Ambliopia (ochi leneș): 3 cauze și opțiuni de tratament
În acest articol vorbim despre ochiul leneș. Îți spunem ce este, cum poate fi recunoscut, care sunt cauzele și mai ales opțiunile de tratament pentru ochiul leneș.
Ce este ambliopia (ochiul leneș)?
Ambliopia este o afecțiune oculară care afectează capacitatea de a vedea clar cu ambii ochi. Un test de ochi poate confirma diagnosticul. De obicei, se dezvoltă atunci când copilul este foarte mic și se poate agrava în timp dacă afecțiunea nu este tratată. Dacă un copil are ambliopie, unul dintre ochi are o vedere neclară, iar celălalt are o vedere clară. Creierul lor începe să ignore ochiul încețoșat și folosește doar ochiul cu vedere clară pentru a vedea. Pe măsură ce creierul se bazează mai mult pe ochiul mai puternic, vederea ochiului mai slab devine și mai proastă în timp. Ambliopia este o problemă medicală serioasă, care necesită tratament de la un specialist oftalmolog. Oamenii se referă uneori la ambliopie ca fiind ochi leneș sau vedere leneșă. Chiar dacă aceste denumiri sunt comune, ele nu sunt exacte. Dacă un copil are ambliopie nu este leneș și nici ochii lui nu sunt leneși. Copiii nu aleg să aibă vederea încețoșată, afecțiunea este independentă de voința lor.
Cât de frecventă este ambliopia?
Ambliopia este cel mai frecvent motiv pentru care copiii își pierd vederea. Afectează aproximativ 5% dintre copiii mai mici de 15 ani.
Cele trei cauze principale ale ambliopiei
Ambliopia apare atunci când ceva creează o diferență între ochii copilului și modul în care aceștia se concentrează asupra obiectelor la care se uită. Cele mai frecvente cauze ale ambliopiei sunt următoarele:
Erori de refracție
O eroare de refracție este ceva legat de forma naturală a ochilor sau de capacitatea lor de focalizare care face ca vederea să fie încețoșată. Dacă un copil are o eroare de refracție care nu este tratată imediat, poate dezvolta ambliopie. Erori de refracție la copii care duc la ambliopie includ:
- miopie: probleme în a vedea obiectele îndepărtate;
- hipermetropie: probleme în a vedea obiectele care sunt de aproape;
- astigmatism: a avea o cornee de formă ovală.
Strabism
Strabism sau ochi încrucișați ochii nu se aliniază unul cu celălalt. De obicei, ochii tăi se mișcă împreună în același timp. Dacă unul dintre ochii copilului se mișcă fără să se potrivească cu celălalt, creierul său poate începe să se bazeze pe un ochi în detrimentul celuilalt.
Afecțiuni structurale ale ochilor
Orice afecțiune care afectează modul în care funcționează ochii copilului poate provoca vedere încețoșată și poate duce la ambliopie, inclusiv:
- pleoapele căzute (ptoză): în special dacă o pleoapă cade suficient de mult încât să blocheze o parte din ochiul copilului.
- cataractă: opacifierea cristalinului ochiului.
- probleme cu corneea lor (partea transparentă din fața ochiului).
Ochiul leneș se dezvoltă din cauza unei experiențe vizuale anormale la începutul vieții, care modifică căile nervoase dintre un strat subțire de țesut (retina) din spatele ochiului și creier. Ochiul mai slab primește mai puține semnale vizuale. În cele din urmă, capacitatea ochilor de a lucra împreună scade, iar creierul suprimă sau ignoră informațiile de la ochiul mai slab.
Factori de risc asociați unui ochi leneș
Orice copil poate dezvolta ambliopie. Unii factori îi fac pe copii mai predispuși să se confrunte cu ambliopie, inclusiv:
- nașterea prematură (înainte de săptămâna 37 de sarcină);
- greutate mică la naștere;
- antecedente familiale de ochi leneș.
Cum recunoști simptomele ambliopiei?
