5 probleme de sănătate grave ale copiilor sub 3 ani
Chiar dacă sunt mici exploratori care nu au venit de mult pe lume și au o mare dorință de a cunoaște ce este în jurul lor, adaptându-se zi de zi la ceea ce descoperă, copiii, nici măcar cei care nu au trei ani împliniți, nu sunt lipsiți de suferință. Există multe probleme de sănătate grave cu care aceștia se confruntă, din păcate, iar despre cinci dintre ele vei descoperi în acest articol.
Infecții respiratorii
Bronșiolita sau pneumonia sunt doar două dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pe care le au copiii mici. Acestea pot cauza dificultăți de respirație, febră, oboseală severă, iar crucială devine atenția părinților la semnele de avertizare pe care le oferă copilul. Important este consul mediului imediat ce sunt observate simptomele, pentru a evita complicații mari.
Tulburări din spectrul autismului (TSA)
Un alt mod prin care copiii pot fi afectați chiar și înainte de trei ani este reprezentat de grupul de tulburări de neurodezvoltare cunoscute drept tulburări din spectrul autismului (TSA). Semnele asociate acestora pot apărea chiar din primele luni de viață și pot include lipsa de contact vizual, dificultăți de comunicare, comportamente repetitive.
Este extrem de importantă diagnosticarea timpurie a TSA, dar și identificarea unui tratament adecvat pentru o gestionare eficientă. În acest sens, tratamentul autismului prin neurofeedback este o modalitate eficientă de a gestiona simptomele și de a îmbunătăți funcționarea zilnică optimă.
Alergii alimentare
Problemă majoră la copiii în creștere, alergiile alimentare pot provoca reacții alergice severe, inclusiv anafilaxie. Tocmai de aceea este importantă identificarea, dar și evitarea alimentelor care declanșează reacții de acest fel, fiind astfel prevenite complicațiile.
Infecții gastrointestinale
Pentru că sistemul lor digestiv nu este suficient de bine dezvoltat, copiii mici sunt predispuși inclusiv la infecții gastrointestinale precum gastroenterita. De regulă, simptomele prezente sunt vărsături, diaree, deshidratare. În cazul în care nu sunt tratate prompt, acestea pot fi periculoase, mai ales că deshidratarea poate duce la complicații severe: convulsii, insuficiență renală etc.
Consulvii febrile
Mai ales la copiii mici pot apărea convulsiile febrile, acele episoade în care temperatura corpului crește brusc. Chiar dacă, de regulă, sunt inofensive, acestea pot speria de-a dreptul părinții. Nevoia de îngrijire medicală este imediată, mai ales pentru a exclude alte cauze mai grave – de exemplu, meningita.
Identificarea și gestionarea problemelor de sănătate la copiii sub trei ani sunt, așadar, esențiale, mai ales că dorești pentru copilul tău o creștere o dezvoltare sănătoasă. În special, în cazul copiilor cu TSA, intervențiile timpurii, cum ar fi neurofeedback-ul, pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții acestora, iar părinții trebuie să fie vigilenți și să colaboreze cu specialiștii pentru a le oferi copiilor cea mai bună îngrijire posibilă