Caise cu miere si gem de zmeura
Gustul specific al caisei este acidulat. Aceasta caracteristica este prezenta la toate soiurile, chiar si la cele mai dulci. Acidul si zaharul se succed, apoi se amesteca, dar gustul pe care-l tinem minte este cel acidulat. Aceasta savoare rara si frageda face din caisa un fruct care poate fi rontait crud, dar si gatit, ca marul, in feluri sarate, sau in deserturi cu fructe coapte sau pe jumatate coapte, servite calde si insotite de inghetata de fistic, de nuga sau de branza de vaci. La tarte si la prajituri este bine sa nu pui caise verzi, din cauza continutului prea acidulat.
Ingrediente:
Pentru patru persoane:
- 6 caise coapte
- 2 linguri miere de salcam
- 250 grame de zmeura
- 125 grame de zahar
- 12 frunze proaspete de lamaita
Pentru ornat:
- 12 flori de limba-mielului
Preparare:
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Se serveste dupa 2 ore.
Gemul de zmeura.
Pune fructele si zaharul intr-o salatiera si zdrobeste cu furculita. Amesteca un minut.
Pentru pregatire la microunde: varsa piureul de fructe intr-un vas termorezistent si pune-l la copt cinci minute. Amesteca, apoi adauga frunzele de lamaita, spalate si uscate, si lasa-l sa se raceasca. Tine-l la frigider timp de doua ore inainte de servire.
Pentru pregatire la aragaz: pune piureul intr-o cratita cu diametrul de 18 cm. Coace-l cinci minute la foc mare si amesteca incontinuu cu o spatula, ca sa nu se prinda. Procedeaza apoi ca mai sus.
Spala caisele, lasa-le sa se usuce, taie-le in doua pentru a le scoate samburii si pune-le apoi intregi in frigider, pentru a evita oxidarea.
Taie samburii in doua. Incalzeste mierea intr-o tigaie neadeziva. Adauga caisele si prajeste-le pe fiecare parte timp de un minut, la foc mare.
Asaza jumatatile de fruct pe farfurii si umple-le cu gemul de zmeura, dupa ce ai inlaturat in prealabil frunzele de lamaita.
Orneaza cu samburii de caisa si cu florile de limba-mielului.