Nu este întotdeauna ușor să-ți dai seama dacă un copil are ambliopie. Cei mai mulți nu sunt diagnosticați până când un medic oftalmolog sau optometrist nu le face un examen oftalmologic. Dacă observi simptome de ambliopie la copilul tău, probabil observi schimbări în modul în care interacționează cu obiectele și spațiul din jurul lui. Un copil cu ambliopie poate:
- să se lovească de obiecte (în special pe o parte a corpului);
- să favorizeze o parte a corpului;
- să închidă un ochi sau să strâmbe mult din ochi;
- să-și încline frecvent capul într-o parte;
- să aibă ochii încrucișați;
- să aibă pleoapă căzută.
S-ar putea să nu se vadă fizic nimic diferit la ochii copilului cu ambliopie. Este posibil ca ochiul afectat să nu se alinieze cu ochiul mai puternic, ar putea părea descentrat sau ca și cum ar fi în derivă într-o direcție care nu se potrivește cu cea în care copilul se uită.
Opțiuni de tratament pentru ambliopie
Oftalmologul va trata ambliopia făcând creierul copilului să folosească ochiul mai slab pentru a vedea. Acest lucru va repara și va întări conexiunea dintre creierul copilului și ambii săi ochi. Cele mai frecvente tratamente pentru ambliopie includ:
- ochelari corectivi sau lentilele de contact: pot corecta probleme precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul care au ca rezultat ochiul leneș. Există modele de ochelari de vedere Ana Hickmann care pot fi recomandați pentru a corecta ochiul leneș.
- plasturi pentru ochi: pentru a stimula ochiul mai slab, copilul poartă un plasture peste ochiul cu vedere mai bună timp de două până la șase sau mai multe ore pe zi. În cazuri rare, purtarea unui plasture pentru ochi prea mult timp poate provoca apariția ambliopiei la ochiul plasture. Cu toate acestea, este de obicei reversibilă.
- filtru Bangerter: acest filtru special este plasat pe lentila ochelarului ochiului mai puternic. Filtrul estompează ochiul mai puternic și, la fel ca un plasture pentru ochi, funcționează pentru a stimula ochiul mai slab.
- picături pentru ochi: atropină poate încețoșa temporar vederea la ochiul mai puternic. Prescrisă de obicei pentru a fi folosită în weekend sau zilnic, utilizarea picăturilor îl încurajează pe copil să folosească ochiul mai slab și oferă o alternativă la un plasture. Printre efectele secundare se numără sensibilitatea la lumină și iritarea ochilor.
- intervenție chirurgicală: copilul ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală dacă are pleoapele căzute sau cataractă care provoacă ambliopie de privare. Dacă ochii copilului dumneavoastră continuă să se încrucișeze sau să se depărteze cu ochelarii corespunzători, medicul dumneavoastră ar putea recomanda o reparație chirurgicală pentru a îndrepta ochii, pe lângă alte tratamente pentru ochi leneși.
Ambliopia se poate remedia cu exerciții pentru ochi?
Nu există dovezi că exercițiile oculare pot trata sau repara ambliopia. Medicul oftalmolog ar putea sugera anumite jocuri în timp ce copilul poartă un plasture pentru ochi sau folosește picături medicamentoase pentru ochi. Aceste activități vor ajuta la întărirea legăturii dintre creierul lor și ochiul mai slab. Nu există însă exerciții specifice sau mișcări oculare care pot corecta ambliopia.
Ambliopia poate fi prevenită?
Nu se poate preveni ambliopia sau celelalte probleme de vedere care o cauzează. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ochii și vederea copilului este să îl duci la un control oftalmologic periodic pentru ca diagnosticul să poată fi stabilit cât mai repede.
Ce trebuie să reții?
- Ambliopia este o problemă comună care afectează vederea copiilor.
- Ambliopia este o afecțiune medicală care nu poate fi prevenită.
- Ambliopia este foarte ușor de tratat dacă este diagnosticată la timp. Copiii cu ambliopie care încep un tratament mai repede au mult mai multe șanse de a avea o vedere îmbunătățită și mai puține efecte pe termen lung.
- Oftalmologul va sugera tratamente care să îmbunătățească cât mai mult posibil vederea copilului. Este posibil ca aceștia să aibă nevoie de lentile de corecție a vederii, cum ar fi ochelari sau lentile de contact, toată viața lor.