive.

5. Asigură-ți credibilitatea în raport cu băncile

Există momente când ai nevoie de bani pentru urgențe. Este bine să ai credit disponibil. Dacă e nevoie de un împrumut de la o instituție financiară, acea instituție va verifica punctajul tău de credit. Biroul de credit care îți oferă punctaj pe baza plăților datoriilor tale din trecut. Dacă ai  o reputație proastă pentru plata datoriilor, sau plăți întârziate, sau alți factori negativi, punctajul tău  de credit va fi scăzut, iar cererea de împrumut va fi refuzată. Acesta este un alt motiv bun pentru a plăti facturile la timp.

De asemenea, multe instituții de credit vor cere și o garanție pentru împrumut. De obicei, sunt acceptate bunuri imobiliare. Proprietarii de case au o sursă excelentă pentru a obține un credit – împrumuturile ipotecare. Un credit poate fi obținut pe baza garanției ipotecare (adică pe baza valorii obținute din vânzarea casei minus eventualele rate încă active la împrumutul contractat pentru achiziționarea locuinței).

6. Asigură-te împotriva ghinionului

Există asigurări pentru a te proteja de costuri pe care le presupun eventuale accidente sau alte cheltuieli neașteptate. Poți achiziționa o asigurare pentru a plăti daune provocate de incendii, furturi, accidente rutiere și alte calamități.

7. Îngrijirea medicală personală

Dacă nu lucrezi pentru o companie care asigură costurile de îngrijire medicală sau nu ești acoperit de asigurarea de sănătate de stat, poți plăti pentru îngrijirea medicală personală.

8. Plătește-te mai întâi pe tine

Pune deoparte o sumă anume la fiecare salariu. Trebuie să îți studiezi bugetul și să stabilești câți bani poți economisi. Dacă lucrezi într-o companie unde angajații sunt încurajați să economisească o parte din salariile lor într-un fond special, iar compania contribuie cu o sumă egală la acel fond, profită de această ocazie. Acesta este un mod ideal de a face economii. Dacă nu ai un astfel de plan, este necesar să te gândești la implementarea unuia, pentru siguranța ta pe termen lung. Banii puși deoparte pot fi investiți într-o bancă sau în acțiuni sigure. Investește conservator. Este tentant să îți investești economiile în acțiuni care par să promită creșteri rapide la bursă și profituri maxime. Da, există asemenea acțiuni cotate la bursă, dar cu acestea se poate pierde tot la fel de mult pe cât se poate câștiga. Nu poți risca prea mult cu economiile tale  de-o viață. Cel mai bine este să ceri  sfatul unui expert financiar pentru a-ți  ghida strategia de investiții.

 

Îți amintești lucrurile pentru care ți-ai făcut griji în urmă cu un an? Cum s-au rezolvat? Nu ai risipit prea multă energie valoroasă făcându-ți griji din cauza lor? Și nu a ieșit totul bine până la urmă?

Bibliografie:

Dale Carnegie,, Cum să învingi grijile și stresul”, Editura Litera, București – 2020.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top