Friptura de merluciu cu legume julienne
Va recomand spectacolul cu piesa „O zi din viata lui Nicolae Ceausescu”, de la Teatrul Mic, cu Coca Bloss si Florin Calinescu. Cei din generatia mea sau mai in varsta, isi vor aminti de acest legendar merluciu, dar, le garantez, o vor face intr-un hohot de ras. La urma urmei, merluciul in sine n-avea nicio vina…
Ingrediente:
- 4 bucati de merluciu (aproximativ 100 g fiecare)
- 2 linguri de zeama de lamaie
- 4 bucati de ansoa in ulei
- 350 g de morcovi
- o legatura de praz
- 150 zeama de conserva de ton
- 3 linguri de ulei de masline
- sare, piper, dupa gust
Preparare:
Merluciul se sareaza, se pipereaza si se cresteaza din loc in loc pentru a pune cate o bucata de ansoa.
Se prajeste pestele pentru doua – trei minute in ulei de masline.
Se curata morcovii si se taie julienne. La fel si prazul.
Se calesc in tigaie, apoi se adauga merluciul, zeama de ton, sucul de lamaie si gata!
Ce nu este indicat?
Este de preferat ca pestele sa fie consumat fiert sau la gratar. Daca totusi vrei sa mananci pestele prajit, atunci nu folosi ulei de floarea-soarelui. Uleiul de masline sau de palmier sunt excelente, amandoua fiind recomandate pentru alimentele pe care trebuie sa le prajesti. La restaurant, nu alege varianta „pane“ deoarece in invelisul crocant se acumuleaza toata grasimea. Astfel, pestele va fi foarte bogat in colesterol, carbohidrati si isi va pierde renumele de „aliment-minune“.