Now Reading
Patru sfaturi practice pentru a-ţi depăși teama de şofat

Patru sfaturi practice pentru a-ţi depăși teama de şofat

Revista Psychologies
patru-sfaturi-practice-pentru-a-ţi-depăși-teama-de-şofat

Multe persoane, chiar şi după ce îşi iau permisul de conducere, au anumite rezerve înainte să se urce la volan şi chiar evită să o facă dacă nu este absolut necesar. De ce? Pentru că le este teamă să conducă. Când această frică începe să crească exponențial, devine din ce în ce mai dificil de gestionat, provocând anxietate și chiar atacuri de panică. 

În general, oamenii care se confruntă cu astfel de dificultăţi sunt mai relaxaţi atunci când conduc pe un drum liniştit sau izolat, dar au reacţii mai puternice în oraş, mai ales când traficul este aglomerat. În unele condiţii de trafic sau în circumstanţele în care alţi participanţi la trafic sunt ostili, se pot regăsi în situaţia de a nu mai fi capabili să reacţioneze şi astfel să atragă și mai mult furia celorlalţi şoferi, ceea ce, desigur, creează un cerc vicios. 

Dacă şi tu te-ai confruntat cu o situaţie mai mult sau mai puţin similară, avem patru sfaturi pentru tine care să te ajute să-ţi consolidezi încrederea de sine atunci când eşti la volan.

1. Alege o maşină fiabilă

O maşină fiabilă, cu dimensiuni mai reduse, potrivită pentru oraş, cum este smart, se poate dovedi o alegere potrivită pentru orice şofer, dar mai cu seamă celor care se simt stresaţi când sunt la volan. O maşină pe care simţi că o controlezi cum trebuie te va ajuta să te simţi mai puţin anxios. Cu cât cunoşti mai bine maşina şi o testezi în diferite situaţii, cu atât mai sigur vei fi de ea, dar şi de reflexele tale atunci când conduci.

2. Concentrează-te

Atunci când eşti la volan, este recomandat să eviţi orice fel de distracţie, mai cu seamă dacă ai reînceput să conduci după o pauză lungă. Cei care se simt anxioși în astfel de situații se pot liniști evitând discuțiile cu alţi pasageri, pentru a-și concentra atenția în întregime asupra traficului. 

Pe de altă parte, persoanele care suferă de episoade de anxietate tind să se gândească la mai multe lucruri în același timp. Acest lucru este periculos, mai ales când eşti la volan. Ca să te asiguri că eşti pe deplin atent la ce faci, concentrează-te asupra detaliilor legate de şofat: cum îţi ţii mâinile pe volan, ce vezi în oglinda retrovizoare etc. Această pauză de la fluxul obişnuit de gânduri te va ajuta să conduci mai liniştit.

3. Evită pauzele prea lungi

Pentru a-ți depăși definitiv teama de şofat, urcă-te la volan în fiecare zi, chiar dacă nu ai neapărat nevoie să mergi cu maşina undeva. Pentru a-ţi recăpăta încrederea în abilităţile tale de şofer, asigură-te că te urci la volan cel puțin 15 zile consecutiv, chiar dacă plouă. Nu face pauze prea des, pentru că există riscul ca ele să devină din ce în ce mai lungi şi, în cele din urmă, chiar să renunţi la şofat. Păstrează-ți disciplina și motivația, pentru că timpul pe care îl aloci şofatului te va ajuta să fii mai atent şi să capeţi experienţă.

4. Nu urca în maşină cu persoane care te stresează

Toţi avem cel puţin un prieten sau o rudă care stă pe scaunul pasagerului şi dă indicaţii prețioase şoferului. Dar asta poate agasa persoana de la volan, mai ales dacă aceasta deja încearcă să-și ţină sub control propriul stres. 

În plus, sunt mulţi instructori care recomandă ca în primele săptămâni de condus, după ce îţi iei permisul, să-ţi alegi cu grijă „copiloţii”, din aceleaşi considerente. O rudă anxioasă nu te va ajuta să te simţi încrezător la volan şi nici un prieten care îţi repetă constant tot ce nu ai făcut bine.

Aşadar, cu puţină disciplină şi concentrare, poţi depăşi emoţiile legate de şofat şi, pas cu pas, poţi deveni un conducător auto cu experienţă!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top