4 avantaje ale folosirii lentilelor de contact
Necesitatea de a purta ochelari este întâlnită adesea în rândul persoanelor de toate vârstele, inclusiv al copiilor. Starea de sănătate a ochilor poate fi influențată în mod direct de stilul de viață, timpul petrecut în fața ecranelor digitale, dar și de anumite condiții medicale sau accidente.
Inventate cu mai bine de 100 de nai în urmă, lentilele de contact au inovat piața oferind o alternativă utilă la clasicii ochelari de vedere, acestea putând să aibă, deopotrivă, atât o utilitate estetică, cât și medicală. Iată care sunt principalele situații în care oftalmologul îți poate recomanda purtarea lor:
- Scop optic – lentilele de contact pot fi recomandate de medic pentru a corecta probleme de vedere precum astigmatismul, miopia, hipermetropia sau presbiopia;
- Scop estetic – există lentile de contact colorate, care schimbă nuanța irisului atunci când sunt purtate, oferind astfel un nou aspect persoanei respective;
- Scop terapeutic – deoarece există anumite lentile care pot elibera substanțe terapeutice, medicii pot recomanda purtarea lor după unele intervenții chirurgicale (de exemplu, în cazul chirurgiei refractive pentru keratita);
- Scop preventiv – utile atunci când există riscu de a apărea leziuni corneene în cazul keratitei, al simblefaronului sau al trichiazisului.
Avantajele folosirii lentilelor de contact
Dacă din anumite motive nu poți purta ochelari de vedere, află că lentilele de contact vin cu o serie de avantaje pentru persoanele care le folosesc:
Pot avea dioptrii
De cele mai multe ori, înainte de a decide să porți o pereche de lentile de contact, este indicat să faci un consult oftalmologic. Dacă specialistul îți recomandă să porți ochelari de vedere, poți opta pentru lentile (indicat în urma acordului medicului) cu dioptrii. Vei reuși astfel să îmbini un aspect estetic plăcut și să corectezi sau să ții sub control deficiențele de vedere fără să faci schimbări evidente.
Oferă un câmp vizual complet
Comparativ cu ochelarii de vedere clasici, lentilele de contact îți oferă un câmp vizual sporit, permițând vedere periferică fără probleme. Astfel, acestea sunt ideale în mod special pentru șoferii auto sau sportivii de performanță (care practică înot, atletism, alergare, fotbal etc.)
Un bonus de care poți profita este și nuanța acestora – poți opta pentru un subton galben sau gri, care să îți ofere un contrast mai bun.
Nu se aburesc
Dacă ești purtător de ochelari de vedere, știi deja că este foarte deranjant ca vederea ta să se încețoșeze brusc la schimbările de temperatură. Din fericire, lentilele de contact nu se aburesc, motiv pentru care sunt potrivite atât în zilele ploioase sau cu ninsoare, cât și pentru diferite activități casnice precum gătitul sau curățenia.
Pot fi purtate cu ochelari de soare
Alterarea vederii poate fi cauzată și de expunerea neprotejată la radiațiile UV emise de razele soarelui. Purtarea ochelarilor de protecție este astfel recomandată nu doar în zilele însorite, ci chiar și atunci când cerul este înnorat. Mai mult, zăpada contribuie la reflectarea razelor UV, motiv pentru care este recomandat să porți ochelari de soare și iarna.
Lentilele de contact cu dioptrii te vor ajuta astfel să ai claritate asupra imaginilor in fața ta, iar ochelarii de soare purtați peste îți vor oferi deopotrivă confort vizual și protecție.
Anumite deficiențe de vedere pot fi controlate sau ameliorate atunci când sunt depistate din timp. Fă anual un consult oftalmologic și află care este starea ochilor tăi. Dacă medicul îți recomandă purtarea ochelarilor de vedere, îl poți întreba dacă lentilele de contact cu dioptrii sunt potrivite pentru tine.