Apa, nisip, desfatare
Daca tot ai planuit o vacanta la mare, renunta la sandale si incearca sa redescoperi placerea de a merge cu picioarele goale. Nisipul stimuleaza articulatiile, iar apa are un efect benefic asupra circulatiei. In plus, muschii se detensioneaza si devin mai fermi.
Este vara si este momentul sa-ti eliberezi picioarele. in tot restul anului, ele sunt incorsetate in pantofi, sufera si se deformeaza. Dar, daca ai grija de ele, atunci vor fi ingrijite si vor fi in forma. Si tu la fel. Tarmul marii este locul ideal pentru a redescoperi cat de placut este sa te plimbi. Lasa valurile sa-ti mangaie gleznele si plimba-te in ritmul tau. incepe cu mers lejer pe nisip, cu apa pana la glezne, si intra apoi pana la genunchi, ajungand in final sa mergi cu apa pana la coapse sau solduri.
Reflexologie pentru picioare
Pentru a-ti obisnui picioarele goale cu mersul, incepe prin a te incalzi cu o plimbare pe nisipul umed. Nu vei simti niciun efort, solul este fin si fara pericole, deci exercitiul este extrem de usor, chiar daca in ultima vreme te-ai obisnuit sa mergi – chiar si pe cele mai mici distante – cu masina. Singurele contraindicatii sunt ranile sau alte leziuni necicatrizate.
Pe nisipul uscat
Piciorul intai se afunda, iar efortul facut pentru a-l trage nu este neglijabil. in acest caz, bolta piciorului este cea mai solicitata. Acum e momentul sa-ti amintesti de schema „calcai, talpa, varf”, pe care nu o practici niciodata si care ramane un model descris doar in articolele de „psihologia mersului”. Pantofii cu toc, baschetii, mocasinii au o talpa rigida, care te face sa treci, direct, de la calcai la varfuri.
Dincolo de placerea mersului fara pantofi, nisipul uscat iti solicita articulatiile si micile oase ale piciorului si gleznei. Sa nu crezi, prin urmare, ca hoinareala pe plaja este o activitate total relaxanta. Dimpotriva, aceasta gimnastica este foarte dinamica si cere un efort real. Persoanele care sufera de reumatism vor considera aceasta activitate dificila si chiar dureroasa. in schimb, ceilalti se vor bucura din plin.
In apa pana la genunchi
Oricine se balaceste in apa, bucurandu-se de micile valuri care maseaza piciorul de la glezna pana la sold, face aquaterapie fara sa stie. Foarte in voga in anii 1900, aceasta metoda (pusa la punct de scoala igienista germana) are ca scop descoperirea si dezvoltarea potentialului fizic si psihic.
Mersul prin apa regleaza tensiunea emotionala, nervoasa si fizica. Mai intai, miscarea prin apa permite relaxarea gleznelor, pe care le debaraseaza de o parte din greutatea corpului, ceea ce reduce instantaneu micile dureri articulare. Apoi, rezistenta usoara pe care o opune apa la acest nivel permite relansarea circulatiei sangvine si usureaza, fara efort, gambele (binefacerile asupra circulatiei sangvine vor fi simtite dupa o jumatate de ora de mers).
Cand apa este la nivelul genunchilor, ai posibilitatea sa alegi intre doua tipuri de mers:
– ridica picioarele deasupra apei. Acest exercitiu va mari amplitudinea articulara a gleznelor si genunchilor si va detensiona ligamentele. El este ideal pentru articulatiile rigide;
– taraste picioarele pe nisip ca sa intampini rezistenta din partea apei. Forta acestui „masaj” are efecte benefice asupra circulatiei sangelui.
Un hidromasaj eficient, pana la solduri
Daca inaintezi in apa pana la nivelul coapselor sau al soldurilor, vei vedea ca mersul devine mai greu, deoarece rezistenta apei este mai mare. E oarecum situatia descrisa de Arhimede, a presiunii care circula de jos in sus, dar nu numai atat, pentru ca trupul simte presiune din toate partile.
Trebuie sa rezisti contrafortei valurilor, care te destabilizeaza. E o activitate excelenta nu numai pentru problemele circulatorii, ci si pentru echilibru. Sistemul limfatic si cel circulator iti vor „multumi“, iar gambele se vor simti, dintr-o data, alinate. Miscarea apei stimuleaza drenajul limfatic, iar temperatura, mai degraba scazuta, tonifica pielea si actioneaza asupra tesutului adipos.
Exista si exercitii mai dificile care se aseamana cu gimnastica acvatica si care permit o tonifiere superioara fara niciun risc.
Alterneaza mersul inainte prin apa pana la solduri, cu pasii inapoi. Este o tehnica folositoare pentru a face sa lucreze muschii din interiorul coapselor, care sunt foarte rar solicitati in miscarile noastre zilnice. Dupa o ora de mers prin apa, vei avea o senzatie completa de regenerare si nemaipomenita impresie de lejeritate.