Aikido, poezia artelor martiale
Aikido si femeile
Vin la antrenament femei care renunta mai apoi, pentru ca apar diferite probleme, cu familia, copiii, cariera. Altele „se tin“ si au obiective bine stabilite: de obicei, vor sa invete sa se apere, sa faca fata unor situatii neasteptate, violente sau nonviolente.
Dar, asa cum spuneam, aikido nu este doar autoaparare, asta vine in timp, se dezvolta un automatism, o reactie potrivita la agresiune. Ea vine firesc, dar dupa o perioada mai lunga de antrenament. Pentru persoanele care nu dispun de atat de mult timp, avem cursuri speciale, care contin doar anumite tehnici care sa ii poata duce la o reactie rapida, corecta si eficienta.
Aikido ca mod de viata
Spre deosebire de celelalte arte martiale, fondatorul a fost, printre altele, preot al unei secte religioase bazate pe reguli crestine: apropierea fata de om, de Dumnezeu, grija pentru celalalt. Toata aceasta filosofie crestina diferita de celelalte credinte japoneze, ” Sensei a implementat-o in aikido. E vorba de un sprijin reciproc: practic aikido, ca sa il fac pe cel din fata mea mai bun si, odata cu el, sa imi imbunatatesc fondul meu interior si fizic.
Alte beneficii? Pe mine m-a ajutat foarte mult. De exemplu, pe de o parte, nu am avut niciodata probleme de adaptare la niciun fel de mediu, si pe de alta parte, am gasit forta mentala sa trec peste anumite momente extrem de dificile. De asemenea, sunt mai calm, nu ma supar, nu sunt ranchiunos si sunt capabil sa realizez cand gresesc si sa imi recunosc greselile.
O constructie a caracterului
Aikido nu il poti face doar la sala. Este important sa studiezi putin filosofia aikido, trebuie sa te intereseze putin istoria sa si care sunt liniile sale directoare de-a lungul timpului, cum s-a plecat de la filosofia razboiului la una civilizata, a intelegerii, prin care se incerca limitarea agresivitatii intr-un conflict. E foarte simplu sa ranesti grav pe cineva, dar este mult mai greu sa controlezi agresivitatea si tehnica, si sa faci in asa fel sa-l opresti pe agresor fara sa ii aplici o lovitura definitiva.
La celelalte arte martiale este vorba numai de reactie, doar unul poate ramane in viata, pentru ca provin din mentalitatea specifica razboiului. In aikido insa, invatam sa aplicam atat cat este necesar ca sa ne ferim de agresiune. Raspunsul la incercarea agresorului de a ma rani nu trebuie sa fie mai mare decat agresiunea creata. Daca ti se da o palma, tu nu trebuie sa incerci sa omori.
Aikido pentru oricine?
” Sensei Morihei Ueshiba spunea initial ca aikido este pentru o elita, pentru ca, spre sfarsitul vietii, cand organizatia a luat avant la nivel mondial, sa spuna ca oricine poate practica aikido, indiferent de forma fizica, mentala sau de varsta. Eu sunt de acord, oricine poate sa se apuce de aikido, dar nu oricine va putea sa ajunga la esenta si sa integreze aikido in viata sa.
E ca acel semn celebru ying si yang, reprezentat in toate artele martiale, cele doua componente care se completeaza si devin un intreg. Daca tu nu reusesti sa faci din tine si aikido un intreg, atunci trebuie sa cauti altceva. Cel mai important este sa iti gasesti un drum pe care sa il urmezi.
Aikido, in sine, se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizarii (AI) energiilor (KI) – deci, prin definitie este o cale de armonizare cu energie universala. Nu e vorba neaparat de o cale care duce spre artele martiale, ci spre orice domeniu ti se potriveste. Poti sa descoperi ca esti un scriitor sau un doctor foarte bun. Este vorba de o cale a ta.
Perseverenta
E necesara o anumita constanta si hotarare in a descoperi ce vrei sa faci. In aikido, singura recunoastere vizibila este gradul. Asta e una din problemele aikido, pentru ca un om care doreste admirarea rezultatelor sale va fi dezamagit. Singura forma de recunoastere este centura neagra sau cel mult o diploma.
www.aikido-bucuresti.ro; tel. +4 0724-35.35.01.
Articol de Iuliana Alexa
Credit foto: Guliver/ Getty Images