Anxietatea dentară: cum îți afectează sănătatea și cum să o tratezi
O anumită doză de teamă înainte de a merge la dentist este considerată normală, ca în cazul oricărui alt consult medical. Însă, nu este considerată normală teama care te împiedică să mergi la dentist, pentru că acest lucru îți poate afecta sănătatea orală și chiar și pe cea generală. Specialiștii vorbesc în acest caz despre anxietatea dentară. Iată mai jos câteva sfaturi despre cum poate fi gestionată această tulburare.
Care sunt cauzele anxietății dentare
Anxietatea sau fobia dentară sunt de obicei declanșate de anumite evenimente sau experiențe nefericite. Această tulburare poate avea drept cauze:
- senzația de pierdere a autocontrolului – pacienții resimt acest lucru atunci când se întind pe scaunul medicului stomatolog. Sentimentul poate fi generat de cel de neputință ori de senzația de a fi prinși în capcană.
- durerea – în pofida noilor tehnologii și tratamente folosite de medicii stomatologi, care fac din multe proceduri, precum cele de endondotie ori extractie masea de minte, experiente mai putin dureroase, mulți oameni se tem să meargă la dentist din acest motiv.
- rușine – în cazul pacienților care au evitat sa meargă la stomatolog multă vreme, astfel încât starea dinților s-a agravat, poate apărea o senzație de rușine.
- Apropierea fizică prea mare dintre pacient și medic, considerată de unele persoane drept invadare a spațiului vital.
- experiențe anterioare proaste – un tratament dureros sau care a provocat complicații poate să facă pacientul să se teamă de medicul dentist.
Anxietate, frică sau fobie?
Anxietatea dentară, frica și fobia au în comun teama de a merge la medicul dentist. Însă ele sunt diferite în intensitate.
Astfel, anxietatea este de obicei provocată de disconfortul și îngrijorarea provocate de necunoscut. Cei mai mulți dintre pacienții care trec prin starea de anxietate sunt cei care urmează să facă tratament pentru prima dată.
Pe de altă parte, frica poate să fie o reacție la un pericol deja cunoscut, respectiv o experiență proastă pe care pacientul a avut-o în trecut.
Fobia dentară este un sentiment intens de frică sau anxietate, care face ca pacientul să intre într-o stare de panică. Acesta va face totul pentru a evita consultul și tratamentul stomatologic și, de obicei, va ajunge la medic cand starea sa de sănătate este deja destul de gravă.
Consecințele anxietății dentare
În mod logic, anxietatea dentară are drept rezultat direct o stare a sănătății orale precară. Anxietatea afectează pacientul din punct de vedere fizic și psihic, pentru că o dantură cu probleme poate să ducă și la o stimă de sine si o încredere în sine scăzute.
Cum să gestionezi anxietatea dentară
Primul pas pentru gestionarea anxietății dentare ar trebui să înceapă cu o discuție cu medicul dentist. Pacientul trebuie să conștientizeze care sunt exact motivele care îl sperie sau îl deranjează atât de mult încât refuză să meargă la medic. Poate fi vorba despre un anumit instrument folosit de medicul stomatolog, de mirosul anestezicului, despre un anumit tratament. Cu ajutorul medicului dentist, ar putea să obțină soluții practice pentru a depăși aceste temeri. În același timp, medicul poate lua în considerare diverse modalități de adaptare a tratamentelor, pe cât posibil.
Dacă suferi de anxietate dentară, poți lua anumite măsuri care te pot ajuta să te calmezi înainte de a te așeza pe scaunul dentistului:
- Ascultă muzica preferată la căști, în timp ce aștepți să intri la medicul dentist. Muzica are capacitatea de a relaxa creierul.
- Și tehnicile de respirație pot fi un instrument grozav pentru inducerea stării de relaxare. Învață să respiri corect, inspirând aerul în abdomen, pentru o relaxare mai profundă.
- Ocuparea minții cu diverse exerciții ori planuri poate să te ajute să nu te mai gândești la ce se va întâmpla în cabinet.
- Odată ajuns pe scaunul dentistului, poți stabili cu medicul un tip de semnal, de exemplu, ridicarea mâinii, pentru momentele în care te doare ceva sau simți un disconfort.
- Dacă anxietatea este provocată de ace, trebuie să știi că unele proceduri pot fi efectuate fără anestezie locală.
Să vorbești despre senzațiile negative pe care le ai privind controalele stomatologice este cel mai important pas pentru a le depăși. Cu siguranță medicul stomatolog va face tot ce îi stă în putință să te ajute, astfel încât să te bucuri de o stare a sănătății orale cât mai bună.