Now Reading
6 motive pentru care să consumi merișoare

6 motive pentru care să consumi merișoare

Revista Psychologies
6-motive-pentru-care-să-consumi-merișoare

Merișoarele fac parte din categoria fructelor de pădure, fiind înrudite cu afinele și coacăzele. Acestea sunt considerate un superaliment, datorită conținutului ridicat de nutrienți și beneficiilor potențiale asupra sănătății. 

Merișoarele pot fi incluse cu ușurință în meniul zilnic. Pot fi adăugate în smoothie-uri, terciuri de cereale, salate de fructe și iaurt. Acestea se găsesc în stare proaspătă sau congelată doar în zonele montane de la noi din țară. În magazine, sunt disponibile sub forma deshidratată și liofilizată. 

Iată câteva motive pentru care să consumi merișoare.

1. Sunt bogate în nutrienți

Efectele benefice ale consumului de merișoare se datorează compoziției nutriționale ale acestor fructe. În timp ce au un număr redus de calorii (46 kcal/100 g), merișoarele sunt o sursă excelentă minerale, vitamine și antioxidanți (1). Acestea sunt bogate în special în (1):

  • Vitamina C
  • Vitamina K
  • Mangan
  • Vitamina E
  • Cupru 
  • Antioxidanți: proantocianidine, quercetin, miricetină, acid ursolic, peonidină.

În plus, acestea conțin o cantitate semnificativă de fibre (4,6 g/100 g). Este important de reținut, însă, că sucul de merișoare nu conține fibre (1). 

2. Contribuie la prevenirea infecțiilor urinare

Datorită cantității mari de proantocianidine, merișoarele ar putea preveni atașarea anumitor bacterii, cum ar fi Escherichia coli, de pereții tractului urinar. Astfel, acestea se asociază cu scăderea riscului de infecții urinare. Totuși, studiile au urmărit efectele suplimentelor cu extract sau suc de merișoare, nu a fructelor ca atare (1, 2).

În orice caz, simptomele unei infecții urinare trebuie să te trimită la medic.  

3. Pot scădea riscul de boli cardiovasculare

Merișoarele și compușii din compoziția acestora se asociază cu scăderea riscului cardiovascular prin:

  • Îmbunătățirea profilului lipidic – creșterea colesterolului HDL („bun”) și scăderea celui LDL („rău”)
  • Prevenirea oxidării particulelor de colesterol LDL
  • Reducerea rigidității pereților arterelor
  • Scăderea valorilor tensiunii arteriale
  • Reducerea nivelului de homocisteină

4. Susțin sănătatea orală

Proantocianidinele din merișoare ar putea proteja cavitatea orală de anumite tipuri de bacterii responsabile de apariția cariilor. Acest lucru ar putea ajuta și la scăderea riscului de boală parodontală (2).

5. Ar putea preveni infecția cu Helicobacter pylori 

Consumul de suc de merișoare ar putea scădea riscul de infecție cu Helicobacter pylori. Infecția cu această bacterie poate provoca gastrită, ulcer și cancer gastric. Proantocianidinele din compoziția fructelor de merișor ar împiedica atașarea bacteriei de mucoasa stomacului (1).

6. Ar putea încetini progresia cancerului

Compușii din compoziția merișoarelor se asociază cu efecte benefice în ceea ce privește cancerul. Se pare că aceștia ar putea reduce inflamația, încetini progresia tumorală și induce moartea celulelor canceroase. Totuși, au fost identificate și alte mecanisme posibile (2). 

7. Susțin sănătatea microbiotei intestinale

Datorită conținutului ridicat de fibre, merișoarele au rol prebiotic. Cu alte cuvinte, acestea hrănesc bacteriile bune din intestin (probioticele), cu roluri importante în digestie și imunitate (3).

Este important de știut că studiile au rezultate contradictorii în ceea ce privește suplimentarea dietei cu produse pe bază de merișoare.

În orice caz, aceste fructe au, în continuare, un potențial ridicat pentru sănătate. Asigură-te, însă, că ai un stil de viață echilibrat pe termen lung. O alimentație variată este esențială pentru buna funcționare a organismului.  

Referințe:

  1. Arnarson, Atli. “Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 15 Feb. 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries. Accessed 12 Aug. 2022.
  2. ‌Ware, Megan. “What to Know about Cranberries.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 27 May 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/269142. Accessed 12 Aug. 2022.
  3. Nelson, Angela. “Cranberries.” WebMD, WebMD, 5 June 2019, www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries. Accessed 12 Aug. 2022.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top