Salata cu ierburi, flori, frunze si felii de caise
Acum cinci mii de ani, in China crestea caisul salbatic. Fructul sau, numit „ochiul soarelui” de catre persani, a fost introdus in lumea greco-romana de catre Alexandru cel Mare. Cunoscuta in Franta din secolul al XV-lea, caisa a devenit apreciata abia trei sute de ani mai tarziu. De atunci au aparut zeci de varietati, timpurii sau tarzii: bergeron, consistenta si acidulata, lambertin, zemoasa si dulce, orangered, uleioasa si cu miros de tamaie, early blush, tandra si suava, jumbocot, acida, crocanta si enorma, care poate ajunge sa cantareasca si 200 de grame.
Ingrediente:
- 8 caise consistente
Ierburi aromatice:
- 8 fire de baraboi
- 4 fire de coriandru
- 8 fire de ceapa verde
- o legatura de menta
50 grame din urmatoarele plante:
- spanac
- mustar
- sfecla
- rucola
- 40 grame de coacaze
- 50 grame de afine
- 3 linguri ulei de migdale sau alune
- 2 linguri otet cu miere
- sare, piper macinat
Preparare:
Spala ierburile, plantele si fructele si lasa-le la scurs.
Culege florile ierburilor si pune restul ingredientelor intr-o salatiera mare.
Taie caisele de o parte si de alta a samburelui, in felii subtiri, pe care sa pui din belsug pe patru farfurii plate.
Amesteca intr-un bol uleiul si otetul si toarna continutul in salatiera. Amesteca delicat. Presara sare si piper si amesteca din nou.
Adauga continutul din salatiera in cele patru farfurii si presara apoi coacaze si afine.
Orneaza cu florile ierburilor si serveste imediat. Presara jumatati de migdala sau lamele de alune proaspete.
E o salata delicioasa si originala ca antreu sau alaturi de branza proaspata, sau de pui rece.