Now Reading
Albirea dentara ne face zambetul frumos

Albirea dentara ne face zambetul frumos

Avatar photo

Albirea dentara reprezinta o modalitate relativ simpla si rapida de modificare a culorii si stralucirii dentare. Pentru ca este o procedura pe care o putem aplica si acasa, nu doar la cabinetul stomatologic, am stat de vorba cu dr. stomatolog Octavian Fagaras de la clinica InDent pentru a afla mai multe despre aceasta procedura.

 

Ce factori cauzeaza colorarea dintilor?

In primul rand, nuanta de baza: Culoarea este stabilita genetic si este determinata in proportie de 90% de culoarea dentinei, acel strat interior al dintelui localizat sub invelisul de smalt. Simpla igienizare profesionala (detartraj, lustruire) nu face decat sa indeparteze pigmentatiile extrinseci ale dintelui (tartru, pete) localizate la suprafata, fara a avea influenta asupra stratului profund care, de fapt, este cel care influenteaza major culoarea de baza. Efectul albirii depinde de culoarea de pornire a dintelui, fiecare dinte atingand un prag maxim de albire dincolo de care orice procedura suplimentara de albire este inutila. Dintii cu o culoare de baza “gri”, nu au nicio sansa de a deveni albi.

Urmeaza varsta. Dupa 20 de ani, dintii incep deja sa aiba un colorit galbui, faza in care albirea da rezultate foarte bune. Dupa 40 de ani, galbuiul se apropie tot mai mult de maroniu si dintele devine mai opac, dar cu toate aceste modificari, tratamentul poate da rezultate foarte bune datorita modificarii stralucirii. Transparenta/transluciditatea este singura trasatura care nu poate fi corectata prin nicio tehnica de albire.

Alti factori sunt:

Deprinderile alimentare: consumul obisnuit de vin rosu, cafea, ceai, coca-cola, morcovi, portocale si alte bauturi si mancaruri colorate cauzeaza pete considerabile de-a lungul anilor. Mancarurile acide, ca citricele si otetul, contribuie la eroziunea smaltului, de aceea suprafata dintilor devine mai transparenta si dentina galbuie iese in evidenta.

Obiceiul fumatului: nicotina lasa depozite maronii care se absorb incet in structura dintelui.

Medicamentele/chimicalele. De exemplu, consumul excesiv de alimente cu fluorid, pana la varsta de 12-13 ani, poate cauza fluoroza caracterizata prin pigmentatii albe sau chiar maronii in cazuri extreme.

 

Care sunt optiunile de albire a dintilor ?

Pentru o albire dentara eficienta intai trebuie sa avem dintii perfect igienizati (igienizare profesionala). Apoi se incepe procesul de albire cu ajutorul unui gel pe baza de peroxid de hidrogen. In functie de tehnica utilizata, se vor folosi concentratii diferite de peroxid.

Astfel, albirea in cabinet are marele beneficiu de a obtine culoarea alba a dintilor intr-o perioada scurta de timp.

Acest protocol implica intai izolarea gingiei si apoi aplicarea pe suprafetele dentare a unui gel cu concentratie relativ mare de peroxid, a carui actiune este potentata prin actionarea unei lampi de plasma/laser dentar.

Albirea in cabinet dureaza circa 20-30 de minute, in functie de sistemul utilizat. Este o tehnica rapida, care da rezultate excelente, insa nicio tehnica de albire in cabinet nu este suficienta pentru a obtine un efect durabil, stabilizarea culorii fiind conditionata ulterior de un sistem de albire la domiciliu, folosind gutiere individualizate si un gel cu concentratie mai mica.

Prin albirea la domiciliu, rezultatele apar dupa mai mult timp si permit obtinerea unei albiri graduale controlate de pacient in functie de gradul de albire dorit.

Aceste sisteme usor de folosit se bazeaza pe un gel de peroxid de concentratie scazuta ce se aplica intr-o gutiera individualizata realizata de tehnicianul dentar si care se aplica pe arcada dentara circa 2-3 ore sau mai mult timp (cateodata peste noapte). Datorita concentratiei scazute de peroxid, gelul de albire poate ramane pe suprafata dentara pentru mai mult timp, aproape fara niciun risc. Totusi, trebuiesc respectate indrumarile medicului si timpul de aplicare recomandat pentru a evita orice disconfort. Exista o limita?

Totul tine de estetica! Rezultatele de albire pot fi subiective, variind de la persoana la persoana. Multe persoane sunt bucuroase imediat de rezultatul obtinut, in timp ce altele sunt dezamagite. Inainte de a incepe orice tratament de albire este indicat sa se consulte medicul stomatolog, pentru a avea o idee realista asupra rezultatului posibil si cat de mult va dura pana se va obtine. Asteptarile joaca un rol major.

 

Cum se pastreaza rezultatele obtinute in urma albirii?

Pentru a pastra un timp cat mai indelungat efectele obtinute in urma albirii este indicat:

– un tratament de albire acasa o data pe an;

– evitarea mancarurilor si bauturilor care coloreaza dintii mai ales o saptamana dupa albire;

– pastrarea unei igieni orale excelente;

– o data la doi ani trebuie repetat tratamentul in cabinet;

 

Cand nu este indicata albirea?

– Daca dintii sunt stricati sau cariati, cu plombe stricate sau imprecise;

– Cu gingii inflamate sau bolnave;

– Cu coletii dintilor sensibile.

Daca in zonele de albit sunt plombe sau coroane, trebuie tinut cont ca acestea nu isi schimba culoarea si trebuie schimbate dupa albire.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top