Now Reading
Ritmurile biologice și optimizarea productivității – 4 investiții eficiente ca să fii competitiv pe termen lung, când deții un PFA

Ritmurile biologice și optimizarea productivității – 4 investiții eficiente ca să fii competitiv pe termen lung, când deții un PFA

Revista Psychologies

Flexibilitatea în programul de lucru se numără printre principalele motive pentru care 50% dintre freelancerii care au participat la un studiu realizat de Upwork susțin că nu ar putea să lucreze pentru un angajator tradițional. Totuși, gestionarea timpului de lucru poate fi o provocare pentru mulți, atunci când nu există un program standard de urmărit.

Dacă și tu dorești să depășești acest obstacol, astfel încât să-ți crești productivitatea și să te poți menține competitiv pe termen lung, descoperă ce rol au ritmurile biologice în acest sens.

1. Înțelegerea cronobiologiei – cum funcționează ceasul nostru intern

 De ce este important să înțelegi cronobiologia:

Cronobiologia se referă la studiul ritmurilor biologice și al modului în care acestea influențează comportamentul și performanța umană. Iar pentru a o înțelege mai bine, ai nevoie să înțelegi câteva concepte utile. Unul dintre acestea este și ritmul circadian. Acesta este un ciclu natural de 24 de ore, influențat de lumina solară, care reglează diverse funcții fiziologice ale corpului, inclusiv somnul, vigilența și secreția hormonilor.

Cum funcționează? Ei bine, când ești expus la lumină, corpul tău produce mai puțin melatonină (un hormon care induce somnul), iar nivelurile de cortizol (un hormon care te ajută să fii alert și energic) cresc. Pe măsură ce se întunecă, producția de melatonină crește și cortizolul scade, pregătindu-te pentru somn.

Un alt lucru important de știut aici este că somnul nu este uniform, ci este compus din mai multe faze care se repetă ciclic. Acestea sunt:

  • Somn ușor (Faza 1 și 2) – etapa în care te relaxezi și începi să te detașezi de starea de veghe. Este mai ușor să te trezești în această fază.
  • Somn profund (Faza 3 și 4). Aici, corpul tău se odihnește profund. Este dificil să te trezești și este esențial pentru regenerarea fizică și recuperare.
  • Somn REM (Rapid Eye Movement): Această fază este caracterizată prin mișcări rapide ale ochilor și vise intense și este importantă pentru consolidarea memoriei și procesele cognitive.

Investiții pe care le poți face în acest sens:

  • Documentează-te și cumpără cărți și cursuri online despre cronobiologie pentru a învăța mai multe despre cum funcționează ceasul tău intern.
  • Instalează pe telefon aplicații pentru urmărirea somnului care te pot ajuta să monitorizezi și să optimizezi calitatea somnului tău.

2. Importanța somnului de calitate pentru productivitate

De ce e important somnul de calitate pentru productivitate:

Somnul de calitate este esențial pentru consolidarea memoriei, luarea deciziilor și stimularea creativității. Fără un somn odihnitor, performanța ta se poate deteriora, iar eficiența muncii tale poate fi afectată.

Sfaturi și investiții pentru îmbunătățirea calității somnului:

Pentru că anumiți factori precum un mediu de dormit necorespunzător sau lipsa unei rutine de seară pot compromite calitatea somnului tău, poți începe prin a investi într-o saltea și o pernă de calitate care să îți ofere suport adecvat și confort. De asemenea, și o mască pentru ochi poate fi utilă dacă ești sensibil la lumina din exterior.

De asemenea, și eliminarea factorilor de stres, pe cât posibil, este recomandată pentru îmbunătățirea calității somnului. Și știi, atunci când ai un PFA, factorii de stres îți pot da mari bătăi de cap. De la timpul limitat pe care trebuie să-l împarți între afacere, job și familie, la găsirea de noi clienți și gestionarea eficientă a resurselor financiare, astfel încât să poți să scalezi afacerea. Toate acestea, chiar dacă uneori nu în mod conștient, reprezintă factori de stres care îți pot afecta calitatea somnului.

