6 lucruri importante pe care orice femeie trebuie să le știe despre menopauză
Menopauza este o etapă normală în viața unei femei. De regulă, menopauza apare după vârsta de 40 de ani și marchează sfârșitul perioadei menstruale. Tot acest proces vine cu schimbări hormonale și poate fi resimțit diferit de la un caz la altul. Tocmai de aceea este important să știi la ce să aștepți și, mai mult decât atât, ce este normal și ce simptome pot fi îngrijorătoare.
Menopauza apare treptat
Menopauza este un proces care apare treptat, nu subit. Procesul începe odată cu scăderea nivelului de estrogen și progesteron, în jurul vârstei de 30 sau 40 de ani. Această primă etapă se numește perimenopauză și poate să dureze între patru și opt ani. Se poate vorbi despre menopauză atunci când au trecut mai mult de 12 luni de la ultima menstruație.
Sângerarea nu este normală
În perimenopauză este normal să ai sângerări neregulate. Însă, odată ce a început menopauza, sângerările vaginale se opresc. Dacă apar sângerări la un an după ultima menstruație, atunci este cazul să mergi la doctor.
Poate fi vorba de o simplă infecție sau de cancer endometrial, adică de cancer de corp uterin. În acest caz poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală ginecologică oncologică.
Poți să experimentezi simptome intense
De cele mai multe ori simptomele menopauzei nu necesită tratament. Acestea apar din cauza schimbărilor hormonale și pot să includă bufeuri, transpirații nocturne, tulburări de somn, uscăciune vaginală, palpitații, tensiune arterială crescută sau libido scăzut.
Tratamentul este recomandat numai în cazul în care simptomele menopauzei afectează viața de zi cu zi.
Poate să apară osteoporoza
Este bine de știut că toate schimbările hormonale din perioada menopauzei pot afecta sănătatea oaselor. Mai exact, cantitatea de calciu scade și crește riscul de apariție a osteoporozei. În unele cazuri, aceste schimbări pot fi destul de accelerate, mai ales în primii ani de menopauză.
Pentru a menține sănătatea oaselor este important să consumi alimente bogate în calciu, precum lactate, spanac sau broccoli, să faci mișcare, să reduci consumul de alcool și să eviți fumatul. De asemenea, medicul îți poate recomanda suplimente pe bază de vitamina D.
Poate crește nivelul de stres
Menopauza vine cu numeroase schimbări hormonale, ceea ce înseamnă că fiecare femeie poate resimți un nivel mai ridicat sau mai scăzut de disconfort. Acest disconfort poate însemna mai mult stres sau dificultăți de concentrare. De asemenea, stările de amețeală și palpitațiile sunt și ele frecvente și pot indica boli ale inimii.
O alimentație sănătoasă, exercițiile fizice și renunțarea la fumat te pot ajuta să reduci stresul care apare odată cu instalarea menopauzei. Un nivel scăzut de stres poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Poți lua în greutate
Schimbările hormonale pot duce la creșterea în greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările hormonale pot face ca senzația de foame poate să apară mai des și, în același timp, pot modifica metabolismul.
Alți factori care sunt asociați cu creșterea în greutate pot fi înaintarea în vârstă, sedentarismul și alimentația nesănătoasă. Tocmai de aceea este important să mănânci sănătos, să faci mișcare și să adopți obiceiuri care te ajută să menții o greutate optimă.
Menopauza este o etapă importantă și normală în viața oricărei femei. Totuși, schimbările hormonale pot crește riscul de apariție a bolilor de inimă sau a osteoporozei. De aceea este important să știi la ce să te aștepți, ce simptome pot fi îngrijorătoare și când ar fi cazul să mergi la medic.