10 pasi pentru o vara plina de sanatate
Fiecare anotimp pune probleme specifice pentru sanatatea noastra. Totodata, fiecare anotimp ofera oportunitati specifice de a ne ameliora starea generala. Trebuie sa profitam de ceea ne ofera mediul dar sa nu abuzam.
1.Mersul pe jos: Mergeti pe jos cel putin 10 minute zilnic.
Se recomanda in orice sezon, 20 pana la 40 de minute de mers pe jos, seara dupa apusul soarelui sau dimineata, foarte devreme, pe racoare.
Alegeti parcurile sau zonele racoroase si cu multa verdeata, luati-va si o cantitate de apa suficienta la dumneavoastra ca sa preveniti deshidratarea. Puteti face chiar si jogging, pentru intretinerea musculaturii si tonus muscular sau general neuropsihic, de trei ori pe saptamana
2.Apa: Consumati cel putin 2 litri de apa zilnic.
In timpul verii pierderea prin transpiratie este semnificativa, ca urmare a incalzirii excesive a aerului de aceea se vor consuma minim 2 litri de apa pe zi. Astfel se pot evita senzatiile de lesin, ameteala, fatigabilitate nejustificata care apar ca urmare a deshidratarii
3.Dieta: Pastrati-va sanatatea cu o dieta schilibrata si care sa contina neaparat fructe si legume.
La consumul de apa de 2 litri pe zi, dieta bogata in legume si fructe proaspete va aduce necesarul de oligoelemente si vitamine, responsabile de starea de vitalitate
4.Expunerea la soare se face cu moderatie.
Expunerea la soare se face in doua etape:
-Dimineata, intre orele 8.00 si 10.00
-Seara dupa orele 17.00
Indiferent de momentul zilei, pastrati-va corpul acoperit cu haine usoare din tesaturi naturale, in culori deschise si lejere, care fac o protectie a pielii si in acelasi timp ii permit acesteia sa respire.
Pe zonele descoperite, ramase in contact cu soarele se fac aplicatii cu lotiuni antisolare.
5.Lotiunile de plaja: Folositi factorul de protectie potrivit tipului dvs. de ten.
Aplicarea lotiunilor antisolare se repeta la fiecare 20-40 de minute pe toata perioada expunerii.
Pentru pielea foarte sensibila si pielea de bebelus exista creme dermatocosmetice cu FP peste 40, respectiv 50, care pot fi aplicate, dar ramane indicatia timpului limitat la soare sub 2 ore si pastrarea imbracamintii lejere, precum si utilizarea palariilor de soare, ochelarilor de soare si umbrelutelor care ajuta la evitarea arsurilor solare
Ingrijirea pielii se face atat printr-o hidratare corecta si permanenta precum si prin consumul de fructe si legume proaspete, dar si prin folosirea de creme imbogatite cu vitamine si minerale care combat efectul de deshidratare, pierderea elasticitatii, descuamarea excesiva, rezultate in urma expunerii la soare.
Exista creme cu aplicatie inainte si dupa plaja, special create pentru a reda pielii suplete, catifelare si stralucire – semne demne de o sanatate de invidiat. Folositi-le cu incredere!
6.Atentie la ochi: Folositi ochelari de soare certificati, cu un filrul UV potrivit.
Indiferent de varsta, odata cu venirea verii, ochelarii de soare sunt la mare cautare. Insa trebuie sa stiti ca ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la moda, ei ne protejeaza ochii de razele ultraviolete nocive si care ne pot provoca o serie de probleme oculare, de la cataracta la arusuri ale corneei.
Tineti cont de sfatul si recomandarile medicului oftalmolog atunci cand va alegeti ochelarii de soar si achizitionatii numai din magazinele specializate. Altfel riscati ca sanatatea sa va fie afectata de produse care contin dioptrii (in conditiile in care ochii dumneavoastra sunt perfect sanatosi) sau dioptrii nepotrivite cu necesitatiile dumneavoastra
7.Daca aveti probleme cu supraponderabilitatea slabiti.
In timpul verii este usor sa tii o dieta ca urmare a diversitatii alimentelor de pe piata. Este momentul sa apelati la un medic nutritionist care sa va ghideze pentru a obtine o silueta cu care sa va mandriti pe plaja
8.Odihniti-va suficient.
Fiti consecventi cu programul vostru de somn si incercati sa dormiti cel putin 7 ore / zi.
Situl NASA destinat Grupului de Lucru pentru Combaterea Oboselii : http://human-factors.arc.nasa.gov/zteam/fcp/FCP.pubs.html ne spune ca “Fiinta umana are nevoie in medie de 8 ore de somn pe zi, iar cand durata somnului este prelungita cresc semnificativ atat Atentia cat si Performantele Intelectuale, Emotionale si Fizice pe timpul intregii zile.
Somnul insuficient pe termen scurt duce la dereglarea treptata si cumulativa a peformantelor intelectuale, atentiei si comportamentului. In acelasi timp creste timpul de reactie la evenimente, se reduce vigilenta, gandirea devine inceata si confuza si creste durata rezolvarii problemelor.
Somul insuficient pe termen lung genereaza si agraveaza problemele de sanatate, scurtand astfel speranta de viata”
9.Renuntati la fumat.
Este un lucru stiut si poate chiar un cliseu, dar fumatul este daunator.
Vara este momentul optim sa va lasati de fumat gasindu-va alte activitatii compensatorii (jogging). Apelati cu incredere la centrele antifumat!
10.Nu abuzati de consumul de alcool.
Alcoolul deshidrateaza, face vasodilatatie la nivel tegumentar intensificand in felul acesta pierderea de apa prin piele. Este cunoscut si efectul diuretic al alcoolului care creste si mai mult pierderea de apa.
Consumati alcool in cantitati moderate (de ex. un pahar de vin la masa), beneficiind doar de efectul lui terapeutic (prevenirea evenimentelor cardiovasculare), nu mai mult de 5 zile pe saptamana. Atentie, berea in cantitati excesive deshidrateaza si ingrasa!!!
Dr. Madalina OLIMID
Medic Specialist Medicina de Familie
Clinica Polisano Plaza Romania
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari:
Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07
Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu
Foto: dreamstime.com