Now Reading
Oua moi cu sparanghel

Oua moi cu sparanghel

Revista Psychologies

Se poate spune ca un ou inseamna o masa aproape completa, pentru ca este cel mai concentrat si cel mai bogat dintre alimente, continand proteina perfecta. Ce a fost mai intai insa, oul sau gaina, ramane un etern mister…

Ingrediente:

Portii: pentru 2 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Coacere: 8 minute

  • 4 oua
  • 48 fire de sparanghel
  • 2 linguri de parmezan ras
  • 25 g unt
  • sare, piper

Preparare:

Taie partea fibroasa a sparanghelului, spala-l si zvanta-l.

Pune-l in apa clo­cotita, cu un praf de sare, si lasa-l sa fiarba „al dente”.

Scurge apa si ada­uga unt. Apoi piper, amesteca si lasa-l la foc mic.

Fierbe apa in alt recipient. Pune ouale la fiert, in clocot, 5 min. Le scoti si le cureti.

Asaza sparanghelul in doua farfurii calde, pune cate doua oua in fiecare farfurie si pre­sara parmezan.

In momentul degus­ta­rii, galbenusul va curge peste sparan­ghel.

Daca nu servesti ouale moi imediat dupa ce le-ai fiert, poti sa le pastrezi, odata curatate, in apa calduta. Vor ramane calde fara sa se intareasca.

Idei de preparare

  • Ouale ju­mari tre­­buie a­mes­­­te­ca­te cu un tel la ince­pu­tul coacerii, in­cor­po­rand pu­tin unt. Cand le iei de pe foc, ada­u­ga o lin­gu­rita de sman­ta­na sau de lapte pen­tru a le raci.
  • La omlete a­da­uga putin lap­­te si coace-le in cuptor, intr-o ti­gaie. Se pot a­da­uga legume, ier­­buri aromate sau orice alt in­gredient cu ori­cat de mult timp inainte de coa­ce­re, pentru a-i am­p­lifica sa­voa­rea.

O bomba nutritiva

  • Un ou de 70 g (coaja cantareste 10 g, galbenusul 20 g si albusul 40 g), are 80 de calorii.
  • Albusul contine sodiu, 7 g de proteine si toti acizii aminati necesari asimilarii acestora.
  • Galbenusul contine lipide fosforate si substante azotate, fier, sulf, vitaminele A,B si D si 280 mg de colesterol – „vinovatul” de reputatia proasta a oului. Insa nu s-a demonstrat ca ouale ar determina cresterea procentului de colesterol din sange. Daca nu este prajit in grasime, oul se digera foarte usor: un ou fiert se asimileaza in 105 minute, in timp ce o omleta prajita in unt – in trei ore.

Prospetimea de rigoare

  • Fie ca este crud sau gatit, oul trebuie consumat proaspat, dar nu imediat ce a fost produs, deoarece in primele 24 de ore el poate raspandi germeni transmisi de la gaina.
  • Albusul crud nu este tolerat de organism, dar devine perfect asimilabil dupa ce caldura l-a coagulat.
  • Trebuie sa cumperi oua al caror termen de garantie este clar scris pe cutie. Cand au atins termenul limita, o­uale nu mai pot fi consumate decat pentru prepararea produselor de patiserie. Cu o saptamana inainte de a expira, ele pot fi fierte tari sau facute omleta. Pentru ouale fierte moi, ochiuri sau so­dou, nu trebuie sa astepti mai mult de opt zile de la data la care au fost produse.

Testul plutirii

  • Daca ai cumparat niste oua, dar ai uitat cand, fa-le „testului plutirii”: un ou foarte proaspat cade pe fundul unui recipient umplut cu apa si ramane culcat (are aer putin, deci oul este plin si greu). Dupa o saptamana, can­titatea de aer se mareste, oul este mai usor, iar capatul lui se ridica.
  • Un ou mai vechi de doua saptamani plu­tes­te deasupra apei si trebuie aruncat!
  • Cand spargi un ou foarte proaspat intr-o farfurie, gal­be­­nusul lui este foarte bombat, iar albusul grupat in jurul lui. Daca albusul e lichid si se im­pras­tie, iar gal­be­nusul este foarte plat, oul nu mai tre­buie con­sumat.

Fierte, moi sau cleioase

  • Reusita unui ou fiert moale, a unuia tare si a u­nu­ia cleios tine de un mic secret: cateva picaturi de otet adaugate in apa ajuta ca oul sa nu se spar­ga.
  • Trebuie evitata fierberea in clocote, pentru a nu intari excesiv albusul.
  • Pentru oul fiert moale (3,30 minute) si cleios (5 minute), fo­loseste oua la temperatura camerei, astfel incat galbenusul sa aiba timp sa se incalzeasca.
  • Oul ta­­re nu trebuie sa fiarba mai mult de 10 minute du­pa ce a fost pus in apa clocotita; daca nu, albusul devine ca un cauciuc, iar galbenusul este sec si sfaramicios si inconjurat de un strat gri.

.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top