Oua moi cu sparanghel
Se poate spune ca un ou inseamna o masa aproape completa, pentru ca este cel mai concentrat si cel mai bogat dintre alimente, continand proteina perfecta. Ce a fost mai intai insa, oul sau gaina, ramane un etern mister…
Ingrediente:
Portii: pentru 2 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Coacere: 8 minute
- 4 oua
- 48 fire de sparanghel
- 2 linguri de parmezan ras
- 25 g unt
- sare, piper
Preparare:
Taie partea fibroasa a sparanghelului, spala-l si zvanta-l.
Pune-l in apa clocotita, cu un praf de sare, si lasa-l sa fiarba „al dente”.
Scurge apa si adauga unt. Apoi piper, amesteca si lasa-l la foc mic.
Fierbe apa in alt recipient. Pune ouale la fiert, in clocot, 5 min. Le scoti si le cureti.
Asaza sparanghelul in doua farfurii calde, pune cate doua oua in fiecare farfurie si presara parmezan.
In momentul degustarii, galbenusul va curge peste sparanghel.
Daca nu servesti ouale moi imediat dupa ce le-ai fiert, poti sa le pastrezi, odata curatate, in apa calduta. Vor ramane calde fara sa se intareasca.
Idei de preparare
- Ouale jumari trebuie amestecate cu un tel la inceputul coacerii, incorporand putin unt. Cand le iei de pe foc, adauga o lingurita de smantana sau de lapte pentru a le raci.
- La omlete adauga putin lapte si coace-le in cuptor, intr-o tigaie. Se pot adauga legume, ierburi aromate sau orice alt ingredient cu oricat de mult timp inainte de coacere, pentru a-i amplifica savoarea.
O bomba nutritiva
- Un ou de 70 g (coaja cantareste 10 g, galbenusul 20 g si albusul 40 g), are 80 de calorii.
- Albusul contine sodiu, 7 g de proteine si toti acizii aminati necesari asimilarii acestora.
- Galbenusul contine lipide fosforate si substante azotate, fier, sulf, vitaminele A,B si D si 280 mg de colesterol – „vinovatul” de reputatia proasta a oului. Insa nu s-a demonstrat ca ouale ar determina cresterea procentului de colesterol din sange. Daca nu este prajit in grasime, oul se digera foarte usor: un ou fiert se asimileaza in 105 minute, in timp ce o omleta prajita in unt – in trei ore.
Prospetimea de rigoare
- Fie ca este crud sau gatit, oul trebuie consumat proaspat, dar nu imediat ce a fost produs, deoarece in primele 24 de ore el poate raspandi germeni transmisi de la gaina.
- Albusul crud nu este tolerat de organism, dar devine perfect asimilabil dupa ce caldura l-a coagulat.
- Trebuie sa cumperi oua al caror termen de garantie este clar scris pe cutie. Cand au atins termenul limita, ouale nu mai pot fi consumate decat pentru prepararea produselor de patiserie. Cu o saptamana inainte de a expira, ele pot fi fierte tari sau facute omleta. Pentru ouale fierte moi, ochiuri sau sodou, nu trebuie sa astepti mai mult de opt zile de la data la care au fost produse.
Testul plutirii
- Daca ai cumparat niste oua, dar ai uitat cand, fa-le „testului plutirii”: un ou foarte proaspat cade pe fundul unui recipient umplut cu apa si ramane culcat (are aer putin, deci oul este plin si greu). Dupa o saptamana, cantitatea de aer se mareste, oul este mai usor, iar capatul lui se ridica.
- Un ou mai vechi de doua saptamani pluteste deasupra apei si trebuie aruncat!
- Cand spargi un ou foarte proaspat intr-o farfurie, galbenusul lui este foarte bombat, iar albusul grupat in jurul lui. Daca albusul e lichid si se imprastie, iar galbenusul este foarte plat, oul nu mai trebuie consumat.
Fierte, moi sau cleioase
- Reusita unui ou fiert moale, a unuia tare si a unuia cleios tine de un mic secret: cateva picaturi de otet adaugate in apa ajuta ca oul sa nu se sparga.
- Trebuie evitata fierberea in clocote, pentru a nu intari excesiv albusul.
- Pentru oul fiert moale (3,30 minute) si cleios (5 minute), foloseste oua la temperatura camerei, astfel incat galbenusul sa aiba timp sa se incalzeasca.
- Oul tare nu trebuie sa fiarba mai mult de 10 minute dupa ce a fost pus in apa clocotita; daca nu, albusul devine ca un cauciuc, iar galbenusul este sec si sfaramicios si inconjurat de un strat gri.