Problemele mintale merg mână în mână cu cele financiare
Majoritatea persoanelor care se prezintă într-un cabinet psihologic trec prin diferite stadii de stres mintal, care se poate exprima în diferite moduri. Deloc surprinzător este faptul că mare parte a acestor oameni se confruntă și cu anumite probleme financiare.
Conform Asociației Americană de Psihologie, 72 % dintre cetățenii Statelor Unite ale Americii se stresează măcar o dată în viața lor din cauza banilor. Iar un studiu realizat pe un eșantion foarte mare de oameni în anul 2013 arăta fără echivoc că mulți dintre cei care se confruntă cu probleme psihice trec, în același timp și prin diverse situații monetare îngrijorătoare.
Acest articol ne-am gândit să îl împărțim în două părți. În prima vrem să prezentăm 5 moduri prin care o gestionare precară a finanțelor poate duce la probleme mintale, iar în partea a doua vom enumera o serie de pași pe care îi poți urma pentru a ieși dintr-un impas în care te-ai putea afla la un moment dat în viața ta.
Simți că viața îți scapă de sub control
Cei care nu știu cum să își gestioneze banii și care se văd nevoiți ca de la un salariu la altul să se tot împrumute pentru a-și putea achita toate datoriile lunare pot, din cauza stresului acumulat, să simtă cum viața le scapă de sub control cu totul.
Zilele parcă nu mai au rost, la muncă nu se simt motivați, iar planurile pe termen lung parcă nici nu își mai au rostul. Și nu îi poți condamna pentru modul lor de a privi lucrurile. Îți trebuie o foarte mare voință pentru a te putea gândi la vacanțe, concedii sau achiziții majore atunci când vezi ca salariul care azi îți intră pe card în câteva săptămâni parcă se evaporă.
Nu de puține ori, persoane care se confruntă cu astfel de situații ajung să cadă în depresie. Iar depresia îi poate determina să facă niște achiziții nechibzuite, din impuls, din dorința de a simți că, într-o oarecare măsură, tot ei dețin controlul asupra vieții lor monetare.
Dar astfel de achiziții de moment nu fac decât să adâncească problemele financiare și, deci, și pe cele mintale. Și practic este ca și cum s-ar învârti într-o cursă continuă din care parcă nu mai pot ieși.
Ajungem să avem o stimă de sine scăzută
Cu cât ne simțim mai rău din cauza situației monetare precare pe care o traversăm, cu atât vom începe să avem o părere tot mai rea despre noi. Din nefericire, stima de sine scăzută poate duce la cheltuieli inutile din dorința de a supracompensa.
Ce înseamnă asta? Ei bine, pentru a încerca să ne simțim mai bine, vom dori să mergem la coafor ori la salon și să ne aranjăm, ne vom cumpăra haine pe care nu ni le putem permite, bijuterii și așa mai departe; orice, numai să încercăm în disperare să proiectăm o imagine de învingător, cu toate că în interior simțim exact opusul.
Devenim disperați în încercarea de a obține un răgaz
Atunci când nu ne este bine vom dori să facem aproape orice, numai pentru a ne putea simți mai bine, chiar și pentru o clipă.
Iar asta poate duce la achiziții majore de impuls: calculatorul la care visam de ani de zile, concediul în țara străină pe care o iubim, excursii la munte sau la mare. Este drept că aceste cheltuieli vor face să uităm pentru o perioadă de toate neplăcerile pe care le avem. Dar există șansa ca fix ele să ne ducă într-un impas monetar, ceea ce va genera noi frici, anxietăți și chiar depresii.
Putem evita să rezolvăm anumite probleme
Treburile de zi cu zi pot fi efectuate fără prea mari bătăi de cap. Dar este nevoie de o concentrare intensă și de extrem de multă voință să sunăm la compania creditoare să solicităm o amânare de plată sau o consolidare a împrumuturilor.
În același timp, pentru a putea ieși din impasul financiar în care ne-am afla ar trebui să ne punem la masă pentru a ne realiza un buget lunar. Dar asta poate duce la o criză de anxietate severă, întrucât că nu este ușor să înfruntăm realitatea. Astfel că este mult mai simplu să amânăm pe termen nelimitat să efectuăm astfel de sarcini, care ne pot provoca neplăceri.
Finalmente, ajungem să avem un nivel scăzut de energie
Sănătatea mintală este foarte strâns legată de calitatea somnului. Cu cât suntem mai stresați, nervoși, anxioși, cu atât vom dormi mai rău și mai puțin, fapt care se va traduce în niveluri tot mai scăzute de energie.
Vom începe să ne confruntăm cu probleme de concentrare, vom observa dificultăți în efectuarea unor sarcini mai solicitante și ne va fi tot mai greu să luăm decizii înțelepte.
Ce putem face pentru a avea grijă de sănătatea mintală și de cea financiară?
Din fericire, sunt câțiva pași pe care îi putem face pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală și, evident, pe cea financiară. Aceștia vor fi prezentați în cele ce urmează.
Să avem grijă de corpul nostru:
- Ar fi bine să renunțăm la alcool și la toate celelalte stimulente asemănătoare; nu doar că ne vom simți mai bine, dar vom economisi și sume importante de bani
- Ar trebui să avem grijă să dormim cel puțin 8 ore pe zi
- Nu ar fi rău dacă am începe să facem puțină mișcare; este dovedit științific că efortul fizic duce la eliberarea de endorfine, care ne fac să ne simțim mai bine în pielea noastră
Să începem să ne creștem gradul de educare în ceea ce privește finanțele proprii. Există o mulțime de platforme financiare care ne pot ajuta în acest sens.
Să începem să ne investim fondurile atent. Da, este greu să reușim să punem bani deoparte de la o lună la alta. Dar dacă reușim ca în ziua de salariu să investim măcar 100 lei într-un instrument care să ne aducă un randament de 5 % pe an, în 12 luni vom reuși, cu tot cu dobândă, să adunăm 1305 lei. Deci am câștiga 100 lei din nimic. Deloc rău, nu? Găsești aici cele mai bune 10 idei de investiții pe anul 2021.
Ar fi bine dacă am compara credite înainte de a accesa astfel de produse financiare, pentru a fi siguri că instrumentul ales este cel mai avantajos de pe piață și că nu ajungem să plătim mai mult decât ar trebui. Putem face asta gratuit, pe platforme financiare dedicate.
Ideal ar fi să nu ne fie teamă să apelăm la specialiști. Psihologii sau psihiatrii sunt persoane care sunt pregătite să ne ajute să scăpăm de toate grijile sau anxietățile pe care le-am putea avea. Nu ar trebui să ne fie rușine de ei, pentru că singurul lor scop este ca noi să fim bine.
Sănătatea mintală este extrem de importantă și foarte puternic legată de sănătatea fizică și de cea financiară. Dacă vrem să nu mai avem probleme cu banii, va trebui ca în primul rând să avem grijă de mintea noastră. Restul vor veni de la sine și se vor alinia așa cum trebuie.