Perfecționismul: calea perfectă spre mediocritate
O veche legendă persană spune că în Isfahan trăia un comerciant înstărit care nu voia să moară. Era atent la orice indiciu care ar putea semnala apropierea morții. Aflându-se într-o seară într-un han, a văzut-o așezată la o masă, în rochia ei neagră. Când privirile li s-au întâlnit, ea se ridică și veni spre el. Negustorul ieși iute, sări pe cal și două zile o ținu într-o goană până în Samarkand, crezând că a pus suficientă distanță între el și acea viziune înspăimântătoare. Dar când intră în cameră, găsi moartea stând pe pat în așteptarea lui. „Îți mulțumesc că ai făcut efortul să fii punctual”, îi spuse moartea. „Acum două nopți, când te-am văzut în Isfahan, am vrut să te anunț de întâlnirea cu mine în această seară în Samarkand, m-am temut că nu ai fi ajuns la timp.”
Perfecționismul este o trăsătură psihologică ciudată, care ia forme diferite și este adesea dificil de definit. Mulți cred că a fi perfecționist înseamnă a urmări mereu rezultate maxime sau a nu fi mulțumit cu rezultate mediocre indiferent de activitate. De fapt, multe persoane se mândresc cu faptul că sunt exigente și perfecționiste.
Evident, perfecționistul știe foarte bine că nu există „perfecțiune” absolută: un minim de reflecție este suficient pentru a înțelege că orice poate fi îmbunătățit și că, de fapt, ceva poate fi sau nu perfect în funcție de criteriul utilizat.
Deși suntem conștienți de imposibilitatea sarcinii, cultivăm ideea că vizând perfecțiunea suntem conduși la un rezultat care ne apropie de ea și, prin urmare, chiar dacă de neatins, perfecțiunea merită urmărită.
Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.
Bruno Medicina este Performance Coach (HPCC), Trainer, Autor şi Speaker, cu aproape 40 de ani de experienţă în a-i ajuta pe oameni să descopere şi să îşi folosească potenţialul lor pentru a obţine performanţe de top în orice domeniu, cu o atenţie specială pe vânzări, leadership, sport şi muzică. Are un background solid în filosofie, muzică clasică, arte marţiale şi psihologie şi o serie de cunoştinţe în domenii mai puţin formale (Programare Neurolingvistică, Hipnoză Ericksoniană, Coaching, Hyper Performance Training, Total Quality Management, Arte marţiale, Firewalking, Boardbreaking, etc.) şi împărtăşeşte cu entuziasm experienţa sa umană şi profesională. Prin urmare, îşi menţine o activitate intensă ca trainer, coach, speaker şi consultant. Dincolo de repertoriul standard de training, Bruno a dezvoltat o serie de seminarii originale care includ experienţe de mare impact, precum Firewalking (Fire Up Your Power Seminar) şi Boardbreaking (FLY – Find the Leader in You Seminar) şi traininguri deosebite de nivel avansat unde se aplică cele mai recente descoperiri în Psihologia Evoluţionistă, Teoria Jocurilor, Neuromarketing şi Fluxogenics. Creaţiile sale mai recente sunt: Effortless Performance Training: The F.L.O.W. System – bazat pe ultimele cercetări privind aşa-numita „stare de flux” şi utilizarea potenţială a acesteia în afaceri, sport şi viaţa personală pentru a obţine rezultate maxime cu efort minim; In flow with the Infinite: the secrets of charisma – un mod complet nou de a se reconecta cu identitatea cea mai profundă şi de a elibera adevărata esenţă a puterii şi a conducerii; HyperCoaching: a multidimensional experience of growth – un model de coaching care abordează toate aspectele unei performanţe, pentru a obţine rezultate excepţionale în orice domeniu, personal şi profesional.