Cozonac cu nuca
Sarbatori fara cozonac? Se poate, dar nu mai au aceeasi mireasma. Toata arta in pregatirea cozonacului este framantarea aluatului. Sunt cateva miscari de baza. Odata omogenizat, se exucuta cateva serii rapide de boxari in forta. Apoi se ridica din vas si se tranteste cu putere inapoi de cateva ori, dupa care se reiau seriile de box. Ca sa nu se lipeasca, unge-ti din cand in cand mainile cu ulei. De asemenea, toarna cate putin ulei in vas, ca sa se desprinda usor.
Ingrediente:
pentru aluat:
- 1 kg faina
- 50 g drojdie
- 500 ml lapte
- 300 g zahar
- 10 galbenusuri
- 150 g unt
- 1 varf cutit sare
- un plic de 30 g zahar vanilat
- 1 sticluta de 50 ml esenta de rom
- coaja rasa de la 3 lamai
- ulei pentru framantat aluatul
pentru umplutura:
- 300 g nuci macinate
- 5 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 150 ml lapte
- 2 linguri esenta de rom
Timp de preparare si timp de asteptare: 2 ore si 30 minute
Timp de coacere: 40 minute
Preparare:
Pregatiti ingredientele pe o tava pentru a le avea la indemana.
Cerneti faina intr-un castron mare. Fierbeti intr-o cratita 250 ml lapte cu zaharul, apoi lasati la racit. Intr-o alta cratita pregatiti maiaua astfel: se incalzeste restul de lapte, se adauga drojdia si patru linguri de faina. Se omogenizeaza amestecul; si se lasa sa creasca la cald.
Faceti o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugati ingredientele in ordinea urmatoare: maiaiua, pe care o amestecati putin, adaugati galbenusurile frecate cu sare apoi laptele cald cu zahar (punctul 2), untul topit si la sfarsit aromele (vanilia si romul) apoi adaugati coaja de lamaie.
Framantati aluatul pana apar bule de aer in coca si se desprinde usor de pe mana. Lasati sa creasca la cald circa 40 de minute. Nu pe o sursa de caldura ci in apropiere, acoperind vasul cu o coala de hartie sau un ziar.
Impartiti coca in doua bucati egale. Intindeti fiecare bucata de aluat in foi de forma dreptunghiulara, groase de aproximativ 3 cm.
Intindeti pe fiecare foaie din umplutura de nuci. Aceasta se prepara amestecand ingredientele mentionate pentru umplutura pana obtinem un amestec cremos.
Se ruleaza foile si se aseaza in tavile de cozonac tapetate cu hartie pergament si unsa cu unt. Se lasa la crescut 15 minute, ferite de curent de aer. Se ung cu ou batut si se presara zahar. Se dau la cuptor si se coc la foc slab (150 grade C) timp de 40 minute.