Now Reading
Painea este buna!

Painea este buna!

Revista Psychologies

In sfarsit, calitatile painii au fost recunoscute! Ea echilibreaza fiecare masa, datorita proprietatilor sale energetice. Ce ar fi sa incerci s-o pregatesti singura?

 

 

Cu opt mii de ani in urma a fost inventata o turta facuta din boabe de grau pisate, amestecate cu apa si coapta pe o piatra calda. Descoperirea drojdiei a bulversat reteta primitiva, fara sa schimbe formula de baza, aceeasi pana in zilele noastre. Incearca si tu pla­ce­rea de a face paine la tine a­ca­sa. Bucu­ra-te de mirosul irezistibil al painii proaspat scoase din cuptor si imparte-o cu ceilalti!

Hrana adevarata si sanatoasa

In jurul painii s-a creat un adevarat mit. Ea a fost sacralizata, apoi abandonata, pentru ca, in prezent, sa se bucure de o reabilitare binemeritata. Hrana sanatoasa, sursa naturala de energie, painea nu numai ca echilibreaza mesele, dar poate constitui o masa in sine.

In combinatie cu o bucatica de branza sau cu fructe proaspete sau uscate, ea poate constitui o masa care valoreaza mai mult decat un preparat complicat, dar prost conceput si realizat cu ingrediente dubioase.

Desigur ca dintre zecile de tipuri de paine care exista cel mai bun este intotdeauna cel pe care-l preferi, dar trebuie sa stii ca unele tipuri sunt mai hranitoare, mai bogate si mai gustoase decat altele. Alege o paine cu un miez fin si o coaja i­re­zistibila, cu o forma apetisanta si o aroma profun­da! E o ade­varata in­­­cantare.

Dupa o lun­ga perioada in care la noi se gasea un singur tip de paine, au apa­rut bru­­tarii cu sortimente din ce in ce mai bune si mai variate.

Alchimia cerealelor

Reteta painii primitive – amestec modest de faina si apa – este inca valabila in lumea intreaga si permite realizarea diferitelor sortimente de paine de tipul pitta.

Dupa fermentare, aceasta se transforma in faimoasa drojdie pe care o folosesc brutarii la fabricarea painii clasice, realizate, bineinteles, tot pe baza de grau. Graul este cel care contribuie la dospirea si cresterea aluatului, avand un continut bogat de gluten.

Celelalte cereale – secara, orzul, porumbul, hrisca, ovazul – nu sunt panificabile decat a­mes­tecate cu o anumita cantitate de grau. In ziua de zi, foarte putine femei se incumeta sa faca paine in casa – si asta, de frica de a nu re­usi. La „dospirea” acestei temeri a contribu­it chiar… drojdia, un ingredient care creeaza complexe in bucatarie multor femei. Or, sa faci paine nu este cu nimic mai greu decat sa prepari o tarta. Asta e posibil datorita drojdiei liofilizate, care este folosita si in patiserii si care simplifica mult procedeul prepararii.

Pe langa aceasta, tehnica ne ajuta in sensul ca exista pe piata aparate de facut paine in care nu trebuie decat sa pui ingredientele. O suta de grame de drojdie contin de zece ori mai multa vitamina B6 decat carnea si de doua ori mai multa vitamina B2 decat ficatul.

Painea ingrasa?

Toti nutritionistii sunt de acord ca nu painea este cea care ingrasa (daca o consumam cu moderatie), ci alimentele care sunt asociate cu painea. Mihaela Bilic, careia Mihaela Radulescu si Andreea Berecleanu i-au laudat meritele in ceea ce priveste silueta lor, a prescris participantilor la un concurs de slabit cantitati limitate de paine, aceasta fiind eficienta la un pro­ces de slabire care nu afecteaza sanatatea.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top