Dacă în ceea ce privește primul factor poți folosi tehnici de gestionare a timpului, cum ar fi tehnica Pomodoro și menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și familie, în ceea ce privește scalarea afacerii, poți să implementezi mai multe soluții. De la creșterea portofoliului de produse sau servicii până la investiții în studii de piață care să te ajute să fii cu un pas în fața competitorilor, toate acestea pot fi de mare folos. Însă, fiecare necesită un buget consistent.

Partea bună este că și stresul financiar poate fi combătut cu ajutorul unui partener de încredere care să te ajute să obții un credit pentru PFA. Așa că, dacă nu ai la dispoziție toate resursele necesare pentru businessul tău, dar ai totuși cel puțin 12 luni de activitate, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN) pentru a obține:

  • un împrumut de până la 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
  • Acces gratuit la un program de facturare integrat cu ANAF e-Factura pe toată durata contractului.
  • Aplicare rapidă: împrumutul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, iar dacă îți dorești mai mult, după ce aplici, beneficiezi și de sprijinul unui consultant.
  • Dobândă variabilă în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni și, în caz de nevoie, posibilitate de amânare a ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe durata creditului, dacă ai un comportament bun de plată până atunci.

3. Adaptarea programului de lucru la ritmurile biologice

De ce este importantă:

Lucrul în afara ritmurilor tale biologice naturale poate duce la creșterea nivelului de stres și la oboseală. În același timp, lucrul în momentele în care ești în mod natural alert sau motivat îți poate crește considerabil eficiența și satisfacția profesională. Cu alte cuvinte, sincronizarea activităților cu ritmurile tale naturale îți poate îmbunătăți concentrarea, creativitatea și energia.

Ce poți face în acest sens – sfaturi și investiții:

Cunoașterea orelor de vârf îți permite să-ți structurezi ziua de muncă în așa fel încât să îți folosești eficient energia.

În timp ce perioadele de vârf pot fi dedicate sarcinilor importante și complexe, sarcinile mai puțin complexe sau mai simple pot fi realizate în momentele în care ai energie mai scăzută.

Totuși, în orice moment, poți folosi aplicații pentru blocarea notificărilor în timpul orelor de lucru, pentru a minimiza distragerile și a îmbunătăți concentrarea.

De asemenea, poți investi și într-un birou ergonomic și în soluții de iluminare reglabilă pentru a-ți crea un mediu de lucru confortabil și adaptabil.

4. Nutriția și hidratarea pentru optimizarea energiei

De ce sunt importante pentru optimizarea energiei:

Alimentația influențează direct nivelul nostru de energie și concentrare. Proteinele, de exemplu, sunt esențiale pentru funcționarea creierului, deoarece ele contribuie la sinteza neurotransmițătorilor, substanțe chimice care transmit semnale între celulele nervoase.

Și mineralele precum fierul, magneziul și zincul sunt esențiale pentru funcționarea creierului și pentru prevenirea oboselii. Fierul este necesar pentru transportul oxigenului în sânge, magneziul ajută la relaxarea mușchilor și la funcția nervoasă, iar zincul joacă un rol important pentru funcția cognitivă și imunitate.

Ce poți face în acest sens: 

  • Consultă un nutriționist pentru a primi sfaturi personalizate privind alimentația potrivită pentru organismul tău;
  • Gătește sănătos și asigură-i organismului tău toți nutrienții necesari;
  • Hidratează-te suficient pe parcursul zilei.

În concluzie, prin alinierea activităților PFA-ului tău la ritmurile naturale ale corpului, nu doar că îți crești performanța și satisfacția profesională, dar îți asiguri și o stare generală de bine, prevenind epuizarea și îmbunătățind calitatea vieții. Așadar, pune în aplicare sfaturile din acest articol și vei observa toate beneficiile în scurt timp.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top