Sos de avocado si susan alb
Din minusculele boabe albe, negre sau aurii, se obtine un ulei cu arome voluptuoase si o pasta delicioasa, care pastreaza dulceata orientala. Foarte folosita in Japonia, India, China si Liban, aceasta planta solara e redescoperita in Occident, pentru gustul si calitatile sale nutritive exceptionale.
Ingrediente:
Reteta pentru 4 persoane
- 1 avocado copt, de 300 g
- 4 linguri supa de susan alb
- 4 linguri supa de suc de lamaie
- Un catel de usturoi
- Piper rosu, proaspat
- Sare
Preparare:
Prajeste boabele de susan, dar opreste putin, cam o lingurita de cafea.
Pune-le in robot, impreuna cu sucul de lamaie, un varf de sare, putin piper rosu, catelul de usturoi maruntit, pulpa de avocado. Amesteca acest continut mult timp si la viteza mare pana cand obtii o crema foarte fina.
Tine-o in frigider pana in momentul in care o vei servi in boluri micute, presarata cu susanul si piperul care ti-au ramas.
Acest sos e perfect pentru crustacee, cruditati si peste cand le servesti ca aperitiv, alaturi de grisine cu susan.
Desi indiciile despre existenta sa fusesera gasite cu sase secole i.Hr., in tari ca Egipt, India si China, o parte din Occident a descoperit abia astazi susanul si calitatile sale. Din aceeasi familie cu urzica, bobitele sale ovale, mai mult sau mai putin plate, sunt albe, negre sau aurii, in functie de specia din care fac parte.
Cele mai intalnite sunt cele aurii, cu un gust mai bogat decat al celor albe, dar mai putin consistent decat al celor negre. Dar toate cele trei varietati, daca sunt prajite, au un gust asemanator cu cel al alunelor si arahidelor. Regasim susanul pe paine, clatite si prajituri, el fiind presarat inainte ca acestea sa fie coapte. Susanul nu mai tine exclusiv de Orient, in toate brutariile gasim azi cornuri sau covrigi cu susan.
Mai mult decat o tendinta care tine de moda, utilizarea susanului vine si din dorinta de a reintroduce in cotidian un aliment care contine, pe langa elemente nutritive ce protejeaza sistemul cardiovascular, doua substante antioxidante: sesamolul si sesaminolul. Sunt prezente atat in bobitele de susan, cat si in uleiul extras la cald si folosit la prajirea alimentelor (japonezii prajesc in acest ulei delicioasele lor placinte traditionale), in uleiul extras la rece (bun la salatele de legume) si in uleiul de susan prajit (care se adauga combinatiilor de carne, peste sau fructe de mare cu legume, paste sau orez ori preparatelor gatite in wok).
Susanul mai este folosit si la prepararea fileurilor de limba de mare sau dorada, de crustacee sau de picioruse de rac, iar acest mod de preparare este inspirat de mancarurile chinezesti, irezistibil de crocante..